Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliği Tasarımı | GDM 401 | 7 | 0 + 2 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AYŞE AVCI |
Dersi Verenler | Prof.Dr. AYŞE AVCI, Dr.Öğr.Üyesi İNCİ CERİT, Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, Dr.Öğr.Üyesi ADEM ZENGİN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencilerin gıda işletmelerinde bir proses ünitesinin tasarlanması veya varolan bir prosesin yenilenmesi, proses akış şemasının oluşturulması ve tasarım projesinin maliyetinin hesaplanması ile ilgili konuları kavramalarını sağlamaktır. |
Dersin İçeriği | Tasarım kavramı, gerçekçi kısıtlar, proses akış şemaları, spesifik gıda proseslerinin tasarımı için ayrıntılı mühendislik hesaplamaları, P&ID çizimleri, maliyet hesaplamaları, tasarımın optimizasyonu. |
Kalkınma Amaçları |
---|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proses ve tasarım kavramlarını ve tasarımın aşamalarını öğrenir | Anlatım, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Gözlem, | |
2 | Mühendislik bilgilerini kullanarak bir gıda prosesinin tasarımını gerçekleştirir | Gözlem, Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Tartışma, Problem Çözme, Gösterip Yaptırma, Gezi / Gözlem, | |
3 | Gıda proseslerinde akış şemalarını belirler, P&ID çizimlerini yapar | Gözlem, Gezi / Gözlem, Problem Çözme, Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, | |
4 | Tasarım projesinin maliyetlendirmesini gerçekleştirir | Gözlem, Eğitsel Oyun, Problem Çözme, Tartışma, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Dersin tanıtımı, proses ve tasarım kavramları | |
2 | Tasarımın gelişim aşamaları ve tasarım kısıtlamaları | |
3 | Kütle ve enerji denklikleri | |
4 | Tasarımda kullanılabilecek malzemeler, borulama ve aygıt düzenleme ekipmanları | |
5 | Gıda işletmelerindeki uygulanan temel işlemlerde kullanılan bazı ekipmanların tasarımı (ısı değiştirici tasarımı) | |
6 | Gıda işletmelerindeki uygulanan temel işlemlerde kullanılan bazı ekipmanların tasarımı (dondurucu tasarımı) | |
7 | Gıda işletmelerinde uygulanan temel işlemlerde kullanılan bazı ekipmanların tasarımı (evaporatör ve kurutucu tasarımı) | |
8 | Akım şemalarının oluşturulması | |
9 | Ara sınav haftası | |
10 | Bilgisayar destekli proses tasarımı (Edraw çizim programı ile P&ID diyagramları oluşturma) | |
11 | Bilgisayar destekli proses tasarımı (Edraw çizim programı ile P&ID diyagramları oluşturma) | |
12 | Bilgisayar destekli proses tasarımı (Edraw çizim programı ile P&ID diyagramları oluşturma) | |
13 | Tasarıma ilişkin maliyet hesaplamaları | |
14 | Tasarım projesinin sunumu |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Power Point Sunusu |
Ders Kaynakları | [1] Sinnot R and Towler G. 2013. Kimya Mühendisliği Tasarımı (Çeviri Editörü: S. Ferda Mutlu) Nobel Kitap, Ankara [2] Singh RP and Heldman DR. 2014. Gıda Mühendisliğine Giriş. (Çeviri Editörleri: Taner Baysal, Filiz İçier) Nobel Kitap, Ankara. [3] Cemeroglu B. 2013. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Ankara. [4] Saldamlı İ., Saldamlı E. 2005. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, 547 sayfa, Ankara. [5] Geankoplis CJ. 2015. Taşınma Süreçleri ve Ayırma İşlemleri (Çeviri: Sinan Yapıcı), İzmir. [6] Peters MS, Timmerhaus KD and West RE. 2018. Kimya Mühendisleri için Tesis Tasarım ve Ekonomisi. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 a | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 b | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | X | |||||
2 a | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | X | |||||
2 b | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | X | |||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | X | |||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | X | |||||
5 a | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
5 b | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 a | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | X | |||||
6 b | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
6 c | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
7 a | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | X | |||||
7 b | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
7 c | Etkin sunum yapabilme becerisi. | X | |||||
7 d | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | ||||||
9 a | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
9 b | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
10 a | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
10 b | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
10 c | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
11 a | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
11 b | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 a | PÇ 1 b | PÇ 2 | PÇ 2 a | PÇ 2 b | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 5 a | PÇ 5 b | PÇ 6 | PÇ 6 a | PÇ 6 b | PÇ 6 c | PÇ 7 | PÇ 7 a | PÇ 7 b | PÇ 7 c | PÇ 7 d | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 9 a | PÇ 9 b | PÇ 10 | PÇ 10 a | PÇ 10 b | PÇ 10 c | PÇ 11 | PÇ 11 a | PÇ 11 b |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Proses ve tasarım kavramlarını ve tasarımın aşamalarını öğrenir | 5 | 5 | 5 | 4 | |||||||||||||||||||||||||||
2 | Mühendislik bilgilerini kullanarak bir gıda prosesinin tasarımını gerçekleştirir | 5 | ||||||||||||||||||||||||||||||
3 | Gıda proseslerinde akış şemalarını belirler, P&ID çizimlerini yapar | 3 | ||||||||||||||||||||||||||||||
4 | Tasarım projesinin maliyetlendirmesini gerçekleştirir | 4 |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Proje / Tasarım | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
2. Proje / Tasarım | 40 |
3. Proje / Tasarım | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ödev | 1 | 30 | 30 |
Proje / Tasarım | 1 | 30 | 30 |
Performans Görevi (Uygulama) | 5 | 5 | 25 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 2 | 2 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 136 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,44 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |