Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Lean Productıon | ENM 518 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. İBRAHİM ÇİL |
Dersi Verenler | Prof.Dr. İBRAHİM ÇİL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Students: Design for manufacturing (detail design and lean thinking) Mentors: Design leadership development (management experience) University: Design infrastructure development (equipment and proposals) |
Dersin İçeriği | Principles of lean manufacturing are introduced that provide a systematic process for identifying and eliminating non-value activities (waste) in production processes. Students learn these principles through a series of mini-projects in the mechanical engineering shop, an all-day factory simulation workshop, and tours to local industry. This course introduces students to lean principles and their application in manufacturing. Despite its successful application in select industries for many years, lean manufacturing remains an emerging and growing methodology. Students that develop a fundamental understanding of lean principles and machining operations will be able to apply their knowledge directly in the senior design course and will be positioned to market these desirable abilities to potential employers in the future. This course also provides opportunities to interact with local industry and lean manufacturing experts through a hands-on factory simulation workshop, facility tours at regional manufacturing facilities, and guest presentations. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Introduction to Lean Manufacturing | Beyin Fırtınası, Tartışma, | |
2 | Historical Development of Lean Thinking | Gözlem, Eğitsel Oyun, | |
3 | Value and waste | Gözlem, Gezi / Gözlem, | |
4 | Lean Production Philosophy and Lean Production Principles | Gözlem, | |
5 | Lean Manufacturing Techniques | Gezi / Gözlem, | |
6 | Lean Manufacturing Culture | Problem Çözme, | |
7 | Lean Transformation Process | Rol Oynama, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Introduction to Lean Manufacturing | |
2 | Historical Development of Lean Thinking | |
3 | Value and waste | |
4 | Lean Production Philosophy and Lean Production Principles | |
5 | Lean Manufacturing Techniques | |
6 | Lean Manufacturing Culture | |
7 | Lean Transformation Process | |
8 | Value Stream Analysis | |
9 | Cellular Production | |
10 | 5S and Visual Management | |
11 | SMED | |
12 | Balancing Production | |
13 | Production and Stock Control | |
14 | Total Productive Maintenance |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | sürdürülebilir kalkınma ve endüstri mühendisliğinin gelişen koşullara göre gelişmelerini izleyebilmek ve uygulayabilmek için yaşam boyu öğrenme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izler ve bunun için kendini sürekli yenileme becerisine sahip olur. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Introduction to Lean Manufacturing | ||||||
2 | Historical Development of Lean Thinking | ||||||
3 | Value and waste | ||||||
4 | Lean Production Philosophy and Lean Production Principles | ||||||
5 | Lean Manufacturing Techniques | ||||||
6 | Lean Manufacturing Culture | ||||||
7 | Lean Transformation Process |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ödev | 1 | 25 | 25 |
Proje / Tasarım | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 151 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |