Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Bakteriyoloji | SHE 321 | 5 | 2 + 0 | 2 | 2 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. TİJEN NEMUT |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. TİJEN NEMUT, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Temel Öğretim |
Dersin Amacı | İnsan hayatında önemli yer kaplayan ve önemli enfeksiyon etkenleri arasında bulunan bakterileri tanımak,hücre yapılarını ve metabolizmalarını öğrenmek ve insan hayatı için önemli enfeksiyon etkenlerini sınıflamak amacımız arasında olacaktır |
Dersin İçeriği | Bakteriler ve Metabolizmaları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması,yapısı,üremesi,ve üremesine etki eden faktörleri öğrenir | Anlatım, Soru-Cevap, | Doğru Yanlış Testleri, Kısa Cevaplı Testler, |
2 | Bakterilerin metabolizması,enerji oluşum tipleri,ve bakteri genetiği nedir öğrenir | Soru-Cevap, Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
3 | Nükleik Asitlerin yapısı,bakterilerde görülen değişiklikler nelerdir öğrenir | Soru-Cevap, Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
4 | Rekombinasyon,Transformasyon,Transdüksiyon,Konjugasyon,plazmit nedir öğrenir | Soru-Cevap, Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
5 | Bakteriler hakkında genel bilgilere sahip olur ve uygulamalarını etik ilkeler ve uygulamalar doğrultusunda yapar | Soru-Cevap, Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
6 | Ders konuları hakkında Günümüz teknolojik gelişmeler nelerdir öğrenir | Soru-Cevap, Anlatım, | Kısa Cevaplı Testler, Doğru Yanlış Testleri, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması | |
2 | Mikroorganizmalarda hücre yapısı (prokaryot,Eukaryot) | |
3 | Bakterilerin üremesi | |
4 | Bakterilerin üremesini etkileyen faktörler | |
5 | Bakterilerin metabolizması | |
6 | Bakteri enerji oluşum tipleri | |
7 | Bakteri genetiği | |
8 | Nükleik asitlerin yapısı | |
9 | Bakterilerde görülen değişikliklikler | |
10 | Bakteriler arası genetik madde aktarılması (Rekombinasyon olayları) Günümüz biyoteknoloji konusunda yapılanlar nelerdir ve 21. yüzyılda önemi nedir | |
11 | Transformasyon, Transdüksiyon | |
12 | Konjugasyon | |
13 | Plazmitler | |
14 | Bakteriyofajlar ve Ders konuları hakkında Günümüz teknolojik gelişmeler nelerdir |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Yayınlanmamış Ders Notları |
Ders Kaynakları | 1-Temel Mikrobiyoloji ve Parazitoloji ( Ed; Prof.Dr Kaya Kılıçturgay )
2-Genel Tıp Mikrobiyolojisi ve İnfeksiyon Hastalıkları Bilimi (Prof Dr Ekrem Kadri Unat İstanbul Üni. Tıp Fak yayınları)
3-Medical Microbiology
4-Lewinson Tıbbi Mikrobiyoloji ve İmmünoloji |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Mesleki rol, işlev ve sorumluluklarını yerine getirecek güncel bilgi, beceri ve tutuma sahip olur | X | |||||
2 | Sağlıklı / hasta birey, aile ve toplumun sağlık eğitimi, danışmanlık ve bakım gereksinimlerini bütüncül bir yaklaşımla hemşirelik süreci doğrultusunda karşılar | X | |||||
3 | Eleştirel düşünme, problem çözme, araştırma ve kanıta dayalı karar verme becerilerini kullanır | X | |||||
4 | Yaşam boyu öğrenme bilinciyle alanındaki güncel bilgileri ve teknolojik gelişmeleri takip eder | X | |||||
5 | Sağlıklı / hasta birey ve yakınları ile etkili iletişim kurar. Sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde çalışır | X | |||||
6 | Mesleki Yabancı dilini kullanarak uluslararası literatürü takip eder ve meslektaşlarıyla iletişim kurar | X | |||||
7 | Profesyonel gelişiminin yanı sıra sosyal, kültürel ve entelektüel yönünü geliştirir | X | |||||
8 | Hemşirelik bakımını kültürel özelliklere, etik ilkelere, kalite yönetimine ve yasalara uygun gerçekleştirir | X | |||||
9 | Alanı ile ilgili bilimsel araştırmalarda sorumluluk alır | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Mikroorganizmaların sınıflandırılması,yapısı,üremesi,ve üremesine etki eden faktörleri öğrenir | 5 | 5 | 5 | ||||||
2 | Bakterilerin metabolizması,enerji oluşum tipleri,ve bakteri genetiği nedir öğrenir | 5 | 5 | 5 | ||||||
3 | Nükleik Asitlerin yapısı,bakterilerde görülen değişiklikler nelerdir öğrenir | 5 | 5 | 5 | ||||||
4 | Rekombinasyon,Transformasyon,Transdüksiyon,Konjugasyon,plazmit nedir öğrenir | 5 | 5 | 5 | ||||||
5 | Bakteriler hakkında genel bilgilere sahip olur ve uygulamalarını etik ilkeler ve uygulamalar doğrultusunda yapar | 5 | 5 | 5 | ||||||
6 | Ders konuları hakkında Günümüz teknolojik gelişmeler nelerdir öğrenir | 5 | 5 | 5 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Final | 60 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 2 | 28 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 10 | 1 | 10 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 14 | 14 |
Toplam İş Yükü | 62 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 2,48 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 2 |