Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi GDM 309 5 2 + 2 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET AYAR
Dersi Verenler Prof.Dr. AHMET AYAR,
Dersin Yardımcıları

Araş.Gör.Hatice SIÇRAMAZ

Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Öğrencilerin sütün bileşimi ve diğer özellikleri hakkında bilgilendirilmesi, kaliteli süt eldesi ve ürünlere işlenmesi, üretilen ürünlerin ambalajlanması, uygun şartlarda muhafazasının sağlanması bakımından öğrencilerin bilinçlendirilmesi. Süt ürünlerinin özellikleri ve üretimi hakkında öğrencilerin bilgi ve tecrübe kazanmalarını sağlamak. Süt işletmeciliği yönünden öğrencilere tecrübe kazandırmak

Dersin İçeriği

Sütün özellikleri. Sütün depolanması ve taşınması. Sütün uygun işlemlerle ürünlere dönüştürülmesi. Kaliteli süt ve ürünleri üretimi. Süt ve ürünlerine uygulanan ön işlemler, ürünlerin depolanması ve ambalajlanması.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Sütü tanır ve niteliklerini öğrenir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
2 Kaliteli süt ve süt ürünleri üretimi hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
3 Süte uygulanan muhafaza yöntemlerini ve ön işlemleri bilir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Sütün ürünlere nasıl işlendiğini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Süt ve ürünlerinin ambalajlanması hakkında bilgi sahibi olur Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 Süt ve ürünlerinin kalite kontrolünü yapabilir Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Grup Çalışması, Deney / Laboratuvar, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
7 Süt ve ürünlerinin depolama, taşıma esaslarını öğrenir. Anlatım, Tartışma, Gösteri, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Sütün tanımı, bileşimi ve özellikleri
2 Kaliteli süt üretimi ve muhafazası
3 Süte uygulanan ön işlemler
4 İçme sütü üretimi:Pastörize süt
5 İçme sütü üretimi: Sterilize süt
6 Fermente süt ürünleri üretimi: Yoğurt, kefir
7 Krema ve tereyağı üretimi
8 Peynir teknolojisi: Genel peynir üretimi
9 Peynir teknolojisi: Beyaz, Kaşar ve Tulum peyniri
10 Arasınav
11 Koyulaştırılmış ve kurutulmuş süt ürünleri teknolojisi
12 Dondurma üretim teknolojisi
13 Sütçülük artıkları
14 İşletme ziyareti
Kaynaklar
Ders Notu

1 Ders sunuları

2  Üçüncü,M. Süt ve Mamülleri Teknolojisi. Meta Basım Matbaacılık, İzmir,(2005).

Ders Kaynakları

2. http://www.rpaulsingh.com/animated%20figures/ animationlisttopic.htm

3 http://www.foodsci.uoguelph.ca/dairyedu/home.html

4 http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari
/ gida

5 Metin,M. Süt Teknolojisi, Sütün Bileşimi ve İşlenmesi. Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir, (2001)

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, X
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Uygulama) 10
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 2 2
Kısa Sınav 2 4 8
Ödev 1 5 5
Performans Görevi (Uygulama) 1 5 5
Performans Görevi (Laboratuvar) 7 2 14
Final 1 2 2
Toplam İş Yükü 132
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,28
Dersin AKTS Kredisi 5