Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıdaların Soğukta Muhafazası GDM 426 8 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıdaların muhafazasında etkili bir yöntem olan soğutma işleminin temel ilkelerini öğretmek. Soğutarak muhafaza esaslarını, yöntemlerini ve soğutma işleminde dikkat edilmesi gereken hususların bilinmesini sağlamak. Soğuk depoların kuruluşunun temel prensiplerini öğreterek, bu konuda öğrencilerin yeterli bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Dersin İçeriği Soğuk işlemin temel prensipleri. Soğutma ve dondurma işlemlerinde uygulanan farklı metotların temel ilkeleri. Soğukta muhafazayı etkileyen temel faktörler. Bitkisel ve Hayvansal ürünlerin soğukta ve dondurarak muhafazası ve bu uygulamalarda dikkat edilmesi gereken hususlar.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Soğutma ile ilgili tanımlar, temel kavramlar ve mekanik soğutma sistemlerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama,
2 Soğutma çevrimi, kondenser, evaporatör, kompresör ve soğutma yükü, soğutucu akışkanlar ve salamuralarıbilir Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama,
3 Gıdaların soğukta depolanması ve depolama şartlarını öğrenir Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama, Anlatım,
4 Soğutarak ve dondurarak muhafaza yöntemlerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama,
5 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğutularak muhafazası ve depolanması esaslarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama,
6 Donrurulmuş ürünlerin çözündürülmesini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Rol Oynama,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Genel gıda muhafaza yöntemleri
2 Termodinamiğin temel ilkeleri ve soğutma ile olan ilişkisi
3 Isı iletimi, özgül ısı, yalıtım ve ihtiyaç duyulan ısı enerjisinin hesaplanması
4 Soğutma çevrimi, sistemi oluşturan elamanlar ve özellikleri.
5 Soğutarak muhafaza yöntemleri ve uygulama esasları
6 Soğuk depoların kuruluşu, dizaynı, ısı kazanımları ve yalıtım
7 Dondurarak muhafaza esasları, dondurma yöntemleri ve prensipleri
8 Soğuk depolamada etkili olan faktörler. Depolama işleminde ortaya çıkabilecek olumsuzlukların giderilme yolları
9 Arasınav
10 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğukta muhafazası
11 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin dondurarak muhafazası
12 Dondurulmuş bitkisel ve hayvansal ürünlerin çözündürülmesi
13 Farklı kapasitede ve farklı bir ürün için soğuk hava deposunun planlanması
14 Soğuk hava deposu ziyareti
Kaynaklar
Ders Notu 1 Kundakçı,A. Soğuk tekniği ve teknolojisi. Ders Notları, (1993).
Ders Kaynakları 2 Cemeroğlu, B. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler.Başkent Klişe Matbaacılık, (2005).
3. Kesim,M. Gıda Teknolojisi(2). Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Yayın No:490(2000)
4 http://www.ceic.unsw.edu.au/staff/Tuan_Pham/afea-talk.ppt#19
5 http://www.refrigerationbasics.com/1024x768/rb3.htm
6 http://rpaulsingh.com/animated%20figures/fig6_3.htm
7 http://www.sfsb.hr/test/testhome/vtAnimations/ animations/ chapter09/refrigeration/index1.html
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Soğutma ile ilgili tanımlar, temel kavramlar ve mekanik soğutma sistemlerini öğrenir
2 Soğutma çevrimi, kondenser, evaporatör, kompresör ve soğutma yükü, soğutucu akışkanlar ve salamuralarıbilir
3 Gıdaların soğukta depolanması ve depolama şartlarını öğrenir
4 Soğutarak ve dondurarak muhafaza yöntemlerini bilir.
5 Bitkisel ve hayvansal ürünlerin soğutularak muhafazası ve depolanması esaslarını kavrar
6 Donrurulmuş ürünlerin çözündürülmesini öğrenir
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
1. Performans Görevi (Uygulama) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,88
Dersin AKTS Kredisi 4