Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Analitik Kimya GDM 203 3 2 + 2 3 6
Ön Koşul Dersleri Kimya
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. DİLEK ANGIN YILMAZ
Dersi Verenler Prof.Dr. DİLEK ANGIN YILMAZ,
Dersin Yardımcıları Bölüm Araştırma Görevlilleri
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Analitik kimya için özellikle önemli olan kimya ilkelerinde eksiksiz bir alt yapı sağlamak ve analitik kimya analiz metodlarını ve hesaplamalarını tanıtmak.
Dersin İçeriği Kimyasal analiz ve analiz yöntemleri, kimyasal analizde su ve özellikleri kimyasal analizlerde hatalar, analiz sonuçlarının istatistiksel olarak değerlendirilmesi, sulu çözelti kimyası, çözünürlük denge hesaplamaları konuları ve kontrollü çöktürmeler, gravimetrik analizler, titrimetrik analizler, asitler, bazlar ve tuzlarda pH hesaplamaları, tampon çözeltiler, yükseltgenme, İndirgenme ve çöktürme titrasyonları.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Analiz basamaklarını ve önem düzeylerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
2 Analiz metodu araştırma yöntemlerini kavrar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Deney / Laboratuvar, Sınav , Ödev,
3 Analizlerdeki hata çeşitlerini ve kaynaklarını kavrar ve hesaplamalarını uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Analitik kimyada kullanılan hesaplama yöntemlerini kavrar ve uygular Anlatım, Soru-Cevap, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 Laboratuvarda deney metodunu seçer, analizi yapar, verilerini toplar ve sonuçlarını analiz eder ve yorumlar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 Çözünürlük ve denge sabiti ifadelerini kavrar ve hesaplamalarını yapar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
7 Sulu çözeltilerde pH hesaplamalarını kavrar ve pH ayarlama işlemini uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
8 Tampon çözeltilerin kullanım amacını kavrar, hesaplama ve hazırlama işlemini yapar. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Deney / Laboratuvar, Bireysel Çalışma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
9
10
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Analitik kimya ve ilgili olduğu alanlar
2 Su ve Kimyasal Analizlerdeki Önemi
3 Kimyasal Analiz Yöntemleri
4 Kimyasal Analiz Aşamaları Ve Numune Alma
5 Kimyasal Analizlerde Hatalar
6 Analiz Sonuçlarının İstatistiki Değerlendirilmesi
7 Çözeltiler Ve Hesaplamaları
8 Gravimetrik Analiz Ve Hesaplamaları
9 Titrimetrik Analiz Ve Hesaplamaları
10 Ayarlı Çözelti Hazırlanması Ve Faktör Hesabı
11 Sulu Çözeltiler Ve Kimyasal Denge
12 Asitler Ve Bazlar;
13 Denge Sabiti İfadelerinin Hesaplanması
14 Ph Hesaplamaları Ve Tampon Çözeltiler
Kaynaklar
Ders Notu [1] Kılıç, E. ve Yılmaz, H. (Çeviri editörleri), (D. A. Skoog, D. M. West, F.J. Holler S., Crouch, S.R.) Analitik Kimya Temel İlkeler, Bilim Yayıncılık, 8. Baskı, Ankara, 2007.
[2] Gündüz, T, Kalitatif Analiz Ders Kitabı, Gazi kitapevi, Ankara, 1999.
[3]Öğretim Üyesi Ders Notları.
Ders Kaynakları Gündüz, T. Kantitatif Analiz Ders Kitabı, Gazi Kitabevi, 7. Baskı, 2003. Ankara
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. X
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 10
1. Performans Görevi (Laboratuvar) 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 4 64
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 10 10
Performans Görevi (Laboratuvar) 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 146
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,84
Dersin AKTS Kredisi 6