Afet Hukuku HUK 364 6 2 + 0 2 2

Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HARUN YILMAZ

Arş. Gör. Egemen KARACA; Arş. Gör. Talha ERDOĞMUŞ

Afet yönetimini ve afet yönetim ilkelerini saptamak, kriz durumlarında halkla ilişkiler konusu aktarmak ve öğrencinin bilgi edinmesini sağlamak.

Olağanüstü hallerin tanımı, olağanüstü hal (afet) yönetimi, afet hukuku, afet hukukunun gelişimi.

1 Afet hukukunun temel kavramlarını tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 Afet kültürü kavramını analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Afet hukukunun tarihsel gelişimini inceler. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 Afet yönetimiyle ilgili hukuki düzenlemeleri yorumlar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 Afet yönetiminin temel sorunlarına yönelik çözüm önerileni anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
6 Afet yönetimi bağlamında yerel ve merkezi yönetimin yetkilerini sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
7 Afet türlerini açıklar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
8 Afetten doğan sorumluluk türlerini tespit eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
9 Sosyal risk ilkesinin afet hukukuyla bağlantısını tespit eder. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
10 Depremden dolayı idarenin sorumluluğunu tartışır. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
1 Afet Hukukunun Kavramı A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, Nobel Yayıncılık, İstanbul, 2015, ss. 1-10.
2 Afet Kültürünün Tanımı A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, Nobel Yayıncılık, İstanbul, 2015, ss. 10-27.
3 Afet Hukukunun Tarihsel Gelişimi A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, Nobel Yayıncılık, İstanbul, 2015, ss. 31-45.
4 Afet Hukukunun Kapsamı ve Temel İlkeleri Murat Özler, "Afet Olgusuna Hukuksal Yaklaşım-Kuramsal Yaklaşım, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı", Muğla Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 27, Muğla 2011, s. 1-14.
5 Afet Yönetimi Bağlamında Yerel ve Merkezi Yönetimin Yetkileri Kemal Gözler / Gürsel Kaplan, İdare Hukuku Dersleri, Ekin, Bursa, 2018, ss. 134-233.
6 İdarenin Afetler Karşısında Sorumluluğu Meltem Kutlu, “Deprem ve İdarenin Sorumluluğu”, Amme İdaresi Dergisi, Cilt 32, Sayı 4, Aralık 1999, s. 15-27.
7 İdarenin Sorumluluğunun Doğması için Gereken Koşullar Bahtiyar Akyılmaz, "Sosyal Risk İlkesi ve Uygulama Alanı", Gazi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, Cilt: IX, Sayı: 1-2, Ankara, 2004, s. 185-211.
8 Kentleşmenin Afet Hukukuna Etkisi Fatma Neval Genç, "Türkiyede Kentleşme ve Doğal Afet Riskleri İle İlişkisi", TMMOB Afet Sempozyumu, http://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/3916.pdf, s. 349-358.
9 Afetlerin Ekonomik Etkileri A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, İstanbul, 2015, ss. 215-249.
10 Afetlerin Sosyal Etkileri A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, İstanbul, 2015, ss. 179-197.
11 Afet Yönetimiyle İlgili Kuruluşlar Tevfik Erkal/Mehmet Değerliyurt, "Türkiye'de Afet Yönetimi", Doğu Coğrafya Dergisi, Cilt: 14, Sayı: 22, 2009, ss. 147-164.
12 Afetlere İlişkin Örneklerin Analizi A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, İstanbul, 2015, ss. 173-194.
13 Afet Hukukunun Diğer Hukuk Disiplinleri ile İlişkisi Turan Ateş, Deprem Hukuku, Bilge Yayınevi, Ankara, 2013, ss. 20-35.
14 Afet Hukuku İçerikli Uluslararası Düzenlemeler Turan Ateş, Deprem Hukuku, Bilge Yayınevi, Ankara, 2013, ss. 50-75.

A. Murat Köseoğlu, Afet Yönetimi ve İnsani Yardım, İstanbul, 2015.

Mikdat Kadıoğlu, Afet Yönetimi, MBB Kültür Yayınları, İstanbul, 2011.

Ali Ulusoy, “Deprem ve Kamu Hizmetlerinin Etkinliği”, Deprem ve Hukuk, İstanbul Barosu Yayınları, İstanbul 15 Haziran 2000.

Fatma Neval Genç, "Türkiyede Kentleşme ve Doğal Afet Riskleri İle İlişkisi", TMMOB Afet Sempozyumu, http://www.imo.org.tr/resimler/ekutuphane/pdf/3916.pdf, s. 349-358.

Kemal Gözler / Gürsel Kaplan, İdare Hukuku Dersleri, Ekin, Bursa, 2018.

Afet Hukuku – Dünü, Bugünü, Geleceği-, TMMOB Mimarlar Odası, 2009.

Turan Ateş, Deprem Hukuku, Bilge Yayınevi, Ankara, 2013.

Rona Serozan, “Depremzedelerin Tazmin İstemleri”, Deprem ve Hukuk, İstanbul Barosu Yayınları, İstanbul 15 Haziran 2000.

1 İlgili hukuk dalının temel kavramlarında temel bilgileri anlama ve kullanabilme, değerlendirme ve yorum yapabilme, ekonomik gelişmeleri analiz edebilme, mali konularda görüş bildirebilme, çeşitli mali sorunlar karşısında çözüm getirebilme becerisi kazanma X
2 Hukuk sistemlerine, kurallarına ve yorum yöntemlerine ilişkin teorik bilgilere sahip olma ve bu konuda analiz yapabilme X
3 İlgili hukuk dalına ait süreçlerine ilişkin teorik ve hukuki bilgilere sahip ve bunları çalışma ortamında kullanabilme, yaptırım işlemleri, hukuk kuramlarının yürürlüğe girmesi ve uygulanması konularında temel bilgilere sahip olma
4 İyiniyet, dürüstlük gibi konulara hâkim olma ve bunları yorumlayabilme