Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mühendisliğinde Endüstriyel Uygulamalar (Sektör Dersi) GDM 447 7 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Ders kapsamında lisans öğrencilerinin sektör temsilcileriyle bir araya getirilmesi ile gıda endüstrisindeki mevcut durum, yeni gelişmeler ve sektörel eğilimler hakkında dünyada, ülkemizde ve Sakarya ili özelinde sektörün önde gelen temsilcilerinden pratiğe yönelik bilgi ve tecrübe edinilmesini sağlamaktır.

Dersin İçeriği
  1. Gıda endüstrisi (Dünya’da, Türkiye’de, Sakarya’da, pazar hakkında genel bilgi, istatistikler)
  2. Endüstri 4.0, Gıda 4.0, gıda endüstrisindeki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları
  3. Gıda endüstrisinin önemli dallarında (et, süt, tahıl, meyve-sebze, özel gıdalar, ambalaj, içecek, gıda katkı maddeleri): sektörünün genel durumu, sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler
  4. Gıda sektöründe insan kaynakları yönetimi
  5. Gıda endüstrisinde girişimciliğin yeri, önemi ve örnekleri
  6. Gıda endüstrisinde satış ve pazarlamanın önemi, uygulanan stratejiler
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Dünya’daki, Türkiye’deki ve Sakarya’daki gıda endüstrisinin güncel durumu hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
2 Endüstri 4.0, Gıda 4.0, gıda endüstrisindeki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
3 Gıda endüstrisinin önemli dallarında (et, süt, tahıl, meyve-sebze, özel gıdalar, ambalaj, içecek, gıda katkı maddeleri): sektörünün genel durumu, sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap,
4 Gıda sektöründe insan kaynakları yönetimi ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
5 Gıda endüstrisinde girişimciliğin yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
6 Girişimci fikirlerini nerelere nasıl sunabileceği hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
7 Gıda endüstrisinde satış ve pazarlamanın önemi ve bu alanda uygulanan stratejiler hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dünya’da, ülkemizde ve Sakarya ilinde gıda endüstrisinin mevcut durumu
2 Endüstri 4.0, gıda 4.0, endüstrideki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları
3 Süt endüstrisi
4 Et endüstrisi
5 Tahıl endüstrisi
6 Şekerleme endüstrisi
7 Gıda ambalaj endüstrisi
8 Meyve-sebze endüstrisi
9 Ara sınav
10 Gıda makinaları
11 Gıda katkı maddeleri
12 Gıda endüstrisinde insan kaynakları yönetimi ve nitelikli eleman ihtiyacı
13 Gıda endüstrisinde girişimcilik
14 Gıda endüstrisinde satış ve pazarlama
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Dünya’daki, Türkiye’deki ve Sakarya’daki gıda endüstrisinin güncel durumu hakkında bilgi sahibi olur.
2 Endüstri 4.0, Gıda 4.0, gıda endüstrisindeki mevcut ve potansiyel yapay zeka uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
3 Gıda endüstrisinin önemli dallarında (et, süt, tahıl, meyve-sebze, özel gıdalar, ambalaj, içecek, gıda katkı maddeleri): sektörünün genel durumu, sektördeki yeni yaklaşımlar, kullanılan ileri işlem makinaları ve uygulanan prosesler hakkında bilgi sahibi olur
4 Gıda sektöründe insan kaynakları yönetimi ve uygulamaları hakkında bilgi sahibi olur.
5 Gıda endüstrisinde girişimciliğin yeri ve önemi hakkında bilgi sahibi olur.
6 Girişimci fikirlerini nerelere nasıl sunabileceği hakkında bilgi sahibi olur.
7 Gıda endüstrisinde satış ve pazarlamanın önemi ve bu alanda uygulanan stratejiler hakkında bilgi sahibi olur.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 10
1. Kısa Sınav 10
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Final 40
1. Yıl İçinin Başarıya 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 10 10
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 5 5
Ödev 1 5 5
Toplam İş Yükü 120
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,8
Dersin AKTS Kredisi 4