Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislik Deneyimi Eğitimi GDM 493 7 5 + 0 5 5
Ön Koşul Dersleri

 

Tüm dersler (7. yarıyıla kadar olan)
(Not ortalaması en az 2.5 olmalı)

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, Prof.Dr. ZEHRA AYHAN,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Altı yarıyılın sonunda tüm zorunlu derslerini tamamlayan, Gıda Mühendisliği öğrencilerine, öğrendiklerini gıda sektöründeki bir işletmede uygulama imkanı vererek deneyim kazanmalarını sağlamaktır.

Dersin İçeriği

İşletmenin, ürün ve üretim prosesini, organizasyonel yapı ve ilişkiler, kalite yönetim,tesis yerleşim, planlama ve kontrol, tedarik ve satınalma, stok yönetimi, ürün satış ve dağıtım, atık yönetimi, laboratuvar yönetim sistemlerinin inceleme ve analizi.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Bir işletmenin Organizasyonel yapı ve ilişkiler hakkında bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
2 Bir işletmenin Üretim Süreci hakkında bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Bir işletmenin Kalite Yönetim sisteminin çalışmasını öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Bir işletmenin Tedarik ve Satınalma süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Bir işletmenin Stok ve Depo Yönetimi sistemlerinin çalışmasını öğrenir Anlatım, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Bir işletmenin Ürün Satış ve Dağıtım süreçlerini işletme içinde inceleme imkanı bulur. Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
7 Bir işletmenin planlama ve kontrol faaliyetleri konusunda uygulama tecrübesi kazanır. Anlatım, Soru-Cevap, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
8 Bir işletmenin laboratuvar sistemlerini, analiz yöntem ve prensipleri konusunda bilgilenir Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
9 Bir işletmenin atık giderme sistemlerini inceleme imkanı bulur Anlatım, Soru-Cevap, Örnek Olay, Bireysel Çalışma, Proje Temelli Öğrenme , Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Ders Kaynakları

Gıda Mühendisliği ile ilgili tüm uygulamalı kitaplar

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Performans Görevi (Uygulama) 20
2. Performans Görevi (Uygulama) 20
3. Performans Görevi (Uygulama) 30
4. Performans Görevi (Uygulama) 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 14 5 70
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 14 2 28
Ara Sınav 1 7 7
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 7 7
Performans Görevi (Uygulama) 1 11 11
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,08
Dersin AKTS Kredisi 5