Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Toplu Beslenme Sistemleri GDM 411 7 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Omca DEMİRKOL
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencilere Toplu Beslenme Sistemleri (TBS)hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Toplu beslenme sistemlerinin tanımlanması, önemi, TBS nin planlanması ve yönetimi, TBS de yapılan uygulamalar (satın alma, depolama, servis, saklama, üretim, memü planlama), TBS de hijyen ve sanitasyonun önemi, TBS ile ilgili yasal düzenlemeler
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 TBS nin önemini ve bu sistemlerde gıda mühendislerinin rolünü kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
2 TBS sistemlerini, yönetimini, organizasyonunu, planlamayı ve yeni gelişmeleri kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Menü yönetmeyi ve planlamayı kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
4 TBS de insan sağlığı risklerini tanımlar ve önleme yöntemlerini kavrar. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
5 TBS de yürürlükte olan yasa ve kuralları kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
6
7
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Toplu beslenme ve önemi
2 TBS de gıda mühendislerinin rolü ve önemi
3 TBS tipleri/ yeni üretim sistemleri
4 TBS de yönetim ve organizasyon
5 Mutfak ve yemekhane planlama
6 Mutfak ve yemekhanelerde kullanılan araç gereçler
7 Menü yönetimi ve planlaması
8 Satın alma ve depolama teknikleri
9 Toplu beslenme yapılan kurumlarda besinlerin hazırlanması ve pişirilmesi
10 TBS de hijyen ve sanitasyon
11 TBS de yemeklerin taşınması ve servis edilmesi
12 TBS de artık ve bulaşıkların kaldırılması
13 TBS de maliyet kontrolü konuları
14 TBS ile ilgili yönetmelik ve kurallar
Kaynaklar
Ders Notu Toplu Beslenme sistemleri Ders Notu Demirkol O
Ders Kaynakları 1.Türkan, C (2007). Mutfak Teknolojisi. İstanbul Culinary Institute.
2. Endüstriyel yiyecek üretimi, Maviş, F. 2003, Detay Yayıncılık, Ankara
3.Toplu Beslenme tapılan Kurumlarda Çalışan personel için sanitasyon/Hijyen eğitimi. Merdol, TK ve Ark. 2003, Hatiboğlu yayıncılık Ankara.
4,Toplu Beslenme Teknolojisi, Yiğit, V., Duran, T. 1997, Ekin Yayıncılık, İstanbul
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, X
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 10
2. Kısa Sınav 10
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 3 48
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 5 5
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 131
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,24
Dersin AKTS Kredisi 5