Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Osmanlı Tarım Tarihi TAR 374 6 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARİF BİLGİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Yok
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Osmanlı ekonomisinin temel sektörü olan tarımın Osmanlı sosyal ve ekonomik yapısı içindeki yerini belirlemek
Dersin İçeriği Osmanlılarda toprak sistemi, zirai faaliyetler, şehirli ve köylü çiftçiler, üretilen ürünler, aşılama faaliyetleri gibi zirai ekonominin farklı boyutları ele alınacaktır.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tarım devriminden 20. Yüzyıla tarımın gelişimini değerlendirir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
2 Tarımsal üretimle askeri sistem arasındaki ilişkiyi kavrar Tartışma, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Anlatım, Ödev, Sınav ,
3 Coğrafi keşiflerin Osmanlı tarımında yarattığı değişimi tartışır Anlatım, Bireysel Çalışma, Soru-Cevap, Tartışma, Performans Görevi, Sınav ,
4 İstanbul halkının beslenmesinde hayati role sahip olan bostanların önemini kavrar Soru-Cevap, Tartışma, Anlatım, Sınav , Ödev,
5 Zirai gelişimde okulların rolünü tartışır Anlatım, Bireysel Çalışma, Tartışma, Soru-Cevap, Ödev, Performans Görevi, Sınav ,
6 Tarımda yenileşme ile imparatorluktaki modernleşme arasındaki ilişkiyi analiz eder Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Dünyada tarımın gelişimi
2 Tımar sistemi ve Osmanlı tarımı
3 Çiftlikler ve ortakçılık
4 Coğrafi keşifler öncesinde Osmanlı tarım ürünleri
5 Keşiflerden sonra giren yeni ürünler
6 Erken tarihli bir tarım kitabı: Revnak-ı Bustan
7 İstanbul bostanları (18.-19. Yüzyıllar)
8 Osmanlı ziraatinde gelişmeler ve Zahire Nezareti’nin kuruluşu
9 ARASINAV
10 19. Yüzyılda tarım işletmeleri ve tarım metodları
11 Tarım bürokrasisinin gelişimi: Ziraat okulları
12 Zirai krediler
13 Tarım makineleri ve bazı ürünlerde yoğunlaşma
14 Genel değerlendirme ve tartışma
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Ömer L. Barkan, 15 ve 16. Asırlarda Osmanlı İmparatorluğunda Zirai Ekonominin Hukuki ve Mali Esasları 1. Cilt Kanunlar, İstanbul 1943.
Suraiya Faroqhi, Osmanlı Şehirleri ve Kırsal Hayatı, çev. Emine Sonnur Özcan, Ankara 2006.
Zafer Önler (haz.), Revnak-ı Bustan, Ankara 2000.
Tevfik Güran, 19. Yüzyıl Osmanlı Tarımı, İstanbul 1998.
Donald Quataert, Anadolu’da Osmanlı Reformu ve Tarım, 1876-1908, İstanbul 2008.
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Genel kültür ve tarihe yardımcı bilimlerle ilgili, en güncel bilgileri içeren ders kitaplarını, uygulama araç - gereçlerini ve bilimsel kaynaklarla desteklenen üst düzey bilgi ve becerileri kullanma kabiliyetine sahiptir ve bu bilgi ve becerileri mesleğinde ve araştırmalarında kullanabilir. X
2 Tarih disiplini ile ilgili kavramları, fikirleri ve verileri, sosyal bilimler araştırma metotlarıyla inceler ve değerlendirir, gün yüzüne çıkmamış (henüz araştırılmamış) konuları tanılar, analiz eder ve tartışır, bunlarla ilgili bilimsel bulgular ve kanıtlara dayalı öneriler geliştirir. X
3 Tarih disiplini ile ilgili konularda uzman ya da bilgisi olmayan dinleyicileri bilgilendirir, onlara elde ettiği bulgularla ilgili düşüncelerini açık bir biçimde yazılı ve sözlü olarak ifade eder. X
4 Tarih metodolojisini kullanarak, eleştirel düşünme, yaratıcı düşünme, yorumlama ve sentez yapma becerilerine sahiptir ve alanıyla ilgili çalışmaları bağımsız veya ortak çalışma olarak yürütebilir. X
5 Tarihi bilgi ve bulgu eksiklikleri nedeni ile henüz aydınlatılmamış konularda sorumluluk alır ve çözüm üretmeye çalışır. X
6 Sahasında çalışan kişilerin ilgi, istek ve ihtiyaçlarını bilir, içinde bulunduğu çevrenin sosyo-kültürel ve ekonomik özelliklerini tanır; bu özelliklere uygun öğretme ve öğrenme süreçlerini planlar, uygular ve yönetir. Öğrencilerin öğrenme sürecine etkin katılımını sağlar. X
7 Tarih alanında yapılmış güncel araştırmaları takip ederek yeterli düzeyde anlayabilir ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmayı amaç edinir. X
8 Tarih alanının gerektirdiği bilgisayar yazılımı ve donanımı bilgisine sahiptir; bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. X
9 Tarih alanı ile ilgili yaptığı tüm çalışmalarda veri kaynağı olan bilgilerin toplanması tasarlanması, arşivlenmesi, analiz edilmesi, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetir. X
10 Tarih alanında kendisini devamlı geliştirmek için gayret gösterir. Yeni bilgi ve fikirlere erişme ve yaşamboyu öğrenme bilincini kazanır. X
11 Tarih alanındaki sosyal bilimler ile ilgili becerileri, alan dışı derslerden elde ettiği kazanımları disiplinler arası çalışmalarda uygular. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 125
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5
Dersin AKTS Kredisi 5