Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Staj I | ENM 399 | 6 | 0 + 1 | 1 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Doç.Dr. SEHER ARSLANKAYA |
Dersi Verenler | Doç.Dr. SEHER ARSLANKAYA, |
Dersin Yardımcıları | Dr.Öğr. Üyesi Ayten YILMAZ YALÇINER Dr.Öğr. Üyesi Tülay KORKUSUZ POLAT Dr.Öğr. Üyesi Nevra AKBİLEK Arş.Gör. Ayşegül YILMAZ Arş.Gör. Onur CANPOLAT Arş.Gör. Seda Hatice GÖKLER Arş.Gör. Meryem Nur MORGÜL TUMBAZ Arş.Gör. Mehmet TAŞ Arş.Gör. Furkan YENER |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | İmalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin yerinde tanınması, atölyelerin incelenmesi ve derslerde anlatılan teorik bilgi ve yöntemlerin işletmelerdeki uygulamalarının tecrübe edilmesi amaçlanmaktadır. |
Dersin İçeriği |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | İşletmenin örgüt şemasını çizebilir, üretim ve diğer tüm işletmecilik fonksiyonlarının hangi birimler tarafın meydana getirildiğini, birimler arası ilişkileri, yetki ve sorumlulukları ve görev tanımlarını bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Atölye yerleşiminin krokisini çizebilir, mevcut atölye yerleşim tipinin değerlendirir ve kullanılan tezgâhların işlevselliği hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, Deney ve Laboratuvar, | |
3 | İşletmedeki bakım planlama sistemi hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
4 | Tesisin ısıtma havalandırma, aydınlatma ve gürültü faktörlerinin verimliliği ne dereceetkilediğini işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından inceler ve işletmede alınan iş güvenliği önlemleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | İşletmedeki birimler arası bilgi akışının nasıl sağlandığını ve elde edilen bilgilerin karar vermesüreçlerine nasıl yansıtıldığı hakkında bilgi sahibi olur. | Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Deney ve Laboratuvar, | |
6 | İşletmenin personel seçimi, işe alıştırma, işletme içi eğitim, işe özendirme çalışmalarını inceler. | Soru-Cevap, | |
7 | Üretimde kullanılan hammadde ve malzemeleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | |
8 | Seçilen bir ürüne ait imalat sürecini işlem, kontrol(muayene), taşıma, gecikme, depolamafaaliyetlerinin bulunduğu iş akış şeması yardımıyla açıklayabilir ve seçilen bir iş istasyonu için iş basitleştirmeye yönelik bir metot etüdü çalışması yapabilir | Soru-Cevap, Tartışma, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
9 | Seçilen bir ürüne ait teknik resmi çizebilirve standart zamanın hesaplayabilir. | Soru-Cevap, Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
10 | İşletmede kullanılan işletim sistemleri, programlama dilleri ve paket programları hakkında bilgi sahibi olur ve işletmedeki herhangi bir problemi ele alarak herhangi bir programlama dilinde program yazabilir. | Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
11 | İşletme içerisinden belirlenen herhangi bir probleme ilişkin bir model kurabilir, modelin bir paket program yardımıyla çözdürerek ve sonuçlarını yorumlayabilir. | Deney ve Laboratuvar, Gözlem, | |
12 | İşletmede müşteriye sunulan hizmetler için, müşteri memnuniyetini sürekli kılmak amacı ile belirlenmiş ve günün koşullarına göre düzenlenen uygulamalar ve politikalar hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | İşletmenin tanıtılması (Adı, Çalışma konusu, Kuruluş yeri ve Kısa tarihçesi,, işletme türü, kaynakları ve sermaye yapısı, üretim kapasitesi, yıllık satış miktarları ve çalışan sayısı, üretim miktarı vs..) | |
2 | ||
3 | ||
4 | ||
5 | ||
6 | ||
7 | ||
8 | ||
9 | ||
10 | ||
11 | ||
12 | ||
13 | ||
14 |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | |||||||
1 | Matematik, fen bilimleri ve ilgili mühendislik disiplinine özgü konularda yeterli bilgi birikimi; | ||||||
1 | Karmaşık mühendislik problemlerini tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; | ||||||
1 | Karmaşık mühendislik problemlerinin veya disipline özgü araştırma konularının incelenmesi için deney tasarlama becerisi. | ||||||
1 | Disiplin içi takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
1 | Sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve yazılı raporları anlama, tasarım ve üretim raporları hazırlayabilme becerisi, | ||||||
1 | Etik ilkelerine uygun davranma, mesleki ve etik sorumluluk hakkında bilgi, | ||||||
1 | Proje yönetimi, risk yönetimi ve değişiklik yönetimi gibi, iş hayatındaki uygulamalar hakkında bilgi; | ||||||
