Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Endüstriyel Kalite Kontrol | OTO 521 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi ASLAN ÇOBAN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Genel Eğitim |
Dersin Amacı | Kalite kontrolünün temel kavramlarının anlaşılması, Toplam kalite yönetimi kapsamındaki kavramların anlaşılması, Temel istatistik ölçülerin kalite kontrolünde kullanımı, Hizmet sektörü ve servis kalitesinin anlaşılması, Tedarik sistemi ve tedarikçi kalitesinin anlaşılması, Standardizasyon ve kalite güvence sistemlerinin kavranması |
Dersin İçeriği | Giriş, Kalite kavramı, Kalite Değişkenleri, Kalite belirleme prensipleri, Toplam kalite yönetimi, Temel istatistik ölçüler, Satın alma ve tedarikçi kalitesi, Hizmet (servis) kalitesi, Standart ve spesifikasyonlar, ISO 9001,ISO 14000, OHSAS 18000, ISO 22000, Kalite Kontrol Diyagramları, Ölçme, Analiz ve iyileştirme |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Kalite kavramı, toplam kalite yönetimi, kalite kontrol yöntemlerini açıklayabilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, | |
2 | Grafik ve sayısal kalite ölçümü, kalite analiz araçları, işlem karakteristikleri ve işlem geliştirmesini açıklayabilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, | |
3 | Takım çalışması, istatistiksel kalite kontrol yöntemini açıklayabilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, | |
4 | Kalite güvence sistemleri ve kalite kontrolünü üretim ve hizmet sektörüne uygulayabilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Kalite kavramı | |
2 | Kalite Değişkenleri | |
3 | Kalite belirleme prensipleri | |
4 | Toplam kalite yönetimi | |
5 | Temel istatistik ölçüler | |
6 | Temel İstatistik ölçüler | |
7 | Satın alma ve tedarikçi kalitesi | |
8 | Hizmet (servis) kalitesi | |
9 | Standart ve spesifikasyonlar | |
10 | Ara Sınav | |
11 | ISO 9001, ISO 14000, OHSAS 18000, ISO 22000 | |
12 | Kalite Kontrol Diyagramları | |
13 | Kalite Kontrol Diyagramları | |
14 | Ölçme Analiz ve iyileştirme |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | 1. "Toplam Kalite", Prof. Dr. Yılmaz ÖZKAN, Sakarya Kitabevi, Sakarya, 2005. |
Ders Kaynakları | 1.Toplam Kalite Yönetimi, Prof. Dr. Hasan Şimşek, Seçkin Yayınları, Ankara, 2007. 2.Standardizasyon ve Kalite, Orhan Küçük, Seçkin Yayınları, Ankara, 2004. 3. Greenwood, M.S. and Gaunt, H.J., Total Quality Management for Schools, London: Cassell, 1994. 4. Bank, J., The Essence of Total Quality Manegement, London, Prentice Hall, 2000 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Kalite kavramı, toplam kalite yönetimi, kalite kontrol yöntemlerini açıklayabilme | |||||
2 | Grafik ve sayısal kalite ölçümü, kalite analiz araçları, işlem karakteristikleri ve işlem geliştirmesini açıklayabilme | |||||
3 | Takım çalışması, istatistiksel kalite kontrol yöntemini açıklayabilme | |||||
4 | Kalite güvence sistemleri ve kalite kontrolünü üretim ve hizmet sektörüne uygulayabilme |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Ödev | 40 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |