Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Fermantasyon Teknolojisi GDM 410 8 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencilere fermente gıdaların üretim teknolojisi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Fermantasyonun tanımı, fermantasyon mikroorganizmaları, fermantasyon kinetiği, alkol fermantasyonu ve diğer fermantasyonlar, distile alkollü içkiler teknolojisi, şarap teknolojisi, bira teknolojisi, sirke teknolojisi, laktik asit fermentasyonları ve teknolojileri, fermente ürünlerde kalite analizleri.
Kalkınma Amaçları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmalarını kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası,
2 Çeşitli fermantasyonların kinetiğini kavrar Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Anlatım,
3 Şarap, bira, sirke, turşu, yüksek alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar ve yeni gelişmeleri analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme,
4
5
6
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Fermantasyonun tanımı, mikroorganizmaları ve çeşitleri
2 Etil alkol fermantasyonun kinetiği ve hammaddeleri
3 Eskitilen damıtık alkollü içki teknolojisi
4 Eskitilmeyen damıtık alkollü içki teknolojisi
5 Likör üretim teknolojisi
6 Malt üretim teknolojisi
7 Bira üretim teknolojisi
8 Bira üretim teknolojisi
9 Şarap üretim teknolojisi
10 Şarap üretim teknolojisi
11 Laktik ve sitrik asit fermantasyonunun kinetiği ve hammaddeleri
12 Sirke üretim teknolojisi
13 Zeytin üretim teknolojisi
14 Turşu ve boza üretim teknolojisi
Kaynaklar
Ders Notu Fermente Ürünler Teknolojisi. Ders Notu Demirkol O
Ders Kaynakları 1. Turşu Teknolojisi (3.Baskı) Prof.Dr. Nihat Aktan, Yrd.Doç.Dr. Hatice Kalkan Yıldırım, Doç.Dr. Ufuk Yücel
2 Sirke Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yüksek Müh. Hatice Kalkan
3 Sofralık Zeytin Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yüksek Müh. Hatice Kalkan (
4. Distile Alkollü İçkiler Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Yük.Müh.Hatice Kalkan
5. Şarap Teknolojisi Prof.Dr. Nihat Aktan, Dr. Hatice Kalkan
6. Malt ve Bira Teknolojisi (İsmet Türker)
7. Şarap Üretimi ve Kalite Kontrolü (Selma Güven)
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 a Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; X
1 b Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi.
2 a Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi;
2 b Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 a Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi.
5 b Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 a Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 b Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi.
6 c Bireysel çalışma becerisi.
7 a Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, X
7 b En az bir yabancı dil bilgisi.
7 c Etkin sunum yapabilme becerisi.
7 d Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi.
9 a Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi,
9 b Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi.
10 a Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi;
10 b Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık
10 c Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi.
11 a Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi;
11 b Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
# Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı PÇ 1 PÇ 1 a PÇ 1 b PÇ 2 PÇ 2 a PÇ 2 b PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 5 a PÇ 5 b PÇ 6 PÇ 6 a PÇ 6 b PÇ 6 c PÇ 7 PÇ 7 a PÇ 7 b PÇ 7 c PÇ 7 d PÇ 8 PÇ 9 PÇ 9 a PÇ 9 b PÇ 10 PÇ 10 a PÇ 10 b PÇ 10 c PÇ 11 PÇ 11 a PÇ 11 b
1 Fermantasyonun tanımını ve mikroorganizmalarını kavrar 5 5
2 Çeşitli fermantasyonların kinetiğini kavrar 5 5
3 Şarap, bira, sirke, turşu, yüksek alkollü içkilerin üretim teknolojilerini kavrar ve yeni gelişmeleri analiz eder. 5 5
4
5
6
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ödev 20
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Ara Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 3 42
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 3 42
Ara Sınav 1 7 7
Ödev 1 6 6
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 112
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,48
Dersin AKTS Kredisi 4