Türkiye Cumhuriyeti’Nin Kültür Politikaları UTR 502 0 3 + 0 3 7

Dersin Koordinatörü Doç.Dr. MUSTAFA SARI
Dersi Verenler Doç.Dr. MUSTAFA SARI,

Arş. Gör. Burak Çıtır

Türkiye Cumhuriyeti?nin kültür politikalarının temelleri ve gelişimi öğretilecektir.

Türkiye Cumhuriyeti?nin kültür siyaseti ve bunun yansımaları

1 1)Kültür kavramı ve medeniyet kavramı ile ilişkisini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
2 2)Atatürk?ün kültür politikası ve kültüre verdiği önemini kavrar Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Sınav ,
3 3)Türkiye Cumhuriyeti?nin kuruluşundan itibaren hükümetlerin uyguladıkları kültür politikalarını karşılaştırır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 4)Türkiye Cumhuriyeti Kültür Bakanlığı?nın kuruluşu ve icraatlarını analiz eder Tartışma, Soru-Cevap, Anlatım, Ödev, Sınav ,
5 5)Küreselleşme ve Türk kültürüne etkilerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav ,
1 Kültür kavramı
2 Kültür ve medeniyet kavramları ve birbirleriyle ilişkisi
3 Türk kültürünün kaynakları
4 Türk kültürünün tarihî gelişimi
5 Mustafa Kemal?in kültür anlayışı ve siyaseti
6 Kültür değişmeleri
7 Osmanlı dönemi Türk kültüründen Cumhuriyet dönemine geçiş
8 Kültürel alanda yapılan reformlar
9 1938-1950 yılları arasındaki dönemde kültür politikaları
10 1950-1990 yılları arasındaki dönemde kültür faaliyetleri
11 Kalkınma planlarında kültür politikaları
12 Küreselleşme ve Türk kültürüne etkileri
13 Avrupa Birliği sürecinde kültür politikalarımız
14 Geleceğe yönelik kültür siyasetimiz

1. Atatürk Dönemi Kültür Kurumlarından Örnekler 1920-1938, Haz. Nail Tan. Ankara: Atatürk Kültür Merkezi, 2006.
2. Atatürk, Gençlik ve Kültür, Saim Sakaoğlu, Konya: Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Yayınları, 1990.
3. Atatürk Kültür Devrimi, Cevdet Perin, İstanbul: İnkilap ve Aka Kitabevleri, 1981.
4. Atatürk ve Milli Kültür, Müjgan Cunbur, Ankara: Kültür Bakanlığı, 1981.
5. Cumhuriyet dönemi Kültür Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını: (Bir Kültür Politikası Oluşumu), Nail Tan, 2003.
6. Cumhuriyet?in Kültür Politikası ve Sanat 1923-1950, Nilüfer Öndin, İstanbul: İnsancıl Yayınları, 2003.
7. Cumhuriyet?in Kültür ve Sanat Kronolojisi, Selçuk Mülayim, 1999.
8. İnönü Dönemi Eğitim ve Kültür Politikası (1938-1950), Ali Ata Yiğit, İstanbul: Boğaziçi Yayınları, 1992.
9. Osmanlı?dan 21. yüzyıla: Ekonomik Kültürel ve Devlet Felsefesine Ait Değişmeler, Ahmed Güner Sayar, İstanbul: Ötüken Neşriyat, 2001.
10. Türk Cumhuriyetleriyle Kültürel İşbirliği, Hasan Duman, Ankara: Enformasyon ve Dokümantasyon Hizmetleri, 1992.
11. Türkiye Cumhuriyeti Hükümet Programlarında Kültür, Selçuk Kantarcıoğlu, Ankara: Kültür Bakanlığı, 1990.
12. Türkiye Cumhuriyeti´nin Taraf Olduğu İkili ve Çok Taraflı Kültür Anlaşmaları ve Kültürel Değişim Programları, Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi, 1984.
13. Türkiye?de Kültür Politikaları [Kültür Politikaları Sempozyumu (1998: İstanbul)], baskıya hazırlayanlar Esra Nilgün Mirze, Esra Özkan, İstanbul: Doğan Kitapçılık, 2001.
14. Türkiye´nin Avrupa Topluluğu´na Tam Üyeliği Karşısında Milli Kültürümüzün Meseleleri, Murtaza Aydemir, İstanbul: Türkiye Milli Kültür Vakfı, 1990.

1 T.C. Tarihi alanında araştırma tekniklerine hakim olma
2 Araştırma yöntemleri ve kuramsal uygulamalarda ustalaşma.
3 T.C. Tarihi alanına bilimsel çalışmalarıyla katkıda bulunma.
4 Metin değerlendirme ve eleştirme becerisi kazanma.
5 Alanında yeni fikirler ve bilgiler ortaya koyma.
6 Diğer alanlarla ortak çalışabilme yöntemlerine sahip olma.
7 Bilişim teknolojilerine hakim olma.
8 Bitirme Projesi ile ilgili en az bir akademik yayın yapma (tercihen ulusal veya uluslararası hakemli dergilerde yayınlatma)
9 Ulusal ve uluslararası platformlarda çalışma alanı ile ilgili iletişim kurabilme yetkinliğine sahip olma.
10 Etik ve ahlaki konularda alanının gerektirdiği ilkelere sahip olma.
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48