1 | Mühendislik uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlarda sağlık, çevre ve güvenlik üzerindeki etkileri ve çağın mühendislik alanına yansıyan sorunları hakkında bilgi; | ||||||
2 | Mühendislik çözümlerinin hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | ||||||
2 | Girişimcilik, yenilikçilik hakkında farkındalık | ||||||
2 | Mühendislik uygulamalarında kullanılan standartlar hakkında bilgi. | ||||||
2 | En az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
2 | Çok disiplinli takımlarda etkin biçimde çalışabilme becerisi. | ||||||
2 | Deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
2 | Bu amaçla uygun analiz ve modelleme yöntemlerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
2 | Bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, karmaşık mühendislik problemlerinin çözümünde kullanabilme becerisi. | ||||||
2 | |||||||
3 | Karmaşık bir sistemi, süreci, cihazı veya ürünü gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi; bu amaçla modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
3 | Bireysel çalışma becerisi. | ||||||
3 | Etkin sunum yapabilme becerisi. | ||||||
3 | Sürdürülebilir kalkınma hakkında bilgi. | ||||||
4 | Açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi. | ||||||
4 | Mühendislik uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemlerin analizi ve çözümü için gerekli olan modern teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin bir şekilde kullanma becerisi. | X | |||||
5 | |||||||
6 | X | ||||||
7 | X | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği konusunda farkındalık; bilgiye erişebilme, bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi. | X | |||||
9 | X | ||||||
10 | X | ||||||
11 | X |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 3 | PÇ 3 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | İşletmenin örgüt şemasını çizebilir, üretim ve diğer tüm işletmecilik fonksiyonlarının hangi birimler tarafın meydana getirildiğini, birimler arası ilişkileri, yetki ve sorumlulukları ve görev tanımlarını bilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
2 | Atölye yerleşiminin krokisini çizebilir, mevcut atölye yerleşim tipinin değerlendirir ve kullanılan tezgâhların işlevselliği hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
3 | İşletmedeki bakım planlama sistemi hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
4 | Tesisin ısıtma havalandırma, aydınlatma ve gürültü faktörlerinin verimliliği ne dereceetkilediğini işçi sağlığı ve iş güvenliği açısından inceler ve işletmede alınan iş güvenliği önlemleri hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
5 | İşletmedeki birimler arası bilgi akışının nasıl sağlandığını ve elde edilen bilgilerin karar vermesüreçlerine nasıl yansıtıldığı hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
6 | İşletmenin personel seçimi, işe alıştırma, işletme içi eğitim, işe özendirme çalışmalarını inceler. | |||||||||||||||||||||||||||||||
7 | Üretimde kullanılan hammadde ve malzemeleri hakkında bilgi sahibi olur. | |||||||||||||||||||||||||||||||
8 | Seçilen bir ürüne ait imalat sürecini işlem, kontrol(muayene), taşıma, gecikme, depolamafaaliyetlerinin bulunduğu iş akış şeması yardımıyla açıklayabilir ve seçilen bir iş istasyonu için iş basitleştirmeye yönelik bir metot etüdü çalışması yapabilir | |||||||||||||||||||||||||||||||
9 | Seçilen bir ürüne ait teknik resmi çizebilirve standart zamanın hesaplayabilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
10 | İşletmede kullanılan işletim sistemleri, programlama dilleri ve paket programları hakkında bilgi sahibi olur ve işletmedeki herhangi bir problemi ele alarak herhangi bir programlama dilinde program yazabilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
11 | İşletme içerisinden belirlenen herhangi bir probleme ilişkin bir model kurabilir, modelin bir paket program yardımıyla çözdürerek ve sonuçlarını yorumlayabilir. | |||||||||||||||||||||||||||||||
12 | İşletmede müşteriye sunulan hizmetler için, müşteri memnuniyetini sürekli kılmak amacı ile belirlenmiş ve günün koşullarına göre düzenlenen uygulamalar ve politikalar hakkında bilgi sahibi olur. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Sözlü Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Sözlü Sınav | 1 | 120 | 120 |
Toplam İş Yükü | 120 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,8 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |