Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler | GDM 308 | 6 | 3 + 1 | 4 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | Isı ve Kütle Aktarımı |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ |
Dersi Verenler | Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ, Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıda mühendisliğinde gerekli olan çeşitli gıda işleme yöntemlerinin prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını öğretmektir |
Dersin İçeriği | Gıda işleme sistemlerinin temel prensipleri ile gıda işleme sistemlerinde kullanılan kurutma, evaporasyon, soğutma, dondurma, ısıl işlemler, fitrasyon ve difüzyon işlemlerinin temel prensiplerini ve matematiksel hesaplamalarını içerir. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda mühendisliğinde gerekli olan temel bilgileri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
2 | Gıda işleme sistemlerinin temel prensiplerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
3 | Gıda işleme sistemlerinde kullanılan matematiksel hesaplamaları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | Sınav , |
4 | Farklı işleme tekniklerinin farklı gıda ürünleri için uygulama yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | Sınav , |
5 | Matematiksel modelleri farklı gıda işleme sistemlerine uygular | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | Sınav , Ödev, |
6 | Gıda işleme sistemlerinde karşılaşılabilecek sorunları çözebilmek için yapılması gerekenleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
7 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini formüle etme ve çözme yöntemlerini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, | Sınav , |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Temel bilgiler: Boyutlar ve Birimler | |
2 | Psikrometri: Su buharı ve hava karışımlarının özellikleri | |
3 | Psikrometri: Psikrometrik diyagram ve uygulamaları | |
4 | Gıda kurutma sistemleri, Osmotik kurutma | |
5 | Kuruma hızı ve süresi hesaplamaları | |
6 | Isıl işlemler: Pastörizasyon ve Sterilizasyon | |
7 | Uygulama (Problem çözümü) | |
8 | Gıda dondurma sistemleri | |
9 | Donma hızı ve süresi hesaplamaları | |
10 | Evaparatörler | |
11 | Evaporasyon koşullarının hesaplamaları | |
12 | Ekstraksiyon | |
13 | Moleküler difüzyon | |
14 | Uygulama (Problem çözümü) |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, 3.baskı, Prof. Dr.Bekir Cemeroğlu, Gıda teknolojisi Deneği Yayınları, 2013. |
Ders Kaynakları | Introduction of Food Engineering, R.P.Sing and D.R.Heldman, 2001, Academic Press, UK |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | X | |||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | X | |||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | ||||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | ||||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | ||||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 50 |
1. Kısa Sınav | 30 |
2. Kısa Sınav | 20 |
1. Ödev | 10 |
2. Ödev | 10 |
3. Ödev | 5 |
4. Ödev | 5 |
5. Ödev | 5 |
6. Ödev | 5 |
Toplam | 140 |
1. Final | 50 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 4 | 64 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 4 | 64 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 8 | 16 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 15 | 15 |
Toplam İş Yükü | 179 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 7,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 7 |