Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Dinamik Programlama UYP 602 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Doktora
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MURAT AYANOĞLU
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MURAT AYANOĞLU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gerçek ortamda işletmeler karar aşamasında kararlarını etkileyen birçok unsurla karşı karşıya kalmaktadır. Bu değişkenler dikkate alınmadan alınan kararlarda uygun kararı vermek zor olmaktadır. Dersin amacı bu tip durumlarda kararın doğruluğunu arttırmaya yönelik yöntemleri katılımcılara aktarmaktır.

Dersin İçeriği

Bu derste, yukarıda bahsedilen çıktıları sağlamak için algoritmalar ile bunlar ile çözülen karar modellerinin yorumlanabilme kapasitesinin arttırılması için yöntemler öğretilecektir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Karar problemlerini tanımlar ve matematiksel modeller oluşturur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
2 İşletme karar süreçlerinin olası problemleri hakkında fikir sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
3 Dinamik karar problemlerini çözebilecek matematiksel teknikleri kullanır ve çözümlerin üzerinde karar analizleri yapar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Karar modellerinde çok amaçlılık terminolojini kavrar ve çok amaçlı modellerin oluşturulmasında temel amaç fonksiyonları tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 Dinamik modellerin analiz ve sonuçlarını gerçek problemlere uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 İşletmelerin karar alma sahalarında karar ekiplerine yardımcı olur ve Yönetim kararlarını destekler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Optimalite ve dinamik programlama Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
2 Dinamik programlama ve değişkenlerin belirlenmesi Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
3 Dinamik programlamanın elemanları Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
4 Model oluşturulması ve Model kurma sorunu Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
5 Yükleme problemi sürecinin dinamik programla ile çözümü Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
6 Olasılık hesabı ve dinamik programlama yaklaşımı Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
7 Malzeme değişimi ve teknolojik yeterlilik Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
8 Malzeme ihtiyaç planlamada yer değiştirme Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
9 İhtiyaç problemleri, karar ve dinamik programlama kavramı Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
10 Stok problemleri Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
11 Çok periyotlu üretim ve stok problemi Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
12 Tartışma ve örnek olay çalışması Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
13 Stok kısıtlı sabit değişkenli durumlar Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
14 Konuların genel özeti ve tekrarı Aşağıda belirtilen kaynaklardan ilgili bölümler incelenecek ve diğer kaynaklar araştırılarak derse mümkün donanımla girilecektir.
Kaynaklar
Ders Notu

Dinamik Programlama Ders Notları, Murat Ayanoğlu

Ders Kaynakları

Applied Dynamic Programming, Richard Bellman, Princeton,NJ.
An Introduction to Management Science Anderson, D.R., D.J.Sweeney, and T.A.Williams, 5th ed. St.Paul, Minn
Operations Research. Taha,H.A., New York, Macmillan Pb.

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 30
1. Performans Görevi (Seminer) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 20 20
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 15 15
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 20 20
Toplam İş Yükü 161
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,44
Dersin AKTS Kredisi 6