Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Sağlık Politikası ve Planlaması SAY 513 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. MAHMUT AKBOLAT
Dersi Verenler Prof.Dr. MAHMUT AKBOLAT,
Dersin Yardımcıları

Arş Gör. Sena PARLAK

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Sağlık Politikası ve Planlaması dersinin amacı; sağlık politikaları ve planlama yöntemleri ile sağlık politikalarını oluşturan ve etkileyen faktörlerin incelenmesidir. Ders kapsamında ayrıca güncel yaklaşımlar çerçevesinde Türk sağlık politikası analiz edilecektir.

Dersin İçeriği

Bu derste, sağlık politikası ve planlaması kavramı üzerinde durularak sağlık politikası belirleme ve uygulama süreci ile planlama yöntemleri hakkında gerekli bilgiler verilecektir.

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sağlık politikası ve planlaması ile ilgili temel kavramları ve modelleri uzmanlık düzeyinde kavrayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Sağlık politikalarını belirleyen faktörler konusunda bilgi kazanmak, bu alanda yaşanan değişimi izleyebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
3 Sağlık politikası belirleme süreci hakkında bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Sağlık politikası uygulama süreci hakkında bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Sağlık politikalarını değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
6 Sağlık hizmetlerinde devletin rolünü ve bu kapsamda yeni eğilimleri değerlendirebilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
7 Küreselleşme sürecinin sağlık hizmetlerine etkilerini değerlendirebilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
8 Türk sağlık politikaları hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
9 Türk sağlık sistemi hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
10 Türk sağlık reformları hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
11 Sağlık hizmetlerinde planlama yöntemleri konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
12 Sağlık hizmetlerinde planlama süreci konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
13 Sağlık hizmetlerinde kapasite planlama konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
14 Sağlık Bakanlığı stratejik planı hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Rol Oynama,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sağlık politikası ve planlaması ile ilgili kavramlar ve modeller Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
2 Sağlık politikalarını etkileyen faktörler Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
3 Sağlık politikası belirleme süreci Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
4 Sağlık politikası uygulama süreci Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
5 Sağlık politikalarının değerlendirilmesi Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
6 Sağlık hizmetlerinde devletin rolü Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
7 Küreselleşme ve sağlık hizmetleri Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
8 Türk sağlık politikaları Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
9 Türk sağlık sistemi Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
10 Türk sağlık reformları Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
11 Planlama yöntemleri Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
12 Planlama süreci Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
13 Sağlık hizmetlerinde kapasite planlama Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
14 Sağlık Bakanlığı stratejik planı Coşkun Can Aktan ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
Kaynaklar
Ders Notu

Çağlar Keyder, Nazan Üstündağ, Tuba Ağartan, Çağrı Yoltar (2007), Avrupa´da ve Türkiye´de Sağlık Politikaları: Reformlar - Sorunlar - Tartışmalar, İletişim Yayınları.
Yıldırım, Hasan Hüseyin ve Türkan Yıldırım (2011), Avrupa Birliği Sağlık Politikaları ve Türkiye, İmaj Yayıncılık.
Aktan, Coşkun Can ve Ulvi Saran (2007), Sağlık Ekonomisi ve Sağlık Yönetimi, Aura Kitapları.
Buse, Kent, Nicholas May ve Gill Walt (2005) Making Health Policy, Open Univesity Press.
Freeman, Richard (2000), The Politics of Health in Europe, Manchester University Press, Manchester.
Ettelt, Stefanie, Ellen Nolte, Sarah Thomson, Nicholas Mays (2008), Capacity Planning in Health Care: A Review of The International Experience, World Health Organization.

