Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Zeytinyağı Teknolojisi | GDM 522 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Ülkemizde önemli bir üretim payına sahip olan zeytinyağının tanımı ve sınıflandırılmasının kavranması ve üretim yöntemlerinin öğrenilmesi |
Dersin İçeriği | Zeytinyağının Tanımı ve Tarihçesi, Zeytinyağı Üretim Aşamaları, Zeytinyağında kalite kriterleri ve Zeytinyağı Sağlık İlişkisi |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Zeytinyağı üretiminde kullanılan zeytin çeşitleri ve özelliklerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
2 | Zeytinlerden yağ elde edilmesi aşamalarını kavrar | Soru-Cevap, Anlatım, | |
3 | Zeytinyağı üretim sistemlerini kavrar | Anlatım, | |
4 | Zeytinyağı ve çeşitleri ile ilgili tanımlamaları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | |
5 | Zeytinyağının bileşimini kavrar ve bu amaçla analizler yapar | Eğitsel Oyun, Anlatım, Gözlem, | |
6 | Zeytinyağında kalite kontrol uygulamaları yapar ve uygular | Deney ve Laboratuvar, Eğitsel Oyun, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Zeytinyağı Tanımı ve Sınıflandırılması | |
2 | Zeytinyağı Bileşenleri | |
3 | Zeytinyağı Üretim Aşamaları | |
4 | Zeytinlerin Hasadı | |
5 | Zeytinlerin Temizlenmesi ve Boylanması | |
6 | Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri | |
7 | Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri | |
8 | Zeytinlerden Yağ Çıkarılması İşlemleri | |
9 | Zeytinyağı Üretiminde Kullanılan Sistemler | |
10 | Zeytinyağının Ambalajlanması Depolanması | |
11 | Zeytinyağında Kalite Kriterleri | |
12 | Zeytinyağında Kalite Kriterleri | |
13 | Zeytinyağında Yapılan Analizler ve Bazı Uygulamaları | |
14 | Zeytinyağı ve Sağlıkla İlişkisi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Altan, A; Kola, O. 2009. Yağ İşleme Teknolojisi. ISBN: 978-605-89535-0-5. Bizim Büro Basımevi, Ankara, 267 sayfa. Boskou D, 1996. Olive Oil Chemistry and Technology. AOCS Press, Champaign, Illınois, USA. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Yaşadığı toplumun bilgi toplumu olmasına katkıda bulunmak, toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik sorunlara çözüm sunmak amaçlarıyla alanındaki bilimsel, teknolojik, sosyal veya kültürel ilerlemeleri ulusal ve uluslararası bilimsel ortamlarda (toplantılarda) tanıtır. | ||||||
2 | Alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşır, alanında güncel teknik ve yöntemler ile bunların kısıtları hakkında kapsamlı bilgiye sahip olup ve elde ettiği bilgiyi değerlendirir, yorumlar ve uygular. | ||||||
3 | Alanı ile ilgili problemleri tanımlar ve formüle eder, yeni ve/veya özgün fikir ve yöntemler geliştirir; karmaşık sistem veya süreçleri tasarlar ve tasarımlarında yenilikçi/alternatif çözümler ile gelişmekte olan yenilikçi yöntemleri kullanır. | ||||||
4 | Kuramsal, deneysel ve modelleme esaslı araştırmaları tasarlar ve uygular, belirsiz, sınırlı ya da eksik verileri bilimsel yöntemlerle tamamlar; verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. | ||||||
5 | Alanındaki uygulamaların sosyal, çevresel, sağlık, güvenlik, hukuki boyutlarını ve iş hayatı uygulamalarını bilir ve bunların getirdiği kısıtların farkındadır. Disiplin içi ve çok disiplinli takımlarda etkin bir biçimde birlikte ve ya bağımsız çalışabilir ve sorumluluk alır. | ||||||
6 | Alanının gerektirdiği SAS, SPSS, Minitab gibi istatistik programlarından en az birini etkin düzeyde kullanır. | ||||||
7 | Kendi çalışmalarını, Gıda Mühendisliği alanındaki uluslararası platformlarda yazılı, sözlü ve/veya görsel olarak aktarabilir. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 10 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 20 | 20 |
Final | 1 | 20 | 20 |
Toplam İş Yükü | 160 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 6,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 6 |