Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Alternatif Pişirim Teknikleri I | GSF 001 | 0 | 1 + 2 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | Torna Teknileri |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Öğr.Gör. AYŞEGÜL ŞAHİN KORKMAZ |
Dersi Verenler | Öğr.Gör. AYŞEGÜL ŞAHİN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Astiktik Seramikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrencilere uygulamalı öğretilmesini amaçlar.
|
Dersin İçeriği | Japonlara özgü bir teknik olan “Raku tekniği”, sırsız raku olarak adlandırılan “Naked (Çıplak) Raku Tekniği”, Redüksiyon ortamında yapılan “Sagar Pişirimi”, süt, un ve maya kullanılarak hazırlanan solüsyona batırılma sonrasında seramiklerin pişirilmesi esasına dayanan geleneksel bir Rus seramik pişirim tekniği olan “Obvara” ve "Horsehair" vb pişirim tekniklerini öğrenciye tanıtmayı amaçlar.
|
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Alternatif pişirim tekniklerinin aşamalarını kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sözlü Sınav, |
2 | Alternatif pişirim tekniklerini tüm yöntemlerini uygular. | Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, | Sözlü Sınav, |
3 | Alternatif pişirim teknikleri esnasında oluşan reaksiyonları tanır. | Anlatım, Deney / Laboratuvar, | Ödev, |
4 | Alternatif pişirim esnasında kullanılan aletleri kullanır. | Gösterip Yaptırma, | Sözlü Sınav, |
5 | Alternatif pişirimlerde uygulanan fırın rejimlerini öğrenir. | Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, | Sınav , |
6 | Alternatif pişirim ve üretim sürecinde karşılaşabileceği sorunları saptar ve çözer. | Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, | Sınav , |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Pişirimin yapılacağı ısıya dayanıklı sagar kutularının hazırlanması. | |
2 | Sagar pişiriminin uygulanacağı formların hazırlanmsı. | |
3 | Sagar kutularının bisküvi pişiriminin yapılması | |
4 | Pişirim esnasında kullanılacak kimyasalların öğrenilmesi | |
5 | Bisküvi pişirimi yapılmış formlara kimyasalların uygulanması | |
6 | Bisküvi pişirimi yapılmış formlara bakır ve çelik tellerin sarılması. | |
7 | Pişirim aşamasından önce kutulara organik malzemelerin yerleştirilmesi. | |
8 | Pişirimi yapılacak seramiklerin kutuya yerleştirilmesi | |
9 | 900-1050 C de sagar pişiriminin yapılması. | |
10 | Pişirimi yapılan formların temizlenmesi. | |
11 | Çalışmaya devam edilmesi ve değerlendirilmesi | |
12 | Sagar pişirimi sonrası ürünlerin karşılaştırılması. | |
13 | Uygulanan sagar tekniğinin kullanılan materyaller açısından değerlendirilmesi. | |
14 | Uygulamaların görsel dosya sunumunun yapılması. |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Emet Egemen Aslan / Kaan Canduran; Seramik Pişirim Teknikleri ve Fırınları Maureen Mills; Surface Desing for Ceramics, (A Lark Ceramics Book) Paperback – April 5, 2011 Steven Branfman; Mastering Raku: Making Ware * Glazes * Building Kilns * Firing (A Lark Ceramics Book) Paperback – March 6, 2012
|
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 25 |
1. Kısa Sınav | 25 |
1. Ödev | 25 |
2. Kısa Sınav | 25 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 1 | 8 | 8 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 110 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 4,4 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 4 |