Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Culture Medıa Used In Mıcrobıology | FST 503 | 0 | 3 + 0 | 3 | 6 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | YUKSEK_LISANS |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Tez çalışmaları öncesinde yüksek lisans öğrencilerinin Gıda Mikrobiyolojisi laboratuarı ile ilgili eksikliklerinin teorik bilgiler yanında laboratuarda yapılacak uygulamalarla giderilmesi. |
Dersin İçeriği | Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması, Besiyeri bileşimine giren maddeler, Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri, Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler, Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri, Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı, Amaca uygun besiyeri seçimi ve besiyeri hataları, Kalite kontrolü. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Besiyerlerini tanımlar ve farklı kriterlere göre sınıflandırır | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav, |
2 | Besiyeri bileşimine giren maddelerin özelliklerini ve fonksiyonlerını anlatır | Soru-Cevap, Anlatım, | Sınav, |
3 | Besiyeri hazırlama şekillerini bilir | Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Anlatım, | Sınav, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Besiyerinin tanımı ve sınıflandırılması | |
2 | Besiyeri bileşimine giren maddeler: su, peptonlar, ekstraktlar, jellestiriciler, karbohidratlar, | |
3 | Besiyeri bileşimine giren maddeler: tuz, tampon maddeler, indikatörler, inhibitörler, vd. | |
4 | Besiyerlerinin hazırlanması ve hazırlama şekilleri | |
5 | Sterilizasyon, Sterilizasyon sonrası işlemler | |
6 | Dehidre besiyeri katkıları, Kullanıma hazır besiyerleri | |
7 | Membran filtrasyon | |
8 | Hazırlanmış besiyerlerinin depolanması, Besiyerlerinin kullanımı | |
9 | Amaca uygun besiyeri seçimi | |
10 | Besiyeri hataları | |
11 | Kalite kontrolü | |
12 | Kültür koleksiyonu ve otokontrol | |
13 | Besiyeri örnekleri | |
14 | Genel değerlendirme ve tartışma |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Doç. Dr. Serap COŞANSU AKDEMİR, Mikrobiyolojide Kullanılan Besiyerleri Ders Notları |
Ders Kaynakları | Handbook of Culture Media for Food and Water Microbiology, 3rd Edition |
# | Ders Öğrenme Çıktılarının Program Çıktılarına Katkısı |
---|---|
1 | Besiyerlerini tanımlar ve farklı kriterlere göre sınıflandırır |
2 | Besiyeri bileşimine giren maddelerin özelliklerini ve fonksiyonlerını anlatır |
3 | Besiyeri hazırlama şekillerini bilir |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Ödev | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 30 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 15 | 15 |
Ödev | 1 | 15 | 15 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 141 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,64 | ||
dersAKTSKredisi | 6 |