Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Turizm İşletmeciliği SBF 481 7 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri

YOK

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi LÜTFİ MUSTAFA ŞEN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Çağrı ERDOĞAN

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Turizm işletmeciliğine giriş konularının verileceği bu dersin temel amacı; öğrencinin belli başlı turizm işletmelerini genel olarak anlamasını ve kavramasını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste; turizm ve turist kavramları, turizmin çeşitleri, turizm endüstrisi, turizm işletmeciliği ve özellikleri, seyahat, konaklama, yeme-içme, rekreasyon, ulaştırma,deniz turizmi işletmeleri tanıtım düzeyinde ele alınacaktır.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İşletme ve Turizm işletmeciliği kavramlarını ifade eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Turizm İşletmelerinin temel fonksiyonlarını açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Seyahat sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri tanır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Turistik ürün kavramını ifade eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Otel işletmelerinin tarihsel gelişimi, otel işletmelerinin tanımı ve özelliklerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Yiyecek-İçecek işletmelerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
7 Yat ve marina işletmeleri ile ulaştırma işletmelerinin önemini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
8 Turizm işletmeleri bazında turizm endüstrisinin geleceğini yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
9 Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm geliştirir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel İşletmecilik Kavramları ve Turizm Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
2 Seyahat İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
3 Seyahat İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
4 Seyahat İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
5 Konaklama İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
6 Konaklama İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
7 Konaklama İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
8 Yiyecek-İçecek İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
9 Ara Sınav
10 Yiyecek-İçecek İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
11 Yiyecek-İçecek İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
12 Deniz Turizmi İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
13 Turizmde Ulaştırma ve Havayolu İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
14 Rekreasyon İşletmeleri Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak)
Kaynaklar
Ders Notu

Demirkol, Ş., B. Zengin (2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul.

Ders Kaynakları

Kozak, N., M. A. Kozak, M. Kozak (2014), Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar, Detay Yayıncılık.
Yarcan Ş. (1998), Türkiye´de Turizm ve Uluslararasılaşma, Boğaziçi Üniversitesi Yayınları.
Turizm Alanında diğer kitap, makale ve yayınlar ile ilgili mevzuat (1618 sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu, 2634 Sayılı Turizmi Teşvik Kanunu, Turizm Tesisleri Nitelikleri Yönetmeliği, vb.)

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Endüstri İlişkileri, Sosyal Politika, İnsan Kaynakları ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanlarında ulusal ve uluslararası düzeylerde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve bunları çalışma ortamında kullanır X
2 Endüstri İlişkileri ile ilgili temel mevzuata hâkim olur, bunları pratik durumlara uygular ve yorumlar X
3 Sosyal adalete değer verir ve sosyal adalet bilincine sahip olur X
4 Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olmakla beraber alanıyla ilgili kuramsal ve pratiksel bilgileri doğru ve etkili bir şekilde ifade edebilir, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir, yorumlama, eleştirebilme yeteneğine ve yüksek ikna gücüne sahip olur X
5 Eleştirel düşünebilir, alternatif çözümlerin, değerlendirmelerin ve sorunlara yaklaşım yollarının zayıf ve kuvvetli yönlerini tanımlamak için akıl yürütebilir, farklı kaynaklardan bilgi elde edebilir ve analiz etme becerisine sahip olur ayrıca inisiyatif kullanabilir X
6 Sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip olur, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını öngörebilir ve doğru tahminlerde bulunur, nedensel ilişkileri göz önünde bulundurur, analitik düşünce yapısına sahip olur ve stratejik yaklaşım geliştirebilir X
7 Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurabilme yeterliliğine sahip olur X
8 Kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer dâhil olmak üzere bir yabancı dilde bilgi sahibi olur, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanabilir X
9 Temel Bilgisayar kullanım bilgisine sahip olur; insan kaynakları ve çalışma ilişkilerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgi sahibi olur ve bu yazılımları kullanabilme becerisi kazanır
10 Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olur X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 5
2. Kısa Sınav 5
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 15 15
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 129
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,16
Dersin AKTS Kredisi 5