Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Turizmde Maliyet Kontol Sistemleri TRZ 534 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK
Dersi Verenler Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Turizm işletmelerinde maliyet kontrolü ve maliyet hesaplamalarına dayalı etkinlik- verimlilik analizlerinin öğretilmesidir.
Dersin İçeriği Konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet yapısı, kontrol aşamaları, kontrol yöntemleri, analizler, fiyatlandırma, seyahat işletmeciliği kapsamında paket tur maliyetleri, maliyet kontrolünde yardımcı olacak analitik yaklaşımlar.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Otel işletmelerinin maliyetlerinin hangi noktalarda kontrol edildiğinin bilinmesi ve kontrol işlemlerini öğrenmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
2 Seyahat işletmeleri için paket tur maliyetlerini kontrol edip yönetebilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
3 Yiyecek-içecek işletmeleri için hammadde ve işçilik maliyetleri başta olmak üzere maliyet yapısını anlayıp, kontrol işlemlerini yerine getirebilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
4 İşletmelerin maliyetlerini kontrol yolu ile fiyatlandırma kararları alabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
5 Maliyet kontrolünün stratejik planlama için girdi sağlayan yanını anlayabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
6 Tüm turizm işletmeleri için geçerli olabilecek şekilde maliyet kontrolüne dayanan hesaplamalar yolu ile analizler yapabilmek Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Maliyet Analizine Giriş: Maliyet, harcama, gider kavramları, maliyetlerin sınıflandırılması Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü
2 Turizm işletmelerinin yapısal özellikleri ve maliyet oluşumuna etkileri, maliyet yapısı, maliyet kontrolü ve analizi Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü
3 Turizm İşletmelerinde Maliyetlerin Dağıtımı Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü
4 Otel İşletmelerinde Maliyetlerin Kontrolü ve Yönetilmesi Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü
5 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Maliyetlerin Denetimi Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü
6 Paket tur maliyetleri ve seyahat işletmeciliğinde maliyet yönetimi Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü
7 Ulaştırma işletmelerinde maliyet yapısı ve yönetimi Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü
8 Turizm İşletmelerinde Maliyet Yönetimi: Karma Maliyetlerin Ayrılması Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü
9 ARA SINAV Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü
10 Etkinlik-Maliyet Kararları Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü
11 Maliyet-Kara Geçiş Analizleri Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü
12 Verimlilik Değerlendirmeleri Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü
13 Maliyet Etkinliği Sağlayacak Araçlar: İç Çevre Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü
14 Maliyet Etkinliği Sağlayacak Araçlar: Dış Çevre Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık.
Kutlan, S. (1998), Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama, Alfa Basım-Yayın.
Yılmaz, Y. (2005), Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık.
Türksoy, A. (2007), Konaklama Yönetim Muhasebesi, Maliyet Analizleri, Turhan Kitabevi.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Turizm alanında lisans düzeyindeki yeterliliklerine dayalı olarak turizm işletmeciliği alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve turizm işletmeciliğinin disiplinler arası yapısı bağlamında farklı disiplinlerin bakışı ile sektörü değerlendirebilir. X
2 Turizm işletmeciliği alanındaki bir probleme ilişkin çalışma yaparken sektörün hem sosyo-ekonomik etkilerini hem de işletmecilikle ilgili sorunlarını birbirleri ile etkileşim içerisinde ayrı ayrı analiz eder. X
3 Turizm işletmeciliği alanında daha önce ortaya koyulmamış belli konularda bilgi üretmek adına birincil veri kaynaklarına yönelik çalışma yapar. X
4 Turizm işletmeciliği alanında ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır. X
5 Turizm işletmeciliği alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgular, çözüm yöntemi geliştirir, sonuçları değerlendirir ve alanına ilişkin projelerde, proje yürütücüsü veya katılımcısı olarak görev alır. X
6 Turizm işletmeciliği alanında belli konularda strateji ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları değerlendirir; işletmenin görev aldığı alanlara ilişkin vizyon, amaç ve hedefleri belirler. X
7 Turizm işletmeciliği alanında edindiği bilgi ve becerilere eleştirel bir gözle yaklaşır, sorgular ve sorunların tespiti, analizi ve çözümünde analitik yaklaşımı uygulayarak çok yönlü araştırma gerçekleştirir. X
8 Turizm işletmelerinde görev aldığı alanla ilgili olarak sürekli kendini yeniler ve geliştirir. X
9 Veri toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilir ve denetleyebilir. X
10 En az bir yabancı dilde turizm literatürünü takip etme yeteneğine sahiptir. X
11 Turizm işletmelerinin departmanları ile ilgili gelişmelerde paylaşıma açıktır ve bilgilerini paylaşır. X
12 Turizm işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve bu teknolojileri kullanır. X
13 Turizm işletmeciliği alanındaki ortaya koyulmuş mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirir, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanır. X
14 Turizm işletmeciliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 140
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,6
Dersin AKTS Kredisi 6