Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Çim Alanları Tesisi PEP 203 3 2 + 1 3 4
Ön Koşul Dersleri Yok
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Ön Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA YILMAZ
Dersi Verenler Öğr.Gör. NURETTİN KARTAL, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA YILMAZ,
Dersin Yardımcıları Y. Doç. Dr. Mustafa YILMAZ
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Futbol, golf ve tenis çim sahaları gibi sportif amaçlı alanlar ile kırsal ve kentsel peyzajda, park ve bahçe tesislerinin çim alan tesisi ve bakımını öğretmek
Dersin İçeriği Buğdaygil, baklagil ve diğer familya çim (yeşil alan) ve erozyon kontrol bitkilerinin morfolojik özellikleri, çim alanlarının tanımı ve estetik, ekolojik özellikleri, serin iklim, sıcak iklim çim türleri ve özellikleri, çim bitkilerinin ekolojik istekleri ekim bakım işlemleri.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Dersin tamamında Anlatım, Soru-Cevap, Gösterip Yaptırma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Buğdaygil çim bitkilerinin genel morfolojik özellikleri; yaşam formu, kök, sap (gövde), yaprak, çiçek topluluğu, tohum.
2 Baklagil ve diğer familya yeşil alan bitkilerinin genel morfolojik özellikleri; yaşam formu, kök, sap (gövde), yaprak ve yaprakçık, kulakçık, çiçek topluluğu, meyve ve tohum.
3 Çim alanlarının tanımı ve üstlendikleri estetik ve ekolojik fonksiyonlar; dayanıklılık ve güçlülük, görünüm, üreme çoğalma ve diğer özellikler. Bireysel ve vejetasyon kalite ölçütleri.
4 Çim alanlarda kullanılan bazı önemli serin iklim buğdaygil çim bitkileri; Çok yıllık çim (Lolium perenne), Çayır salkım otu (Poa pratensis) Sülüklü tavusotu (Agrostis stolonifera), Narin tavusotu (Agrostis tenuis), Ak tavusotu (Agrostis alba).
5 Çim alanlarda kullanılan bazı önemli serin iklim buğdaygil çim bitkileri; Kırmızı yumak (Festuca rubra rubra, Festuca rubra commutata), Kamışsı yumak (Festuca arundinacea), Koyun yumağı (Festuca ovina). Diğer önemli serin iklim çim ve erozyon kontrol buğdaygilleri; Köpek dişi ayrığı (Cynodon dactylon), Domuz ayrığı (Dactylis glomerata), Kılçıksız brom (Bromus inermis), Otlak ayrığı (Agropyron cristatum)
6 Bazı önemli sıcak iklim çim bitkileri Bermuda çimi/köpek dişi ayrığı (Bermudagrass/ Cynodon dactylon), Japon çimi (Zoysia japonica ), Mandaotu (Buchleo dactyloides) Yalancı darı (Paspalum notatum, Paspalum vaginatum), Halıotu Axonopus spp.).
7 Bazı baklagil yeşil alan bitkileri; Aküçgül (Trifolium repens), Melez üçgül (Trifolium hybridum), Yonca (Medicago sativa), Alaca taçotu (Coronilla varia). Diğer familyalardan bazı yeşil alan bitkileri; Karaçim (Ophiopogon japonicus), Dikondra (Dichondra repens).
8 Çim bitkileri ekolojisi; İklim faktörleri: ışık, sıcaklık, termoperyodizm, vernalizasyon, fotoperyodizm, kış dormantlığı, don kabarması, çim bitkilerinin su tüketimi, solma,kuraklık, kış kuruması, su göllenmesi. Atmosfer faktörleri. Toprak faktörleri.
9 Ara sınav
10 Çim ekimi, ekim öncesi yabancı ot kontrolü, drenaj, elektrik ve su v.s. şebekelerin döşenmesi.
11 Çim toprağının hazırlanması; alt ve üst toprağın işlenmesi, üst toprağın bellenmesi çapalanması, alt toprağın işlenmesi tesviyesi toprak ıslahında kullanılan maddeler.
12 Çim toprağının serilmesi, gübreleme, toprak fumigasyonu, çim tohumu; tohum karışımları; Kullanım amacına göre çim alan oluşturma (futbol sahası, golf alanı, genel park ve bahçeler, piknik alanları, ağaçlı ve gölgelik alanlar için uygun karışımlar.
13 Ekim işlemleri; zamanı, derinliği, şekli, oranı ile ekim sonrası sulama, çimlenme ve sürme, biçim. Çim bitkilerini çoğaltma yöntemleri; parçalanma yoluyla (vejetatif üretim); sülük parçaları ile, köklü bitkiler ile, çim plakaları ile.
14 Bakım işlemleri; biçme, gübreleme, sulama, silindirleme, kumlama, havalandırma, üstten tohumlama, hastalıklarla mücadele, yabancı ot kontrolü. Çim hastalıklarını önleme ve zararlıları ile mücadele yöntemleri.
Kaynaklar
Ders Notu Ders notu ve CD
Ders Kaynakları AVCIOĞLU, R. 1997. Çim Tekniği. Ege Üniversitesi Matbaası, Bornova-İzmir.
AÇIKGÖZ, E. 1994. Çim Alanlar Yapım ve Bakım Tekniği. Çevre Ltd. Şti Yayınları 4, 1. Baskı, Ocak 1994, Ön-Mat A.Ş., Bursa.
UZUN, G. 1992. Peyzaj Mimarlığında Çim ve Spor Alanları Yapımı. Çukurova Üniversitesi Yardımcı Ders Kitabı, No: 20, Adana.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Arazi Çalışması) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 20 20
Performans Görevi (Arazi Çalışması) 1 14 14
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 122
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,88
Dersin AKTS Kredisi 4