Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Uluslararası Seyahatler ve Tur Operatörlüğü Yöneti TRZ 603 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

YOK

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. BURHANETTİN ZENGİN
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Ümit ŞENGEL

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Bu dersin amacı; seyahat sektörü işletmelerini öğrencilere tanıtmak, tur operatörlerinin temel görevlerinden olan tur planlaması, hazırlanması, pazarlaması ve yönetim sürecinin nasıl gerçekleştirileceğini öğrencilere belletmektir.

Dersin İçeriği

Bu derste seyahat sektöründe faaliyet gösteren tur operatörlüğü ve seyahat acentacılığı firmalarının tanıtılması kuruluş işleyiş ve fonksiyonlarının belletilmesi, tur çeşitleri ve turlarda görev alan elemanlar, tur planlaması, turun hazırlanması, pazarlanması ve turun gerçekleşmesi yanında seyahat sektörü firmalarının önemli görevlerinden biri olan Ticketing (Biletleme) konuları verilmektedir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Turistik seyahatler ve seyahat sektörünün gelişimini tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
2 Seyahat sektöründe faaliyet gösteren ana ve yan işletmelerin kuruluş işleyiş ve organizasyonel yapıları tasvir eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
3 Seyahat işletmeleri ile diğer turizm işletmeleri arasındaki ilişkileri ve bu ilişkilerin önemini tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
4 Seyahat sektörüne ilişkin temel hizmetlerden Paket Turların hazırlanmasını tarif eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
5 Seyahat sektörüne ilişkin temel hizmetlerden Ticketing (biletleme) hakkında bilgi edinebilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
6 Tur görevlileri hakkında ve özellikle tur rehberleri ile ilgili bilgileri edinerek uygulayabilir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
7 Tur düzenlenmesi, biletleme, iş anlaşmaları yapma, rehberlik konularını kavrayıp asgari düzeyde de olsa uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Örnek Olay, Sınav , Sözlü Sınav, Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Seyahatin ve Seyahat İşletmelerinin Tarihi Gelişimi (Dünya ve Türkiye) İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
2 Turizmde Dağıtım Sistemi ve Dağıtım Sistemleri İçerisinde Seyahat İşletmelerinin Yeri ve Önemi İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
3 Seyahat İşletmelerinde Organizasyonel Yapı ve Hukuki Mevzuat İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
4 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Seyahat Acentaları ve Fonksiyonları İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
5 Seyahat Sektörü İşletmelerinden Tur Operatörleri ve Fonksiyonları İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
6 Paket Tur, Tur Çeşitleri ve Turlarda Görev Alan Elemanlar Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
7 Tur Planlaması (Hazırlanması); Destinasyon Seçimi, Satın Alma İşlemleri, Tamamlayıcı Hizmetlerin ve Fiyatın Belirlenmesi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
8 Turun Gerçekleştirilmesi, Yer Hizmetleri, Turun Yönetilmesi ve Tamamlanması Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
9 Ara Sınav Ara Sınav
10 Tur Operatörlüğü İşletmelerinin Temel Hizmetlerinden Ticketing (Havayolu Biletçiliği) Yürik, E. Özkan ve Türksoy Adnan (2002), Havayolu Ulaşımı ve Biletleme, Turhan Kitapevi (İlgili Bölüm Çalışılacak ve Yardımcı Kaynaklara da Bakılacak)
11 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (Diğer Kaynaklar)
12 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (Diğer Kaynaklar)
13 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (Diğer Kaynaklar)
14 Ödev Uygulama ve Anlatımı İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması Ve Yönetimi, Detay Yayıncılık (Diğer Kaynaklar)
Kaynaklar
Ders Notu

Zengin, Burhanettin (2004), Turizm İşletmeleri, Kitap İçinde 2. Bölüm Seyahat İşletmeleri Değişim Yayınları, İstanbul

Ders Kaynakları

İçöz, Orhan (2000), Seyahat Acentaları ve Tur Operatörlüğü Yönetimi, Turan Kitapevi
Ahipaşaoğlu, H. Suavi (2001), Seyahat İşletmelerinde Tur Planlaması ve Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara
Yürik, E. Özkan ve Adnan Türksoy (2002), Havayolu Ulaşımı ve Biletleme, Turhan Kitapevi, Ankara
Mısırlı, İrfan (2001), Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü, Detay Yayınevi, Ankara

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Ödev 40
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 40
1. Final 60
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 20 20
Ödev 1 20 20
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 140
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,6
Dersin AKTS Kredisi 6