Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
İnovasyon ve Yeni Ürün Geliştirme | ISL 340 | 6 | 2 + 0 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. HAYRETTİN ZENGİN |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | Arş.Gör.Yusuf ARSLAN |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı lisans seviyesindeki öğrencilerin yeni ürün geliştirme sürecine ilişkin kavramsal ve uygulamaya yönelik bilgilerini zenginleştirmektir. Yeni ürün fikrinin yaratılmasından ürünün üretilip pazara sunulmasına kadar olan bütün aşamalar ele alınmakta ve yeni ürün geliştirme süreci boyunca kullanılan teknikler hakkında bilgiler verilmektedir. |
Dersin İçeriği |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Yeni ürün konusundaki temel kavramları değerlendirebilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, | |
2 | Yeni ürün geliştirme sürecini farklı boyutlarla ele alıp yorumlayabilme | Anlatım, Beyin Fırtınası, Bireysel Çalışma, Rol Oynama, | |
3 | Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden sosyo-kültürel faktörleri irdeler | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Rol Oynama, | |
4 | Yeni ürün geliştirme süreci ile ilgili farklı stratejileri analiz edebilme | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, | |
5 | Yeni ürün geliştirme ile sağlanan değer yaratımını irdeler | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, | |
6 | Yeni ürünün başarısızlık nedenlerine ilişkin öneriler getirir. | Anlatım, Soru-Cevap, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Yeni ürün kavramı | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
2 | Yeni Ürünün önemi | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
3 | İşletmeleri yeni ürün geliştirmeye iten nedenler | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
4 | Yeni ürün geliştirme sürecine ilişkin temel kavramlar | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
5 | Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden faktörler | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
6 | Yeni ürün fikirlerinin oluşturulması | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
7 | Fikirlerin gözden geçirilmesi ve süzülmesi | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
8 | Kavram geliştirme ve iç test | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
9 | Ara Sınav | |
10 | Pazar analizi ve ekonomik analiz | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
11 | Prototip ürün ve pazar testi | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
12 | Ürünün pazara sunulması | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
13 | Yeni ürün ile sağlanan değer yaratımı | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
14 | Yeni ürün başarısızlık nedenleri | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | ANNACCHINO Mark A. (2003), New Product Development:From Initial Idea To Product Development, Elsevier,Butterworth Heinemann Publication |
Ders Kaynakları | THOMAS Robert J. (1993), New Product Development: Managing and Forecasting for Strategic Success KUMAR Sameer and Promma Phrommathed (2005), New Product Development: An Empirical Study of the Effects of Innovation Strategy, Organizational Learning and Market Conditions, Springer |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Disiplinindeki temel kavramları ve kuramları bilir. | X | |||||
2 | Disiplinindeki sorunları analiz edip bu sorunlara çözüm önerileri sunacak analitik düşünme becerilerine sahiptir. | X | |||||
3 | Girişimci kişilik özelliklerini tanır ve girişimci kişilik özelliklerini geliştirme fırsatlarını izler. | X | |||||
4 | Girişimci ve iç girişimci davranışları tanır, bu davranışları iş fırsatlarını değerlendirmede ve görev yaptığı kurumlarda yeniliği teşvik etmede sergileyebilir. | X | |||||
5 | Bilgi teknolojisinin kavramsal bilgisine ve pratik uygulamalarına hâkimdir. | X | |||||
6 | Alanına yönelik bilgi teknolojilerini kullanabilir. | X | |||||
7 | Meslek yaşamında insanların ve ekonomilerin gelişimini ve çevrenin iyileştirilmesini sağlayan faaliyetleri tasarlayabilir. | X | |||||
8 | İş yaşamında etik sorunların ve bu sorunların toplumsal ve kurumsal etkilerinin farkında olur. | X | |||||
9 | Sorun çözme süreçlerinde etik sorumluluklarını bilir ve bu süreçlerde etik ilkelere riayet eder. |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı | PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | Yeni ürün konusundaki temel kavramları değerlendirebilme | |||||||||
2 | Yeni ürün geliştirme sürecini farklı boyutlarla ele alıp yorumlayabilme | |||||||||
3 | Yeni ürün geliştirme sürecine etki eden sosyo-kültürel faktörleri irdeler | |||||||||
4 | Yeni ürün geliştirme süreci ile ilgili farklı stratejileri analiz edebilme | |||||||||
5 | Yeni ürün geliştirme ile sağlanan değer yaratımını irdeler | |||||||||
6 | Yeni ürünün başarısızlık nedenlerine ilişkin öneriler getirir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 100 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 134 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,36 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |