Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler GDM 308 6 3 + 1 4 7
Ön Koşul Dersleri

Isı ve Kütle Aktarımı

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ
Dersi Verenler Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda mühendisliğinde gerekli olan çeşitli gıda işleme yöntemlerinin prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını öğretmektir

Dersin İçeriği

Gıda işleme sistemlerinin temel prensipleri ile gıda işleme sistemlerinde kullanılan kurutma, evaporasyon, soğutma, dondurma, ısıl işlemler, fitrasyon ve difüzyon işlemlerinin temel prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını içerir.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel bilgileri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav ,
4 Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav ,
5 Matematiksel modelleri farklı gıda işleme sistemlerine uygular Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 Gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
7 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini formüle etme ve çözme yöntemlerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav ,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Temel bilgiler: Boyutlar ve Birimler
2 Psikrometri: Su buharı ve hava karışımlarının özellikleri
3 Psikrometri: Psikrometrik diyagram ve uygulamaları
4 Gıda kurutma sistemleri, Osmotik kurutma
5 Kuruma hızı ve süresi hesaplamaları
6 Isıl işlemler: Pastörizasyon ve Sterilizasyon
7 Uygulama (Problem çözümü)
8 Gıda dondurma sistemleri
9 Donma hızı ve süresi hesaplamaları
10 Evaparatörler
11 Evaporasyon koşullarının hesaplamaları
12 Ekstraksiyon
13 Moleküler difüzyon
14 Uygulama (Problem çözümü)
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, 3.baskı, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları, 2013.

Ders Kaynakları

Introduction of Food Engineering, R.P.Sing and D.R.Heldman, 2001, Academic Press, UK

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. X
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 30
2. Kısa Sınav 20
1. Ödev 10
2. Ödev 10
3. Ödev 5
4. Ödev 5
5. Ödev 5
6. Ödev 5
Toplam 140
1. Final 50
1. Yıl İçinin Başarıya 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 4 64
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 8 16
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 179
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 7,16
Dersin AKTS Kredisi 7