Ders Kaynakları

T.C. Sağlık Bakanlığı (1993), Ulusal Sağlık Politikası, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.
Balcı, Asım (2005), Kamu Hizmetleri ve Yerinden Yönetim: Sağlık Hizmet Sunumunun Yeniden Yapılandırılması, Atlas Yayıncılık, İstanbul.
Dunston, Roger, Alison Lee, David Boud, Pat Brodie ve Mary Chiarella (2009), Co-Production and Health System Reform From Re-Imagining To Re-Making, Australian Journal of Public Administration, Vol. 68, Issue 1, s. 39-52.
OECD (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü), (2008), OECD Sağlık Sistemi İncelemeleri: Türkiye, OECD Yayınları.
Peabody, John W. (1996), Economic Reform and Health Sector Policy: Lesson From Structural Adjustment Programs, Social Science and Medicine, Vol. 43, No. 5, s. 823-835.
Randall, Glen E. ve A. Paul Williams (2009), Health-care reform and the dimensions of professional autonomy, Canadian Public Administration, Vol. 52, No. 1, s. 51-69.
Ramesh, M. (2008), Autonomy and Control in Public Hospital Reforms in Singapore, The American Review of Public Administration, Vol. 38, No. 1, s. 62-79.
Roberts, Marc J., William Hsiao, Peter Berman ve Michael R. Reich (2004), Getting Health Reform Right: A Guide to Improving Performance and Equity, Oxford University Press, New York.
Saltman, Richard B. ve Joseph Figueras (1998), Avrupa Sağlık Reformu: Mevcut Stratejilerin Analizi, Sağlık Bakanlığı Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğü Yayını, Ankara.
Sargutan, A. Erdal (1996), Türk Sağlık Politikası: Değerlendirmeler İlkeler Öneriler, 3. Baskı, Sağlık Yayınları, Ankara.
Savaş, B. Serdar, Ömer Karahan ve R. Ömer Saka (2002), Health Care Systems in Transition: Turkey, Europen Observatory on Health Care Systems, Copenhagen, Vol. 4, No. 4.
Simonet, Daniel (2008), The New Public Management Theory and European Healthcare Reforms, Canadian Public Administration, Vol. 51, No. 4, s. 617-635.
T.C. Sağlık Bakanlığı (2010), Stratejik Plan: 2010-2014, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.
T.C. Sağlık Bakanlığı (2003), Sağlıkta Dönüşüm, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayını, Ankara.
WHO (World Health Organization) (2008), Health System Governance For Improving Health System Performance, Regional Office For the Eastern Mediterranean, Cairo.
WB (World Bank) (2002), Türkiye: Yaygınlığı ve Verimliliği İyileştirmek Amacıyla Sağlık Sektöründe Yapılan Reformlar, Dünya Bankası İnsan Geliştirme Sektörü Birimi Avrupa ve Orta Asya Bölgesi, Rapor No: 24358-TU.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Bütçeleme, finansal raporlama ve kontrol kavramları, teorileri, yasaları, araçları ve uygulamaları anlamak X
2 Ulusal ve Uluslararası sağlık stratejileri geliştirmek ve değişimleri takip etmek X
3 İktisadi sorunları çözebilmek için istatistiki bilgileri kullanabilme becerisi kazanmak X
4 Karmaşık ekip görevlerini yerine getirmek X
5 Nicel ve Nitel araştırma yöntemlerini kullanabilme X
6 Nicel ve Nitel araştırma yöntemlerini problemlerin çözümünde kullanmak X
7 Değerlendirme: Paydaşların temel düşünlerini anlayarak iyileştirme stratejileri için başarılı önerilerde bulunmak X
8 Veri Analizi ve Sunum: Örgütleri başarılı bir şekilde yönetmek için mevcut verileri yorumlayabilmek ve elde ettiği bilgileri örgütsel gelişim ve değişimde kullanmak X
9 Sağlık kurumlarının rekabetçi gücünü ve sürdürebilirliğini destekleyen değerlerin üretimine katkıda bulunmak X
10 Hasta tedavisi ve bakımını olumlu yönde etkileyecek stratejiler geliştirmek için hasta ve sağlık profesyonelleri ile işbirliği yapmak X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10
1 Sağlık politikası ve planlaması ile ilgili temel kavramları ve modelleri uzmanlık düzeyinde kavrayabilmek.
2 Sağlık politikalarını belirleyen faktörler konusunda bilgi kazanmak, bu alanda yaşanan değişimi izleyebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
3 Sağlık politikası belirleme süreci hakkında bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak.
4 Sağlık politikası uygulama süreci hakkında bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak.
5 Sağlık politikalarını değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
6 Sağlık hizmetlerinde devletin rolünü ve bu kapsamda yeni eğilimleri değerlendirebilmek.
7 Küreselleşme sürecinin sağlık hizmetlerine etkilerini değerlendirebilmek.
8 Türk sağlık politikaları hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
9 Türk sağlık sistemi hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
10 Türk sağlık reformları hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
11 Sağlık hizmetlerinde planlama yöntemleri konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak.
12 Sağlık hizmetlerinde planlama süreci konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak.
13 Sağlık hizmetlerinde kapasite planlama konusunda bilgi kazanmak ve stratejik bakış açısına sahip olmak.
14 Sağlık Bakanlığı stratejik planı hakkında bilgi sahibi olmak, değerlendirebilmek ve analiz edip yorumlayabilmek.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 100
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Kısa Sınav 2 3 6
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 25 25
Ödev 1 20 20
Final 1 25 25
Toplam İş Yükü 156
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,24
Dersin AKTS Kredisi 6