Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Konserve Üretim Teknolojisi GDM 521 0 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi YUKSEK_LISANS
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Meyve-sebzelerin konserve edilerek muhafazasının sağlanması, konserve üretim tekniklerinin kavranması ve uygulamaları
Dersin İçeriği Konserve Üretimi ve Tarihçesi, Konserve Üretiminde Uygulanan Ön (Hazırlık) İşlemleri, Konserve Üretim Aşamaları, Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Meyve-Sebzeleri Dayandırma Yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Konserve üretiminde uygulanan ön işlemleri kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Çeşitli meyve ve sebze konservelerinin üretimin aşamalarını ve özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Konserve üretiminde kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalar yapar ve tasarlar Anlatım, Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
5 Seçeceği bir meyve ya da sebzenin konservesini yapar ve üretim aşamalarını tasarlar Soru-Cevap, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Ödev, Proje / Tasarım, Performans Görevi,
6 Konserve gıdalarda kalite kontrol analizlerini yapar ve uygular Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Meyve-Sebzeleri Dayandırma Yöntemleri
2 Konserve Üretimi ve Tarihçesi
3 Konserve Üretiminde Uygulanan Ön İşlemler
4 Konserve Üretiminde Uygulanan Ön İşlemler
5 Konserve Kapları ve Dolum İşlemi
6 Dolgu Sıvıları ve Hazırlanması
7 Hava Çıkarma (Ekzost) İşlemleri
8 Isıl İşlem (Ticari Sterilizasyon)
9 Konservelerin Kontrolü ve Depolanması
10 Meyve Sebze Konservelerindeki Bozulmalar
11 Çeşitli Meyve ve Sebze Konserveleri Üretimi
12 Çeşitli Meyve ve Sebze Konserveleri Üretimi
13 Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
14 Konserve Gıdalarda Kalite Kriterleri
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Cemeroğlu, B. 2004. Meyve Sebze İşleme Teknolojisi (I. ve II. Cilt). Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, Bizim Büro Basımevi-Ankara
Downing, D.L. 1996 Fundamental Information on Canning. CTI Publications- New York
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Mühendislik alanında bilimsel araştırma yaparak bilgiye genişlemesine ve derinlemesine ulaşabilme, bilgiyi değerlendirme, yorumlama ve uygulama becerisi
2 Sınırlı ya da eksik verileri kullanarak bilimsel yöntemlerle bilgiyi tamamlayabilme ve uygulama becerisi; değişik disiplinlere ait bilgileri bütünleştirebilme becerisi
3 Mühendislik problemlerini kurgulayabilme, çözmek için yöntem geliştirme ve çözümlerde yenilikçi yöntemler uygulama becerisi X
4 Yeni ve orijinal fikir ve yöntemler geliştirme becerisi; sistem, parça veya süreç tasarımlarında yenilikçi çözümler geliştirebilme becerisi
5 Mühendislikte uygulanan modern teknik ve yöntemler ile bunların sınırları hakkında kapsamlı bilgi edinebilme X
6 Gereksinim duyulan bilgi ve verileri tanımlama, bunlara ulaşma ve değerlendirmede ileri düzeyde beceri X
7 Çok disiplinli takımlarda liderlik yapma, karmaşık durumlarda çözüm yaklaşımları geliştirebilme ve sorumluluk alma becerisi X
8 Çalışmalarının süreç ve sonuçlarını, o alandaki veya dışındaki ulusal ve uluslar arası ortamlarda sistematik ve açık bir şekilde yazılı ya da sözlü olarak aktarabilme becerisi
9 Verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında ve mesleki tüm etkinliklerde toplumsal, bilimsel ve etik değerleri gözetme yeterliliği X
10 Mesleğinin yeni ve gelişmekte olan uygulamaları hakkında farkındalık; gerektiğinde bunları inceleme ve öğrenebilme becerisi
11 Mühendislik uygulamalarının sosyal ve çevresel boyutlarını anlama ve sosyal çevreye uyum becerisi
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
1. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 1 10 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Uygulama) 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 20 20
Toplam İş Yükü 160
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,4
Dersin AKTS Kredisi 6