Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
İşletme Bilimine Giriş ISL 101 1 4 + 0 4 6
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. CEMAL SEZER
Dersi Verenler Prof.Dr. CEMAL SEZER, Prof.Dr. KADİR ARDIÇ,
Dersin Yardımcıları

Arş. Gör. Ayhan DURMUŞ

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

İşletmeciliğe ilişkin temel kavramları açıklamak. İşletmenin kuruluş yerinin seçimi ve kurulması konusunda öğrencileri bilgilendirmek. İşletmenin bütün fonksiyonlarını ayrıntılı birşekilde açıklayarak öğrencilerin işletmelere bütüncül bir perspektiften bakabilecek bir mantık kazandırmak.

Dersin İçeriği

İşletmecilik ile ilgili temel bilgiler; işletmelerin kuruluşu; yönetim ve işlevleri; pazarlama yönetimi; üretim yönetimi; insan kaynakları yönetimi; muhasebe ve finansman yönetimi; işletmelerin hukuki yapıları;  

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 İşletmecilikle ilgili temel kavramları açıklar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 İşletmenin kuruluş yeri seçimi ve kurulması ile ilgili öğrencilere teorik ve pratik bilgiler kazandırır Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Beyin Fırtınası, Örnek Olay, Sınav , Ödev,
3 İşletmenin fonksiyonlarını ayrıntılı bir şekilde öğreterek öğrenclere işletmeyi biri bütün olarak incelem olanağı sunar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 İşletmeciliğe ilişkin güncel gelişmeleri öğrencilere aktarma Anlatım, Örnek Olay, Sözlü Sınav,
5 Örnek olay incelemeleri yaparak teorik bilgilerin pratikte nasıl kullanabileceğini öğretir Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 İşletmeciliğin Temel kavramları Önerilen kaynaklar
2 İşletme Kaynak, Amaç ve Sorumlulukları Önerilen kaynaklar
3 İşletme Sistemi ve Çevresi Önerilen kaynaklar
4 İşletme Türleri ve İşletme Birleşmeleri Önerilen kaynaklar
5 İşletmelerin Hukuki Yapıları Önerilen kaynaklar
6 İşletmelerde Büyüklük ve Kapasite Önerilen kaynaklar
7 İşletmenin Kuruluşu Önerilen kaynaklar
8 İşletmelerde Genel Yönetim ve Yönetim Fonksiyonları Önerilen kaynaklar
9 ARA SINAV
10 İşletmelerde Pazarlama Fonksiyonu Önerilen kaynaklar
11 İşletmelerde Üretim Fonksiyonu Önerilen kaynaklar
12 İşletmelerde İnsan Kaynakları Fonksiyonu Önerilen kaynaklar
13 İşletmelerde Finans Fonksiyonu Önerilen kaynaklar
14 İşletmelerde AR-GE, Muhasebe ve Halkla İlişkiler Önerilen kaynaklar
Kaynaklar
Ders Notu

Tutar, H. (2015) İşletme Yönetimi, 3. Baskı, Seçkin Kitabevi, Ankara.

 

 

Ders Kaynakları

Mucuk, İ. (2013), Modern İşletmecilik, Türkmen kitabevi, İstanbul.

Mirze, S. K. (2010) İşletme, Literatür Yayıncılık, İstanbul.

Tuncer, D., Ayhan, D. Y. ve Varoğlu, D. (2009). Genel İşletmecilik Bilgileri. Ankara: Siyasal Kitabevi. 

Örücüc, E. (2013) Modern İşletmecilik, Dora, Bursa

Capital ve Power dergileri, İşletmenin fonksiyonlarıyla ilgili örnek olaylar.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Sağlık kurumları ve sağlık sisteminin üretim, pazarlama, yönetim ve muhasebe-finans fonksiyonları alanlarından birinde uzmanlık düzeyinde gereken bilgilere sahip olmak X
2 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak disiplinler-arası etkileşimin farkında olmak. X
3 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda ekip çalışması yapar ve ekibi ile bilgilerini paylaşır. X
4 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı konularda sorunları tanımlar, analiz eder ve çözüm yolları sunar X
5 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda bağımsız araştırma ve çalışma yapar, projelere katkı verir ve sorumluluk alır. X
6 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda örgütün vizyon, amaç ve hedeflerini belirleyebilir. X
7 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlar kapsamında sahip olduğu bilgileri sorgular. X
8 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda sahip olduğu birikimini ve önerilerini her türlü iletişim aracını kullanarak aktarabilir, gerektiği durumlarda bunu en az bir yabancı dili kullanarak yapabilir.
9 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda mesleki paylaşıma ve dayanışmaya açıktır. X
10 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda veri girişi ve analizi yapabilecek düzeyde bilgi teknolojilerini kullanabilir X
11 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda iş ve toplumsal etik değerlere uygun davranır. X
12 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda paydaşlarla ilişkileri analiz eder ve yürütür. X
13 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlarda özgün ve katkı sağlayıcı öneriler yapar X
14 Uzmanlık alanı ile ilişkili olarak görev aldığı alanlar yanında sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite, çevresel ve kültürel değerleri koruma, iş sağlığı ve güvenliğine önem verme konusunda gerekli bilince sahiptir X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 70
1. Ödev 10
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Ödev 6 6 36
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 162
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 6,48
Dersin AKTS Kredisi 6