Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Kalite Geliştirme Metodları | UYP 515 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi METİN BAYRAM |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi METİN BAYRAM, |
Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Asuman Üstündağ |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Üretimin her aşamasında kalitenin sağlanması açısından, istatistiksel kalite kontrolünün önemini vurgulayarak uygulanmasını sağlamak ve kalite geliştirme çalışmalarında kullanılan çeşitli araçları ve teknikleri benimsetmektir. |
Dersin İçeriği | Bu derste, kalite kavramı, üretim süreçlerinde istatistiksel kalite kontrolünün önemi ve uygulanması, kalite iyileştirme yaklaşımları, kaliteyi sağlayan teknikler, Tam zamanında üretim ve kalite yönetim standartları konularına değinilecektir |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | İşletme açısından kalite kavramını tanımlar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | İşletme açısından kalitenin esaslarını açıklar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
3 | Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemini ifade eder | Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım, | |
4 | Kalite kontrolü ile ilgili bir problemde uygun olasılık dağılımlarını kullanır | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Üretim sürecinde kaliteyi sağlayan teknikleri sınıflandırır | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan yöntemi önerir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
7 | Kalite yönetim standartlarını bilir | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalite kavramı ve Kalitenin Esasları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
2 | Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemi | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
3 | Kalite kontrolünde temel istatistiksel kavramlar | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
4 | Kalite kontrolünde olasılık kavramı ve bazı olasılık dağılımları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
5 | Kalite kontrolünde istatistiksel öngörü ve güven sınırları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
6 | Kalite kontrolünde hipotez testleri | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
7 | Kabul örneklemesi | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
8 | Kalite iyileştirme çalışmalarında kullanılan araçlar | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
9 | ARASINAV | |
10 | Kalite iyileştirme yaklaşımları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
11 | Kaliteyi sağlayan teknikler | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
12 | Tam zamanında üretim | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
13 | Kalite Yönetim Standartları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
14 | Kalite Yönetim Standartları | Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | SABİS'e yüklenmiş ders notları |
Ders Kaynakları | Küçük, Orhan, (2010), Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri, Seçkin Yayıncılık. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Disiplinindeki kavramlara, uygulamalara ve teorilere hâkim olur ve bunları iş yaşamındaki sorunların çözümünde ya da yürüttüğü bilimsel çalışmalarda kullanabilir. | X | |||||
2 | Evrensel bilimsel etik uygulamalara riayet eder ve intihalden kaçınır. | X | |||||
3 | Faaliyetlerinin topluma ve çevreye olan muhtemel etkilerini göz önünde bulundurur, bu olumsuz etkileri en aza indirgemek ve topluma fayda sağlamak için sorumluluk alır. | X | |||||
4 | İşletme sorunlarını çözmede uygun analitik teknikleri kullanabilir. | X | |||||
5 | Bilimsel araştırma ve proje bulgularını sözlü sunum ve yazılı rapor şeklinde etkili ve ikna edici bir şekilde sunabilir. | X | |||||
6 | Girişimsel süreçleri analitik ve eleştirel bakış açısı ile inceler ve girişimci bilişe etki eden faktörleri anlar. | X | |||||
7 | Derslerinde ve araştırmalarında ihtiyaç duyacağı teknolojileri tespit etme ve etkili bir şekilde kullanma becerisine sahip olur. | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | İşletme açısından kalite kavramını tanımlar | |||||||
2 | İşletme açısından kalitenin esaslarını açıklar | |||||||
3 | Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemini ifade eder | |||||||
4 | Kalite kontrolü ile ilgili bir problemde uygun olasılık dağılımlarını kullanır | |||||||
5 | Üretim sürecinde kaliteyi sağlayan teknikleri sınıflandırır | |||||||
6 | Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan yöntemi önerir | |||||||
7 | Kalite yönetim standartlarını bilir |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 55 |
1. Ödev | 30 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 15 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 155 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |