Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Nanotechnology Applications İn Foods | NMB 508 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AYŞE AVCI |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde karakterizasyonu, proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu, nanotüple, nanoemülsiyonlar, nanosensörler, nanoteknoloji ve gıda güvenliği, gıda uygulamalarında nanoteknolojinin avantajları ve dezavantajları ile ilgili bilgi vermektir. |
Dersin İçeriği | 1. Giriş 2. Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları. 3. Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu 4. Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi 4.1. Nanotüpler 4.2. Nanoemülsiyonlar 4.3. Biyopolimerik nanoparçacıklar 4.4. Nanokompozitler 5. Gıda güvenliği ve nanoteknoloji 6. Nanobiyoteknoloji 7. Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıdaların nano düzeyde karakterizasyonunu kavrar | ||
2 | Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarını kavrar |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Nanoteknolojiye giriş | |
2 | Gıda ve tarım sistemlerinde nanoteknolojinin potansiyel kullanım alanları | |
3 | Gıda biyomoleküllerinin nano düzeyde manipülasyonu ve karakterizasyonu | |
4 | Nanoteknolojik yöntemler kullanılarak gıda biyopolimerlerinin özelliklerinin belirlenmesi | |
5 | Proses geliştirmede biyomoleküllerin nano düzeyde manipülasyonu | |
6 | Nanotüpler | |
7 | Nanoemülsiyonlar | |
8 | Biyopolimerik nanoparçacıklar | |
9 | Ara sınav | |
10 | Nanokompozitler | |
11 | Gıda güvenliği ve nanoteknoloji | |
12 | Nanobiyoteknoloji | |
13 | Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarının avantajları ve dezavantajları Nanoteknolojinin geleceği | |
14 | Seminer |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | . Debasis Bagchi, Manashi Bagchi, Hiroyoshi Moriyama, Fereidoon Shahidi. 2013.Bio-Nanotechnology: A Revolution in Food, Biomedical and Health Sciences. 824 s. Wiley-Blackwell. 2. Barbosa-Cánovas, Gustavo; Mortimer, Alan; Lineback, David; Spiess, Walter; Buckle, Ken; Colonna, Paul Global issues in Food Science and Technology. 2009 Elsevier |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Malzeme ve ilgili prosesleri ve/veya olayları nano ölçekte inceler. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 |
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Gıdaların nano düzeyde karakterizasyonunu kavrar | ||||||
2 | Gıdalarda nanoteknoloji uygulamalarını kavrar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 140 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,6 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |