Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Ekonomi GDM 446 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencileri temel ekonomi uygulamaları konusunda bilgilendirmek, onlara ekonominin temel sorunları, arz-talep fiyat oluşumu, pazar araştırması, fizibilite etüdü ve ekonomik düşünce mantığını öğretmek.
Dersin İçeriği Ekonomik sistemler, gereksinme, yatırım, fayda, üretim, üretim faktörleri, ekonomiklik, verimlilik, karlılık gibi temel kavramlar, arz ve talep, piyasa kavramı ve fiyat oluşumu, tam rekabet, piyasası kavramı, para politikası araçları gibi konuları içermektedir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Öğrenci ekonomi ile ilgili temel kavramları öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Öğrenci piyasa hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Öğrenci ürün arz ve talebinin önemini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Öğrenci ekonomik analiz yapmayı öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
5 Öğrenci gıda üretimi ve pazarlanması konusunda bilgi sahibi olur. Anlatım, Tartışma, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Ekonomiye giriş
2 Ekonomik sistemler
3 Temel ekonomik kavramlar ve üretim faktörleri
4 Fiyat kuramı; mal ve hizmetler piyasası
5 Piyasa analizi
6 Arz ve talep kanunları
7 Tam rekabette firma dengesi, fırsat maliyeti ilkesi, eşit marjinal gelirler ilkesi, Nisbi avantaj teorisi
8 Ekonomi kanunları; engel king ve cobweb teoremlerinin açıklanması
9 Ara sınav
10 Gıda üretim faktörleri ;sabit faktörler
11 Gıda üretim faktörleri ; değişken faktörler
12 Maliyet analizi
13 Ürün pazarlama stratejileri
14 Kredi ve destek sistemleri
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği, Prof. Dr. İ. Hakkı İnan, Avcı Ofset, 5.baskı, İstanbul, 2001.
Cramer, G.L., C. Jensen (1991). Tarım Ekonomisi and Agribusiness, Wiley & Sons.Ritson, C., (1980). Agricultural Economics, Principles and Policy, Granada Publishing.Buckett, M., (1982) An Introduction to Farm Organization and Management, Pergamon Press
Karakayalı, H. Ekonomi Kuramı, 2000
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, X
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. X
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 10 10
Toplam İş Yükü 128
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,12
Dersin AKTS Kredisi 5