Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Güvenliği GDM 441 7 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ
Dersi Verenler Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Öğretim
Dersin Amacı

Gıdaların üretiminde ve tüketiminde; insan sağlığına zararlı olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerin, kontaminantların nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğretmek.

Dersin İçeriği

Gıda güvenliği ile ilgili, terimler, yasalar, gıda kanunu, gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya işlenmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemleri. Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri, gıda kökenli sağlık riskleri, gıda katkı maddeleri, gıda güvenlik programları...

Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar, ilgili temel kavramları bilir. Anlatım, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
2 Gıda kaynaklı zararlı ve toksik maddeleri, bulaşma yollarını, risklerini ve oluşum nedenlerini bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
3 Gıda kaynaklı zararlıları, korunma yöntemlerini ve alınacak önlemleri bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
4 Bir gıda maddesi üretirken sağlık için oluşacak risklerin farkındadır ve potansiyel riskleri kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
5 Yeni üretilecek ürüne uygulanacak HACCP sisteminin tüm aşamalarını bililir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
6 Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon kurallarını ve kontaminantların bulaşma yollarını bilir. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama,
7 Türkiyede ve dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ve genel prensipleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Gıda güvenliğinin önemi, Türkiye’de ve dünyada gıda güvenliği ve yasal durum
2 Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri
3 Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küfler)
4 Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (parazitler, virüsler, kimyasal ve doğal gıda kontaminantları)
5 Gıda koruma ve işleme teknikleri ve ürün güvenliği
6 Gıda koruma ve işleme teknikleri ve ürün güvenliği (devamı)
7 Gıda katkı maddeleri
8 Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon
9 Ara sınav haftası
10 Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü
11 ISO 22000 standardı, GMP, GHP gıda güvenlik programları
12 HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi
13 Ödev sunumları ve yemekhane gezisi
14 Gıda güvenliğinde yeni uygulamalar (endüstri 4.0, ÇİP, nanoteknoloji uygulamaları, prediktif mikrobiyoloji, elektronik burun ve yapay görme sistemleri)
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda güvenliği ders notları, Sakarya Üniversitesi.

 

Ders Kaynakları

1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996, Tübitak.
2. Jones J. M., Food Safety, 2017, CRS Press.
3. Erkmen O., Bozoğlu F., Food Safety, 2008, İlke Yayınevi, Ankara.
4. Göktan D., Tunçel G., Gıda Güvenliği Uygulamaları, 2011, Bornova, İzmir.

5. Başoğlu F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim sistemleri, 2013, Dora Yayınevi, Bursa.


 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi;
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi,
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Gıda güvenliğinin önemini kavrar, ilgili temel kavramları bilir. 5
2 Gıda kaynaklı zararlı ve toksik maddeleri, bulaşma yollarını, risklerini ve oluşum nedenlerini bilir. 5
3 Gıda kaynaklı zararlıları, korunma yöntemlerini ve alınacak önlemleri bilir. 5 5
4 Bir gıda maddesi üretirken sağlık için oluşacak risklerin farkındadır ve potansiyel riskleri kavrar. 5 5
5 Yeni üretilecek ürüne uygulanacak HACCP sisteminin tüm aşamalarını bililir. 5
6 Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon kurallarını ve kontaminantların bulaşma yollarını bilir. 5 5
7 Türkiyede ve dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ve genel prensipleri hakkında bilgi sahibi olur. 5 5
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 80
1. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 14 14
Final 1 30 30
Kısa Sınav 0 2 0
Toplam İş Yükü 108
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,32
Dersin AKTS Kredisi 4