Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Osmanlı Esnaf Teşkilatı | OMM 504 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. FATİH BOZKURT |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Arş. Gör. Fatma KOÇAK |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Osmanlı Esnafını, Üretim Alanlarını ve Faaliyetlerini, Esnaf Teşkilatını Tanıma ve Öğrenme |
Dersin İçeriği | Esnaf Örgütlenmesi, Osmanlı Zanaatkarlarının Hizmet Alanları, Tarihsel Süreç İçinde Osmanlı Esnafı |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Toplumsal hayatta üretim faaliyetlerinin yerini idrak etme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, | Kısa Cevaplı Testler, Yazılı Sınavlar (Kısa ve Uzun Yanıtlı), |
2 | Osmanlı ekonomisi ve toplumsal hayatı içinde esnaf gruplarının önemini kavrama | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, | |
3 | Osmanlı esnaf teşkilatında zamanla ortaya çıkan dönüşümleri anlama | Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, | |
4 | Sanayi devriminin Osmanlı esnafı üzerindeki etkisini kavrama | Anlatım, Soru-Cevap, Eğitsel Oyun, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Osmanlı Esnaf ve Ticaret Tarihinin Kaynakları | |
2 | Osmanlı Kuruluşunda Ahiler | |
3 | Osmanlı Şehir Hayatında Esnaf ve Tüccarlar | |
4 | Esnaf Kolları ve Üretim Alanları | |
5 | Esnaf Nizamnameleri | |
6 | Lonca Teşkilatı ve Esnafların İdaresi | |
7 | Osmanlı Esnafı: Dokumacılık ve Gıda Üretimi | |
8 | Osmanlı Esnafı: Hizmet Üretenler | |
9 | ARASINAV | |
10 | Esnaf Örgütlenmesi, Toplumsal Katmanlar I | |
11 | Esnaf Örgütlenmesi, Toplumsal Katmanlar II | |
12 | 18. Yüzyıl Değişim ve Gedik Düzeni | |
13 | Yeniçeri-Esnaf İlişkisi | |
14 | Sanayi Devrimi ve Osmanlı Esnafı |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Ahmet Tabakoğlu, Türk İktisat Tarihi, Dergah Yayınları, İstanbul 1986. Donald Quataert, Sanayi Devrimi Çağında Osmanlı İmalat Sektörü, İletişim Yayınları, İstanbul 1999. Suraiya Faroqhi, Osmanlı Zanaatkarları, Kitap Yayınevi, İstanbul 2011. Suraiya Faroqhi, Osmanlı’da Kentler ve Kentliler: Kent Mekanında Ticaret, Zanaat ve Gıda Üretimi 1550-1650, Tarih Vakfı Yurt Yayınları, İstanbul 1993. Tahsin Özcan, Fetvalar Işığında Osmanlı Esnafı, Kitabevi Yayınları, İstanbul 2003. Timur Kuran, Mahkeme Kayıtları Işığında 17. Yüzyıl İstanbul’unda Sosyo-Ekonomik Yaşam: Esnaf ve Loncalar, Hıristiyan ve Yahudi Cemaat İşleri, Yabancılar, Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul 2010. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Uzmanlık alanında araştırma, analiz ve kaynak tahlili yapabilme becerisi kazanma. | ||||||
2 | Teknik yönlerden doktora tezi yazabilme kapasitesine sahip olma. | ||||||
3 | Kuramsal ve yöntemsel bilgi seviyesi sayesinde alanına katkı sağlama yetkinliği kazanma. | ||||||
4 | Uzmanlık alanında eleştiri ve değerlendirme yapabilme yetkinliğine sahip olma. | ||||||
5 | Alanındaki yeniliklere ve yeni fikirlere açık olma ve bu yenilikleri değerlendirme yetkinliğine sahip olma. | ||||||
6 | Farklı disiplinlerle ortak çalışabilme yetkinliği kazanma. | ||||||
7 | Teknolojik gelişmeleri takip ederek, araştırma tekniklerini geliştirme. | ||||||
8 | Doktora tezi ile ilgili en az iki akademik yayın yapma (tercihen ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlatma) | ||||||
9 | Uzmanlık alanlarını ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtabilme yetkinliği kazanma. | ||||||
10 | Akademik hayatın davranış ve etik duyarlılığına sahip olma. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Toplumsal hayatta üretim faaliyetlerinin yerini idrak etme | ||||||||||
2 | Osmanlı ekonomisi ve toplumsal hayatı içinde esnaf gruplarının önemini kavrama | ||||||||||
3 | Osmanlı esnaf teşkilatında zamanla ortaya çıkan dönüşümleri anlama | ||||||||||
4 | Sanayi devriminin Osmanlı esnafı üzerindeki etkisini kavrama |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 50 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 20 | 20 |
Ödev | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 156 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,24 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |