Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kalite Geliştirme Metodları UYP 515 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi METİN BAYRAM
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi METİN BAYRAM,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Asuman Üstündağ

Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Üretimin her aşamasında kalitenin sağlanması açısından, istatistiksel kalite kontrolünün önemini vurgulayarak uygulanmasını sağlamak ve kalite geliştirme çalışmalarında kullanılan çeşitli araçları ve teknikleri benimsetmektir.

Dersin İçeriği

Bu derste, kalite kavramı, üretim süreçlerinde istatistiksel kalite kontrolünün önemi ve uygulanması, kalite iyileştirme yaklaşımları, kaliteyi sağlayan teknikler, Tam zamanında üretim ve kalite yönetim standartları konularına değinilecektir

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İşletme açısından kalite kavramını tanımlar Anlatım, Soru-Cevap,
2 İşletme açısından kalitenin esaslarını açıklar Anlatım, Soru-Cevap,
3 Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemini ifade eder Beyin Fırtınası, Soru-Cevap, Anlatım,
4 Kalite kontrolü ile ilgili bir problemde uygun olasılık dağılımlarını kullanır Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Üretim sürecinde kaliteyi sağlayan teknikleri sınıflandırır Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan yöntemi önerir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler,
7 Kalite yönetim standartlarını bilir Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Kalite kavramı ve Kalitenin Esasları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
2 Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemi Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
3 Kalite kontrolünde temel istatistiksel kavramlar Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
4 Kalite kontrolünde olasılık kavramı ve bazı olasılık dağılımları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
5 Kalite kontrolünde istatistiksel öngörü ve güven sınırları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
6 Kalite kontrolünde hipotez testleri Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
7 Kabul örneklemesi Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
8 Kalite iyileştirme çalışmalarında kullanılan araçlar Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
9 ARASINAV
10 Kalite iyileştirme yaklaşımları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
11 Kaliteyi sağlayan teknikler Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
12 Tam zamanında üretim Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
13 Kalite Yönetim Standartları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
14 Kalite Yönetim Standartları Önerilen kaynakların ilgili bölümleri gözden geçirilmeli
Kaynaklar
Ders Notu

SABİS'e yüklenmiş ders notları

Ders Kaynakları

Küçük, Orhan, (2010), Kalite Yönetimi ve Kalite Güvence Sistemleri, Seçkin Yayıncılık.
Gümüşoğlu, Şevkinaz, (2000), İstatistiksel Kalite Kontrolü ve Toplam Kalite Yönetimi Araçları, Beta, İstanbul.                                Akın  Besim, (1996), ISO 9000 Uygulamasında İşletmelerde İstatistiksel Proses Kontrol Teknikleri, Bilim Teknik Yayınevi, İstanbul.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Disiplinindeki kavramlara, uygulamalara ve teorilere hâkim olur ve bunları iş yaşamındaki sorunların çözümünde ya da yürüttüğü bilimsel çalışmalarda kullanabilir. X
2 Evrensel bilimsel etik uygulamalara riayet eder ve intihalden kaçınır. X
3 Faaliyetlerinin topluma ve çevreye olan muhtemel etkilerini göz önünde bulundurur, bu olumsuz etkileri en aza indirgemek ve topluma fayda sağlamak için sorumluluk alır. X
4 İşletme sorunlarını çözmede uygun analitik teknikleri kullanabilir. X
5 Bilimsel araştırma ve proje bulgularını sözlü sunum ve yazılı rapor şeklinde etkili ve ikna edici bir şekilde sunabilir. X
6 Girişimsel süreçleri analitik ve eleştirel bakış açısı ile inceler ve girişimci bilişe etki eden faktörleri anlar. X
7 Derslerinde ve araştırmalarında ihtiyaç duyacağı teknolojileri tespit etme ve etkili bir şekilde kullanma becerisine sahip olur. X
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7
1 İşletme açısından kalite kavramını tanımlar
2 İşletme açısından kalitenin esaslarını açıklar
3 Üretim süreçlerinin yönetiminde istatistiksel yöntemlerin önemini ifade eder
4 Kalite kontrolü ile ilgili bir problemde uygun olasılık dağılımlarını kullanır
5 Üretim sürecinde kaliteyi sağlayan teknikleri sınıflandırır
6 Üretim sürecinde ihtiyaç duyulan yöntemi önerir
7 Kalite yönetim standartlarını bilir
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 55
1. Ödev 30
1. Performans Görevi (Seminer) 15
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Seminer) 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 155
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,2
Dersin AKTS Kredisi 6