Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ortadoğu´Da Dış Politika Yapım Süreci (Tr) ODC 590 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ERTAN EFEGİL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Dış politika analizi teorileri üzerine bilgi edinen öğrenciler, Ortadoğu ülkelerinin dış politika yapım süreçlerini etkileyen unsurları yakından ve detaylı bir şekilde analiz etme imkanı bulacaktır. Bu sayede öğrenciler, bölge ülkelerinin dış politika davranışlarını kapsamlı şekilde analiz etme imkanı bulacaklardır.
Dış Politika Analizi, karar vericilerin, ülkelerinin dış politika kararlarını alırken, hangi faktörlerin ve koşulların etkisi altında davrandıklarını analiz etmektedir. Bu nedenle dış politika kararının rasyonalitesini ve alınma mantığını anlayabilmek için, bu sürecin kendisini, karar vericinin psikolojisini ve kararın zaman-mekan/amaç-araç ilişkisi düzleminde analiz edilmesi gerekmektedir. Ortadoğu ülkelerinin karar vericileri de, farklı zamanlarda ve farklı koşullarda, birbirleriyle zıt ve/veya belli bir süreklilik içerisinde dış politika kararları almak zorunda kalırlar. Aldıkları kararlarını analiz edebilmek için, Ortadoğu ülkelerinin karar süreçlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi gerekmektedir. Bu sayede kararın nedenleri, temelleri, şartları daha mantıklı şekilde analiz edilmiş olacaktır.
Dersin İçeriği Dış Politika Analizi teorileri, Ortadoğu Ülkelerinin Dış Politika Süreçlerini Etkileyen Unsurlar, Uluslararası sistem ve bölgesel güvenlik, Israil, Mısır, Suudi Arabistan, İran, Suriye, Lübnan, Fas, Tunus, Ürdün, Körfez Ülkeleri.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Dış Politika Analizi Teorileri üzerine kapsamlı bilgi edinir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
2 Dış Politika Karar Verme Sürecini Etkileyen Unsurları inceler. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
3 Orta Doğu Ülkelerinin dış politika yapım süreçlerini örnek olaylar inceleyerek gözlemler.
4 Uluslararası Sistemin dış politika sürecine etkilerini irdeler.
5 Güvenlik ile Dış Politika İlişkisini inceler.
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Giriş
2 Dış Politika Analizi Teorileri 10 (bkz. Kaynaklar)
3 Ortadoğu Ülkelerinin Dış Politika Yapım Sürecini Etkileyen Unsurlar 10 (bkz. Kaynaklar)
4 Uluslararası Sistemin Yapısı ve Ortadoğu Ülkelerine Etkileri 10 (bkz. Kaynaklar)
5 Bölgesel Güvenlik ve Dış Politika İlişkisi 10 (bkz. Kaynaklar)
6 İran 10 (bkz. Kaynaklar)
7 Suudi Arabistan 10 (bkz. Kaynaklar)
8 İsrail 10 (bkz. Kaynaklar)
9 Mısır 10 (bkz. Kaynaklar)
10 Tunus 10 (bkz. Kaynaklar)
11 Suriye 10 (bkz. Kaynaklar)
12 Lübnan ve Ürdün 10 (bkz. Kaynaklar)
13 Irak ve Körfez ülkeleri 10 (bkz. Kaynaklar)
14 Fas ve Genel Değerlendirme 10 (bkz. Kaynaklar)
Kaynaklar
Ders Notu 1. Amaney Jamal, ?Actors, Public Opinion, and Participation?, (der.) Ellen Lust, The Middle East, Washington, CQ Press, s. 192 ? 237.
2. Ellen Lust, ?Institutions and Governance?, (der.) Ellen Lust, The Middle East, Washington, CQ Press, s. 142 ? 191.
3. Marc Lynch, ?Regional International Relations?, (der.) Ellen Lust, The Middle East, Washington, CQ Press, s. 314 ? 340.
4. Francesco Cavatorta, ?International Politics of the Middle East?, (der.) Ellen Lust, The Middle East, Washington, CQ Press, s. 341 ? 370.
5. Abdou Filali-Ansary, ?Muslims and Democracy?, (der.) Larry Diamond, Marc F. Plattner ve Daniel Brumberg, Islam and Democracy in the Middle East, Baltimore, The Johns Hopkins University Press, 2003, s. 194-206.
6. (der.) Tareq Y. Ismael ve Jacqueline S. Ismael, Government and Politics of the Contemporary Middle East: Continuity and Change, Londra, Routledge, 2011.
7. (der.) Raymond Hinnebusch ve Anousiravan Ehteshami, The Foreign Policies of Middle East States, Boulder: Lynne Rienner Publishers, 2002.
8. (der.) David E. Long, Bernard Reich ve Mark Gasiorowski, The Government and Politics of the Middle East and North Africa, Westview Press, 2011.
9. Raymound Hinnebusch, The International politics of the Middle East, UK: Manchester University Press, 2004, s. 90 ? 153.
10. Alex Mintz ve Karl DeRouen Jr., Understanding Foreign Policy Decision Making, Cambridge University Press, 2010.
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Güncel konu ve sorunlar hakkında, tarihi, sosyal ve kültürel boyutlarıyla birlikte bilgi ve fikir sahibi olma Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme Uluslararası İlişkiler alanında en güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç ve gereçleri ve diğer bilimsel kaynaklarla desteklenen ileri düzeyde bilgi ve kavrayışa sahip olma, bunları kullanabilme
2 Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Dış Politika ve Uluslararası İlişkiler kavramları, fikirleri ve verilerini, bilimsel yöntemlerle değerlendirme, karmaşık olay, gelişme ve konuları belirleme ve analiz edebilme, tartışmalar yapabilme, olgu ve araştırmalara dayalı öneriler geliştirebilme Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma Mesleki ve bilimsel etik davranış ilkelerinin bilincinde olma
3 Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma Bilgi üretimi ve kullanımı ile bilgiye ulaşmada yöntem ve araştırma teknikleri konusunda beceri sahibi olma
4 Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma Diplomatlık, ataşelik gibi uluslararası ilişkilerin kariyer alanlarında kendini geliştirme potansiyeline ve becerisine sahip olma
5 Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Alana ilgi duyan ve ilgisiz dinleyici gruplarını, Uluslararası İlişkiler ile ilgili konularda bilgilendirme, onlara düşüncelerini, konu ile ilgili problemleri ve çözüm yöntemlerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü aktarabilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Takım çalışmasına uyumlu, inisiyatif sahibi, yenilikçi fikirlere açık ve analitik düşünebilme Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma Türkçe’yi iyi kullanma, yazılı ve sözlü iletişimi iyi olup kendini doğru şekilde ifade edebilme ve empati yeteneğine sahip olma
6 Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama Uluslararası İlişkiler Lisans yeterlilikleri üzerine kurulan aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşma, bilgiyi değerlendirme, yorumlama
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6
1 Dış Politika Analizi Teorileri üzerine kapsamlı bilgi edinir.
2 Dış Politika Karar Verme Sürecini Etkileyen Unsurları inceler.
3 Orta Doğu Ülkelerinin dış politika yapım süreçlerini örnek olaylar inceleyerek gözlemler.
4 Uluslararası Sistemin dış politika sürecine etkilerini irdeler.
5 Güvenlik ile Dış Politika İlişkisini inceler.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 1 20 20
Final 1 30 30
Toplam İş Yükü 150
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6
Dersin AKTS Kredisi 6