Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliği Tasarımı | GDM 401 | 7 | 0 + 2 | 2 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. AYŞE AVCI |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU, Prof.Dr. SERAP COŞANSU AKDEMİR, Prof.Dr. AHMET AYAR, Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, Prof.Dr. DİLEK ANGIN YILMAZ, Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ, Prof.Dr. AYŞE AVCI, Doç.Dr. GÖKÇE POLAT YEMİŞ, Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK, Prof.Dr. ZEHRA AYHAN, Dr.Öğr.Üyesi ADEM ZENGİN, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Temel Öğretim |
Dersin Amacı | Öğrencilerin gıda ile ilgili tasarım konularında bilgi ve tecrübe kazanmasının sağlanması, bir gıda işletmesinin ya da ünitesinin tasarlanması, proses akış şemasının oluşturulması, prosesin yenilenmesi ve onarılması ile ilgili tasarımların öğrenciler tarafından kavranması, ürün geliştirme konusunda öğrencilerin yönlendirilmesidir. |
Dersin İçeriği | Gıda ile ilgili bir prosesin hazırlanması, değiştirilmesi ya da geliştirilmesi için gerekli olan bilgiler. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Proses, süreç ve tasarım kavramlarını öğrenmek | Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , | Ödev, Proje / Tasarım, |
2 | Gıda üretim tesisinin ya da ünitesinin tasarım aşamalarını kavramak | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , | Ödev, Proje / Tasarım, |
3 | Gıda proseslerinde akış şemalarını belirlemek | Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Problem Çözme, Proje Temelli Öğrenme , | Proje / Tasarım, Performans Görevi, |
4 | Gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş sürecini öğrenmek | Anlatım, Tartışma, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Beyin Fırtınası, Proje Temelli Öğrenme , | Sözlü Sınav, Proje / Tasarım, Performans Görevi, |
5 | Spesifik konularda kaynak araştırması ile tasarım işlemini gerçekleştirmek | Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Benzetim, Proje Temelli Öğrenme , | Proje / Tasarım, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Proses, süreç ve tasarım kavramları; proses ve tasarım tanımları, tasarımın gelişim aşamaları | |
2 | Gıda üretimi ve tesis tasarımının birlikte değerlendirilmesi; proses akış şemaları, dizayn çeşitleri, işletme yerleşim planı ve binalar, proses ve tesis tasarımında mali analiz, üretim maliyeti ve karlılık | |
3 | Gıda proses tasarımı; gıda işletmelerinde birim işlemler, akış şemaları, madde ve enerji dengeleri, bilgisayar destekli gıda işletme tasarımı | |
4 | Gıda fabrikası tasarımı; yerleşim, ürün proses ilişkisi, gıda hijyeni, fabrika güvenliği, gıda depolanması, sistem değişkenliği | |
5 | Fabrikaların sürekli düzenlenmesi; fabrika revizyonu, genişletilmesi, hareketli gıda tesisleri, geliştirilmiş gıda tesisleri | |
6 | İyi üretim uygulamaları (GMP); GMP, ISO ve HACCP sistemleri ve uygulamaları | |
7 | Gıda tesis ekonomileri; gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | |
8 | Gıda tesis ekonomileri; gıda tesislerinde ekonomik analiz ve değerlendirmeler | |
9 | Makine malzemeleri, boyutları ve maliyetler; metaller, çelik, alüminyum, bakır, diğer metaller, plastikler, cam ve seramikler, ahşap malzemeler | |
10 | Makine üretimleri ve montajı; genel proses makineleri, uygun mühendislik, makine montajında dikkat edilecekler | |
11 | Makinelerin hijyenik tasarımı; hijyenik standartlar ve kurallar, tesisatın temizlenmesi | |
12 | Gıda makineleri seçimi; tesis inşaatı özellikleri, makine boyut ve ağırlığı, temizleme olanakları, bakım özellikleri, yedek parça standartları, mukavemet ve dayanıklılığı | |
13 | Tasarımın sonuçlanması; gıda tesisinde montaj, hattın kontrolü, deneme üretimi, esas üretime geçiş | |
14 | Yılsonu ders değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | [1] Power Point Sunusu |
Ders Kaynakları | [2] Rahman S. 1995. Food Properties Handbook. New York, CRC Press [3] Tijskens L.M.M., Hertog M., Nicolai B.M. 2001. Food process modeling. New York, CRC Press [4] Saldamlı İ., Saldamlı E. 2005. Gıda Endüstrisi Makinaları. Savaş Yayınevi, 547 sayfa, Ankara [5] Saravacos G.D., Kostaropoulos A.E. 2002. Handbook of Food Processsing Equipment. Kluwer Academic/Plenum Publisher, New York [6] Perry R., Gren D. 1992. Perrys Chemical Engineers Handbook. Mc Graw Hill, London |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | X | |||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | X | |||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | X | |||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | ||||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | ||||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | ||||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ödev | 30 |
1. Proje / Tasarım | 40 |
1. Performans Görevi (Uygulama) | 20 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 1 | 16 |
Ödev | 1 | 30 | 30 |
Proje / Tasarım | 1 | 30 | 30 |
Performans Görevi (Uygulama) | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 1 | 1 |
Toplam İş Yükü | 129 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |