Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Profesyonel Restoran Yönetimi TRZ 501 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLÇİN ÖZBAY
Dersi Verenler Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Yiyecek-içecek hizmetleri üretim süreçleri, uygulamalar ve servis usullerini öğretmek, süreçlerin verimliliğini etkileyen değişkenleri analiz etmek.
Dersin İçeriği Bu derste yiyecek içecek departmanlarını ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır. Restoran ve barlarda içecek seçimi, servis çeşitleri ve yiyecek-içecek aşamaları, yiyecek-içecek devri, konuk ilişkileri, yiyecek-içecek pazarlama çalışmaları ele alınacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olmak Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
2 Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
3 Usulüne uygun içki servisi yapabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
4 Menü tasarlayabilmek ve bunu fiyatlandırabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
5 Menünün maliyetleri kontrol edebilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
6 Ziyafet organizasyonu için planlama yapabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Yiyecek Endüstrisi: Yiy-İç. Hizmetleri Yönetimi
2 Yiyecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması
3 Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama
4 Menü Yönetimi: Menü Fiyatlama
5 Menü Yönetimi: Diğer Unsurlar
6 Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim
7 Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı
8 Servis: Servis Usulleri
9 ARA SINAV
10 Servis: Servis Usulleri
11 Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen
12 Yiyecek-İçecek Kontrolü ve Fiyatlama
13 Yiyecek-İçecek Hizmetleri Otomasyonu
14 Banket ve Ziyafet Organizasyonu
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Türksoy, Adnan (2002) Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi, Turhan Kitabevi.
Yörükoğlu, İlknur ve Altuğ Yörükoğlu (1998), Konaklama-Ağırlama İşletmelerinde Servis Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Sökmen, Alptekin (2001), Konaklama ve Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Tekniği ve Uygulamaları, Detay Yayıncılık, Ankara.
Ninemeir, Jack (1995), Food And Beverage Management, 2nd Ed. AHMA Institute, Michigan.
Yılmaz, Yaşar (2004), Servis Tekniği ve Yönetimi, Detaya Yayıncılık
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Turizm alanında lisans düzeyindeki yeterliliklerine dayalı olarak turizm işletmeciliği alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve turizm işletmeciliğinin disiplinler arası yapısı bağlamında farklı disiplinlerin bakışı ile sektörü değerlendirebilir. X
2 Turizm işletmeciliği alanındaki bir probleme ilişkin çalışma yaparken sektörün hem sosyo-ekonomik etkilerini hem de işletmecilikle ilgili sorunlarını birbirleri ile etkileşim içerisinde ayrı ayrı analiz eder. X
3 Turizm işletmeciliği alanında daha önce ortaya koyulmamış belli konularda bilgi üretmek adına birincil veri kaynaklarına yönelik çalışma yapar. X
4 Turizm işletmeciliği alanında ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır. X
5 Turizm işletmeciliği alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgular, çözüm yöntemi geliştirir, sonuçları değerlendirir ve alanına ilişkin projelerde, proje yürütücüsü veya katılımcısı olarak görev alır. X
6 Turizm işletmeciliği alanında belli konularda strateji ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları değerlendirir; işletmenin görev aldığı alanlara ilişkin vizyon, amaç ve hedefleri belirler. X
7 Turizm işletmeciliği alanında edindiği bilgi ve becerilere eleştirel bir gözle yaklaşır, sorgular ve sorunların tespiti, analizi ve çözümünde analitik yaklaşımı uygulayarak çok yönlü araştırma gerçekleştirir. X
8 Turizm işletmelerinde görev aldığı alanla ilgili olarak sürekli kendini yeniler ve geliştirir. X
9 Veri toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilir ve denetleyebilir. X
10 En az bir yabancı dilde turizm literatürünü takip etme yeteneğine sahiptir. X
11 Turizm işletmelerinin departmanları ile ilgili gelişmelerde paylaşıma açıktır ve bilgilerini paylaşır. X
12 Turizm işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve bu teknolojileri kullanır. X
13 Turizm işletmeciliği alanındaki ortaya koyulmuş mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirir, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanır. X
14 Turizm işletmeciliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6