Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Organik Kimya GDM 102 2 3 + 0 3 6
Ön Koşul Dersleri

Kimya

Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi BARIŞ SEÇKİN ARSLAN
Dersi Verenler Prof.Dr. MEHMET NEBİOĞLU, Doç.Dr. HAYRİYE GENÇ BİLGİÇLİ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda Mühendisliğine yönelik organik kimya temel konularının ve kavramlarının verilmesi, Gıda Mühendisi olarak mezun olabilecek öğrencilerin organik teknolojilerdeki süreçleri ve sentezleri daha iyi anlayabilecek duruma gelmelerinin sağlanması olup ayrıca organik yapıların özelliklerinin ve reaksiyonlarının kavranmasıdır.

Dersin İçeriği

Organik kimyanın temel prensipleri, reaksiyonları, organik reaksiyonlardaki proses tipleri ve reaksiyon kademeleri.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Organik kimyanın önemini kavrar. Anlatım, Sınav ,
2 Organik yapıların sınıflandırılmasını kavrar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
3 Organik yapıları IUPAC sistemine göre tanımlar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 Organik yapıların kimyasal sentezlerini kavrar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 Organik yapıların fiziksel özelliklerini ve reaksiyonlarını kavrar ve uygular. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
6 Kaynak araştırma, bilgiye ulaşma ve sunma becerisi kazanır. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
7 Grup olarak çalışma ve sunma becerisi kazanır. Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
8
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Organik Kimyaya Giriş
2 Organik Kimyanın Yapı Teorisi ve Lewis Gösterimi
3 Organik Yapıların Sınıflandırılması
4 Organik Yapıların IUPAC Sistemine Göre Adlandırılması
5 Siklo Alkanların, Alken ve Siklo Alkenlerin IUPAC Sistemine Göre Adlandırılması
6 Alkanların Fiziksel Özellikleri ve Elde Ediliş Yöntemleri (Sentezleri)
7 Alkanların Kimyasal Reaksiyonları
8 Alkenlerin Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları
9 Alkinlerin (Asetilen) Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları
10 Alkollerin Özellikleri, Sentezleri ve Kimyasal Reaksiyonları
11 Eterlerin Adlandırılması, Sentezleri ve Reaksiyonları
12 Aldehit ve Ketonların Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları
13 Karboksilik Asitlerin Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları
14 Aromatik Bileşiklerin Adlandırılması, Fiziksel Özellikleri, Sentezleri ve Reaksiyonları
Kaynaklar
Ders Notu

Tüzün, C., