Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Turizm İşletmeciliği | SBF 481 | 7 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | YOK |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi LÜTFİ MUSTAFA ŞEN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Çağrı ERDOĞAN |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Turizm işletmeciliğine giriş konularının verileceği bu dersin temel amacı; öğrencinin belli başlı turizm işletmelerini genel olarak anlamasını ve kavramasını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Bu derste; turizm ve turist kavramları, turizmin çeşitleri, turizm endüstrisi, turizm işletmeciliği ve özellikleri, seyahat, konaklama, yeme-içme, rekreasyon, ulaştırma,deniz turizmi işletmeleri tanıtım düzeyinde ele alınacaktır. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | İşletme ve Turizm işletmeciliği kavramlarını ifade eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
2 | Turizm İşletmelerinin temel fonksiyonlarını açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
3 | Seyahat sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri tanır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Turistik ürün kavramını ifade eder. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Otel işletmelerinin tarihsel gelişimi, otel işletmelerinin tanımı ve özelliklerini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Yiyecek-İçecek işletmelerini sınıflandırır. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
7 | Yat ve marina işletmeleri ile ulaştırma işletmelerinin önemini açıklar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
8 | Turizm işletmeleri bazında turizm endüstrisinin geleceğini yorumlar. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
9 | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm geliştirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel İşletmecilik Kavramları ve Turizm | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
2 | Seyahat İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
3 | Seyahat İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
4 | Seyahat İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
5 | Konaklama İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
6 | Konaklama İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
7 | Konaklama İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
8 | Yiyecek-İçecek İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
9 | Ara Sınav | |
10 | Yiyecek-İçecek İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
11 | Yiyecek-İçecek İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
12 | Deniz Turizmi İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
13 | Turizmde Ulaştırma ve Havayolu İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
14 | Rekreasyon İşletmeleri | Demirkol, Ş. Ve B.Zengin(2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul (ilgili bölüm çalışılacak) |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Demirkol, Ş., B. Zengin (2009), Turizm İşletmeleri, Değişim Yayınları, İstanbul. |
Ders Kaynakları | Kozak, N., M. A. Kozak, M. Kozak (2014), Genel Turizm: İlkeler-Kavramlar, Detay Yayıncılık. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Endüstri İlişkileri, Sosyal Politika, İnsan Kaynakları ve İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku alanlarında ulusal ve uluslararası düzeylerde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olur ve bunları çalışma ortamında kullanır | X | |||||
2 | Endüstri İlişkileri ile ilgili temel mevzuata hâkim olur, bunları pratik durumlara uygular ve yorumlar | X | |||||
3 | Sosyal adalete değer verir ve sosyal adalet bilincine sahip olur | X | |||||
4 | Türkçe yazılı ve sözlü iletişim yeterliliğine sahip olmakla beraber alanıyla ilgili kuramsal ve pratiksel bilgileri doğru ve etkili bir şekilde ifade eder, bilgileri ve düşünceleri başkalarının anlayabileceği şekilde iletebilir, yorumlama, eleştirebilme yeteneğine ve yüksek ikna gücüne sahip olur | X | |||||
5 | Eleştirel düşünme, alternatif çözümlerin, değerlendirmelerin ve sorunlara yaklaşım yollarının zayıf ve kuvvetli yönlerini tanımlamak için akıl yürütme, farklı kaynaklardan bilgi elde etme ve analiz etme becerisine sahip olmak, ayrıca inisiyatif kullanmak | X | |||||
6 | Sayısal ve istatiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine sahip olur, bunlar doğrultusunda alınacak kararların sonuçlarını öngörebilir ve doğru tahminlerde bulunur, nedensel ilişkileri göz önünde bulundurur, analitik düşünce yapısına sahip olur ve stratejik yaklaşım geliştirir | X | |||||
7 | Takım çalışmasına yatkın, liderlik özelliklerine sahip ve diğer alanlardaki uzmanlarla iletişim kurma yeterliliğine sahip olur | X | |||||
8 | Kelime anlamı, kompozisyon kuralları ve gramer dâhil olmak üzere bir yabancı dilde bilgi sahibi olur, bu niteliklerini sözlü ve yazılı iletişimde kullanır | X | |||||
9 | Temel Bilgisayar kullanım bilgisine sahip olmak; insan kaynakları ve çalışma ilişkilerinde kullanılan bilgi sistemleri konusunda bilgi sahibi olmak ve bu yazılımları kullanma becerisi kazanır. | ||||||
10 | Toplumsal, bilimsel ve mesleki etik değerlerin bilincinde olur | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | İşletme ve Turizm işletmeciliği kavramlarını ifade eder. | ||||||||||
2 | Turizm İşletmelerinin temel fonksiyonlarını açıklar. | ||||||||||
3 | Seyahat sektöründe faaliyet gösteren işletmeleri tanır. | ||||||||||
4 | Turistik ürün kavramını ifade eder. | ||||||||||
5 | Otel işletmelerinin tarihsel gelişimi, otel işletmelerinin tanımı ve özelliklerini açıklar. | ||||||||||
6 | Yiyecek-İçecek işletmelerini sınıflandırır. | ||||||||||
7 | Yat ve marina işletmeleri ile ulaştırma işletmelerinin önemini açıklar. | ||||||||||
8 | Turizm işletmeleri bazında turizm endüstrisinin geleceğini yorumlar. | ||||||||||
9 | Otel işletmeciliği, seyahat işletmeciliği ve diğer turistik işletme türleri ile ilgili olarak karşılaşılabilecek öngörülemeyen karmaşık durumlarda sorumluluk alarak çözüm geliştirir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 70 |
1. Kısa Sınav | 5 |
2. Kısa Sınav | 5 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 40 |
1. Final | 60 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 129 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |