Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Ekonomi | GDM 446 | 8 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrencileri temel ekonomi uygulamaları konusunda bilgilendirmek, onlara ekonominin temel sorunları, arz-talep fiyat oluşumu, pazar araştırması, fizibilite etüdü ve ekonomik düşünce mantığını öğretmek. |
Dersin İçeriği | Ekonomik sistemler, gereksinme, yatırım, fayda, üretim, üretim faktörleri, ekonomiklik, verimlilik, karlılık gibi temel kavramlar, arz ve talep, piyasa kavramı ve fiyat oluşumu, tam rekabet, piyasası kavramı, para politikası araçları gibi konuları içermektedir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Öğrenci ekonomi ile ilgili temel kavramları öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
2 | Öğrenci piyasa hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Öğrenci ürün arz ve talebinin önemini kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
4 | Öğrenci ekonomik analiz yapmayı öğrenir. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , Ödev, |
5 | Öğrenci gıda üretimi ve pazarlanması konusunda bilgi sahibi olur. | Anlatım, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ekonomiye giriş | |
2 | Ekonomik sistemler | |
3 | Temel ekonomik kavramlar ve üretim faktörleri | |
4 | Fiyat kuramı; mal ve hizmetler piyasası | |
5 | Piyasa analizi | |
6 | Arz ve talep kanunları | |
7 | Tam rekabette firma dengesi, fırsat maliyeti ilkesi, eşit marjinal gelirler ilkesi, Nisbi avantaj teorisi | |
8 | Ekonomi kanunları; engel king ve cobweb teoremlerinin açıklanması | |
9 | Ara sınav | |
10 | Gıda üretim faktörleri ;sabit faktörler | |
11 | Gıda üretim faktörleri ; değişken faktörler | |
12 | Maliyet analizi | |
13 | Ürün pazarlama stratejileri | |
14 | Kredi ve destek sistemleri |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | |
Ders Kaynakları | Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Prof. Dr. İ. Hakkı İnan, Avcı Ofset, 5.baskı, İstanbul, 2001. Cramer, G.L., C. Jensen (1991). Tarım Ekonomisi and Agribusiness, Wiley & Sons.Ritson, C., (1980). Agricultural Economics, Principles and Policy, Granada Publishing.Buckett, M., (1982) An Introduction to Farm Organization and Management, Pergamon Press Karakayalı, H. Ekonomi Kuramı, 2000 |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | X | |||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | X | |||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | X | |||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |