Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Tahıl Ürünleri ve Tahıl Ürünlerinde Analitik Kalite Kontrol GDM 520 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunda temel bilgiler vererek bu alanda yapılan analitik test yöntemlerinin uygulamalı olarak öğrenilmesi
Dersin İçeriği Tahıl ve tahıl ürünlerinden numune alma yöntemleri, bunların fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal özelliklerini belirlemede kullanılan analiz yöntemleri, elde edilen (kalitatif ve kantitatif) bulguların değerlendirilmeleri, yorumlanmaları ve raporlanmaları
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Tahıl ve tahıl ürünlerinden numune alma yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Tahıllarda yapılan fiziksel, kimyasal ve fizikokimyasal analizlerin temel prensiplerini kavrar ve uygular Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
4 Tahıl nişastası ve proteinleri ile ilgili temel özellikleri ve analizleri kavrar ve uygular Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
5 Ekmek, kek ve bisküvi üretimini laboratuar ölçekli uygular Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
6 Ekmek, kek, bisküvi ve makarna ürünlerinde temel analizleri kavrar ve uygular Anlatım, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Tahıl ve tahıl ürünleri ile ilgili genel bilgiler
2 Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite kontrol
3 Tahıl ve tahıl ürünlerinden örnek alma
4 Tahıllarda fiziksel analizler
5 Buğdayın öğütülmesi ve un verimi hesaplamaları
6 Tahıllarda kimyasal analizler
7 Tahıllarda fizikokimyasal analizler
8 Tahıl nişastasının özellikleri
9 Buğday proteinlerinin elektroforetik analizi
10 Hamurun reolojik özellikleri
11 Deneysel ekmek üretimi, Ekmek analizleri
12 Deneysel kek ve bisküvi üretimi, Kek ve bisküvi analizleri
13 Makarna analizleri
14 Tahıl ve tahıl ürünlerinde duyusal analizler
Kaynaklar
Ders Notu Koksel, H., Sivri, D., Özboy, O., Başman, A. 2000. Hububat laboratuvarı el kitabı. Hacettepe Üniversitesi Yayınları, Ankara.
Ders Kaynakları
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi X
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi X
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi X
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Ödev 50
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 5 80
Ara Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 158
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,32
Dersin AKTS Kredisi 6