Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Toksikoloji GDM 436 8 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.
Dersin İçeriği Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini içeriyor.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme,
2 Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme,
3 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme,
4 Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme,
5 Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme,
6 Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek Anlatım, Soru-Cevap,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Toksikoloji ve toksikoloji bilimi
2 Organ toksitesinin mekanizması
3 Gıda kaynaklı bakteriyel intoksikasyonlar
4 Gıda kaynaklı bakteri enfeksiyonları
5 Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması
6 Gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları
7 Gıda kaynaklı parazitler -hermintler ve zehirlenme mekanizması
8 Gıda kaynaklı virüsler ve zehirlenme mekanizmaları
9 Pestisitler ve zehirlenme mekanizması
10 Ağır metaller ve zehirlenme mekanizması
11 Gıda ambalajlarından bulaşan toksinler ve zehirler
12 Deniz ürünlerindeki toksinler ve zehirler
13 Mantar toksinleri
14 Gıda prosesisinden kaynaklanan toksinler
Kaynaklar
Ders Notu Arzu Çağrı Mehmetoğlu, Gıda Kaynaklı hastalıklar ve toksikoloji Ders notu
Ders Kaynakları Foodborne Pathogens Hazards, Risk Analysis and Control
Clive Blackburn, 2006, CRC press
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak
2 Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak
3 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak
4 Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak
5 Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak
6 Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
1. Ara Sınav 40
2. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 4 4 16
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 4