Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Turizmde Maliyet Kontol Sistemleri | TRZ 534 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK |
Dersi Verenler | Prof.Dr. MEHMET SARIIŞIK, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Turizm işletmelerinde maliyet kontrolü ve maliyet hesaplamalarına dayalı etkinlik- verimlilik analizlerinin öğretilmesidir. |
Dersin İçeriği | Konaklama ve yiyecek-içecek işletmelerinde maliyet yapısı, kontrol aşamaları, kontrol yöntemleri, analizler, fiyatlandırma, seyahat işletmeciliği kapsamında paket tur maliyetleri, maliyet kontrolünde yardımcı olacak analitik yaklaşımlar. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Otel işletmelerinin maliyetlerinin hangi noktalarda kontrol edildiğinin bilinmesi ve kontrol işlemlerini öğrenmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
2 | Seyahat işletmeleri için paket tur maliyetlerini kontrol edip yönetebilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
3 | Yiyecek-içecek işletmeleri için hammadde ve işçilik maliyetleri başta olmak üzere maliyet yapısını anlayıp, kontrol işlemlerini yerine getirebilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
4 | İşletmelerin maliyetlerini kontrol yolu ile fiyatlandırma kararları alabilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
5 | Maliyet kontrolünün stratejik planlama için girdi sağlayan yanını anlayabilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
6 | Tüm turizm işletmeleri için geçerli olabilecek şekilde maliyet kontrolüne dayanan hesaplamalar yolu ile analizler yapabilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Maliyet Analizine Giriş: Maliyet, harcama, gider kavramları, maliyetlerin sınıflandırılması | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü |
2 | Turizm işletmelerinin yapısal özellikleri ve maliyet oluşumuna etkileri, maliyet yapısı, maliyet kontrolü ve analizi | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü |
3 | Turizm İşletmelerinde Maliyetlerin Dağıtımı | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü |
4 | Otel İşletmelerinde Maliyetlerin Kontrolü ve Yönetilmesi | Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri kitabının ilgili bölümü |
5 | Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Maliyetlerin Denetimi | Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü |
6 | Paket tur maliyetleri ve seyahat işletmeciliğinde maliyet yönetimi | Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü |
7 | Ulaştırma işletmelerinde maliyet yapısı ve yönetimi | Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü |
8 | Turizm İşletmelerinde Maliyet Yönetimi: Karma Maliyetlerin Ayrılması | Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü |
9 | ARA SINAV | Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama kitabının ilgili bölümü |
10 | Etkinlik-Maliyet Kararları | Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü |
11 | Maliyet-Kara Geçiş Analizleri | Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü |
12 | Verimlilik Değerlendirmeleri | Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü |
13 | Maliyet Etkinliği Sağlayacak Araçlar: İç Çevre | Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü |
14 | Maliyet Etkinliği Sağlayacak Araçlar: Dış Çevre | Konaklama Yönetim Muhasebesi kitabının ilgili bölümü |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Usal A. Ve Kurgun O.A. (2006), Turizm İşletmelerinde Maliyet Analizleri, Detay Yayıncılık. Kutlan, S. (1998), Maliyet Kontrolü ve Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Uygulama, Alfa Basım-Yayın. Yılmaz, Y. (2005), Yiyecek-İçecek Maliyet Kontrolü, Detay Yayıncılık. Türksoy, A. (2007), Konaklama Yönetim Muhasebesi, Maliyet Analizleri, Turhan Kitabevi. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Turizm alanında lisans düzeyindeki yeterliliklerine dayalı olarak turizm işletmeciliği alanındaki bilgilerini uzmanlık düzeyinde geliştirir ve turizm işletmeciliğinin disiplinler arası yapısı bağlamında farklı disiplinlerin bakışı ile sektörü değerlendirebilir. | X | |||||
2 | Turizm işletmeciliği alanındaki bir probleme ilişkin çalışma yaparken sektörün hem sosyo-ekonomik etkilerini hem de işletmecilikle ilgili sorunlarını birbirleri ile etkileşim içerisinde ayrı ayrı analiz eder. | X | |||||
3 | Turizm işletmeciliği alanında daha önce ortaya koyulmamış belli konularda bilgi üretmek adına birincil veri kaynaklarına yönelik çalışma yapar. | X | |||||
4 | Turizm işletmeciliği alanında ortaya çıkan güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarır. | X | |||||
5 | Turizm işletmeciliği alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgular, çözüm yöntemi geliştirir, sonuçları değerlendirir ve alanına ilişkin projelerde, proje yürütücüsü veya katılımcısı olarak görev alır. | X | |||||
6 | Turizm işletmeciliği alanında belli konularda strateji ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları değerlendirir; işletmenin görev aldığı alanlara ilişkin vizyon, amaç ve hedefleri belirler. | X | |||||
7 | Turizm işletmeciliği alanında edindiği bilgi ve becerilere eleştirel bir gözle yaklaşır, sorgular ve sorunların tespiti, analizi ve çözümünde analitik yaklaşımı uygulayarak çok yönlü araştırma gerçekleştirir. | X | |||||
8 | Turizm işletmelerinde görev aldığı alanla ilgili olarak sürekli kendini yeniler ve geliştirir. | X | |||||
9 | Veri toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilir ve denetleyebilir. | X | |||||
10 | En az bir yabancı dilde turizm literatürünü takip etme yeteneğine sahiptir. | X | |||||
11 | Turizm işletmelerinin departmanları ile ilgili gelişmelerde paylaşıma açıktır ve bilgilerini paylaşır. | X | |||||
12 | Turizm işletmelerinde kullanılan bilgi teknolojileri hakkında bilgi sahibidir ve bu teknolojileri kullanır. | X | |||||
13 | Turizm işletmeciliği alanındaki ortaya koyulmuş mevcut verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirir, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanır. | X | |||||
14 | Turizm işletmeciliği alanında özümsediği bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygular. | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
2. Kısa Sınav | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |