Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Türkiye’De Tarımsal Üretim ve Pazarlama Şartları | COG 511 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. FATİH ARICİ |
Dersi Verenler | Doç.Dr. FATİH ARICİ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Türkiye ekonomisinin temeli olan tarımsal üretimin ve tarım ürünlerinin pazarlama problemlerinin genel yapısını anlamak,yorumlayabilmek ve çözüm önerileri sunabilmek |
Dersin İçeriği | Türkiye´de tarım ürünleri üretimi ve pazarlama olanakları |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelini değerlendirir. | Beyin Fırtınası, Gösterip Yaptırma, Deney ve Laboratuvar, | |
2 | Tarımsal üretimi etkileyen fiziki coğrafya faktörlerini tartışır. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | Kısa Cevaplı Testler, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
3 | Tarımsal üretimi etkileyen beşeri coğrafya faktörlerini tartışır. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
4 | Tahıl üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
5 | Meyve üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
6 | Sebze üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
7 | Sanayi bitkileri üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
8 | Hayvansal üretim ve pazarlama koşullarını yorumlar. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | |
9 | Tarımsal üretim ve pazarlama koşullarını değerlendirerek proje hazırlar | Tartışma, Gözlem, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Türkiye´de tarımı etkileyen doğal çevre etmenleri | |
2 | Yüzey şekilleri,iklim,bitki örtüsü,hidrografik özellikleri,toprak | |
3 | Türkiye´de tarımı etkileyen beşeri çevre etmenleri | |
4 | Toprak bakımı,sulama,gübreleme,ıslah ve ilaçlama,pazar,tarımsal destekler vb. | |
5 | Tahıl ürünleri üretimi ve pazarlama şartları | Tahıl üretim istatistiklerinin temini |
6 | Buğday,arpa,mısır,çeltik ve diğerleri | |
7 | Sebze üretimi ve pazarlama imkanları | Sebze üretim istatistiklerinin temini |
8 | Seracılık faaliyetleri ve pazarlama imkanları | Seracılık üretim istatistiklerinin temini |
9 | Sanayi bitkileri üretimi ve pazarlama imkanları | Sanayi bitkileri üretim istatistiklerinin temini |
10 | Tütün,pamuk,şeker pancarı,çay,yağlı tohumlular vb. | |
11 | Meyve üretimi ve pazarlama imkanları | Meyve üretim istatistiklerinin temini |
12 | Fındık,zeytin,üzüm,incir,turunçgiller,muz,kayısı,şeftali,elma,kiraz,ceviz vb. | |
13 | Genel olarak Türkiye´de tarımsal üretimin yıllara göre değişimlerinin yorumlanması | |
14 | Genel olarak Türkiye´de pazarlama imkanlarının yıllara göre değişimlerinin yorumlanması |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Hayati Doğanay,2011,Türkiye Tarım Coğrafyası,Pegem yayınevi, |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Lisans derecesi yeterlilikleri üzerine kurulan, aynı ya da farklı bir alandaki bilgilerin genişletilmesi ve derinleştirilmesi ile birlikte bilimsel araştırma yaparak bilgiye ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama yapabilmek | X | |||||
2 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi geliştirebilmek, bilimsel, toplumsal ve etik sorumluluk ile kullanabilmek | X | |||||
3 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki bir problemi, bağımsız olarak kurgulamak, çözüm yöntemi geliştirmek, çözmek, sonuçları değerlendirmek ve gerektiğinde uygulayabilmek | X | |||||
4 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki i güncel gelişmeleri ve kendi çalışmalarını, alanındaki ve dışındaki gruplara, yazılı, sözlü ve görsel olarak sistemli bir şekilde aktarabilmek | X | |||||
5 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki uygulamalarda karşılaşacağı öngörülmeyen karmaşık durumlarda, yeni stratejik yaklaşımlar geliştirebilmek ve sorumluluk alarak çözüm üretebilmek | X | |||||
6 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilmek ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilmek | X | |||||
7 | En az bir yabancı dilde sözlü ve yazılı iletişim yeteneğine sahip olmak (“European Language Portfolio Global Scale”, Level B2) | X | |||||
8 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojilerinin gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisi ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilmek ve geliştirebilmek | X | |||||
9 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında bilimsel, sosyal ve etik değerleri gözeterek bu değerleri öğretebilmek ve denetlemek | X | |||||
10 | Coğrafya ve Coğrafi bilgi teknolojileri alanındaki özümsedikleri bilgiyi ve problem çözme yeteneklerini, disiplinler arası çalışmalarda uygulayabilmek | X | |||||
11 | Sosyal ilişkileri ve bu ilişkileri yönlendiren normları eleştirel bir bakış açısıyla inceler, geliştirir ve gerektiğinde değiştirmek üzere harekete geçer | ||||||
12 | Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü B2 Genel Düzeyinde kullanarak sözlü ve yazılı iletişim kurar. | ||||||
13 | Alanının gerektirdiği düzeyde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini ileri düzeyde kullanır. | ||||||
14 | Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerleri gözeterek denetler ve bu değerleri öğretir. | ||||||
15 | Alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirir. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Türkiye'nin tarımsal üretim potansiyelini değerlendirir. | |||||||||||||||
2 | Tarımsal üretimi etkileyen fiziki coğrafya faktörlerini tartışır. | |||||||||||||||
3 | Tarımsal üretimi etkileyen beşeri coğrafya faktörlerini tartışır. | |||||||||||||||
4 | Tahıl üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | |||||||||||||||
5 | Meyve üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | |||||||||||||||
6 | Sebze üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | |||||||||||||||
7 | Sanayi bitkileri üretimi ve pazarlama koşullarını yorumlar. | |||||||||||||||
8 | Hayvansal üretim ve pazarlama koşullarını yorumlar. | |||||||||||||||
9 | Tarımsal üretim ve pazarlama koşullarını değerlendirerek proje hazırlar |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ödev | 16 | 1 | 16 |
Performans Görevi (Uygulama) | 16 | 2 | 32 |
Performans Görevi (Arazi Çalışması) | 16 | 4 | 64 |
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Toplam İş Yükü | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |