Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Alternatif Pişirim Teknikleri I GSF 001 0 1 + 2 2 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler

Torna Teknileri 

Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. AYŞEGÜL ŞAHİN KORKMAZ
Dersi Verenler Öğr.Gör. AYŞEGÜL ŞAHİN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Astiktik Seramikte kullanılan pişirim tekniklerinin öğrencilere uygulamalı öğretilmesini amaçlar.

 

Dersin İçeriği

Japonlara özgü bir teknik olan  “Raku tekniği”, sırsız raku olarak adlandırılan “Naked (Çıplak) Raku Tekniği”,  Redüksiyon ortamında yapılan “Sagar Pişirimi”, süt, un ve maya kullanılarak hazırlanan solüsyona batırılma sonrasında seramiklerin pişirilmesi esasına dayanan geleneksel bir Rus seramik pişirim tekniği olan “Obvara” ve "Horsehair" vb pişirim tekniklerini öğrenciye tanıtmayı amaçlar.

 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Alternatif pişirim tekniklerinin aşamalarını kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sözlü Sınav,
2 Alternatif pişirim tekniklerini tüm yöntemlerini uygular. Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Sözlü Sınav,
3 Alternatif pişirim teknikleri esnasında oluşan reaksiyonları tanır. Anlatım, Deney / Laboratuvar, Ödev,
4 Alternatif pişirim esnasında kullanılan aletleri kullanır. Gösterip Yaptırma, Sözlü Sınav,
5 Alternatif pişirimlerde uygulanan fırın rejimlerini öğrenir. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav ,
6 Alternatif pişirim ve üretim sürecinde karşılaşabileceği sorunları saptar ve çözer. Soru-Cevap, Tartışma, Deney / Laboratuvar, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Pişirimin yapılacağı ısıya dayanıklı sagar kutularının hazırlanması.
2 Sagar pişiriminin uygulanacağı formların hazırlanmsı.
3 Sagar kutularının bisküvi pişiriminin yapılması
4 Pişirim esnasında kullanılacak kimyasalların öğrenilmesi
5 Bisküvi pişirimi yapılmış formlara kimyasalların uygulanması
6 Bisküvi pişirimi yapılmış formlara bakır ve çelik tellerin sarılması.
7 Pişirim aşamasından önce kutulara organik malzemelerin yerleştirilmesi.
8 Pişirimi yapılacak seramiklerin kutuya yerleştirilmesi
9 900-1050 C de sagar pişiriminin yapılması.
10 Pişirimi yapılan formların temizlenmesi.
11 Çalışmaya devam edilmesi ve değerlendirilmesi
12 Sagar pişirimi sonrası ürünlerin karşılaştırılması.
13 Uygulanan sagar tekniğinin kullanılan materyaller açısından değerlendirilmesi.
14 Uygulamaların görsel dosya sunumunun yapılması.
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

Emet Egemen Aslan / Kaan Canduran; Seramik Pişirim Teknikleri ve Fırınları

Maureen Mills; Surface Desing for Ceramics,  (A Lark Ceramics Book) Paperback – April 5, 2011 

Steven Branfman; Mastering Raku: Making Ware * Glazes * Building Kilns * Firing (A Lark Ceramics Book) Paperback – March 6, 2012

 

 

Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 25
1. Kısa Sınav 25
1. Ödev 25
2. Kısa Sınav 25
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 8 8
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 8 8
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 110
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,4
Dersin AKTS Kredisi 4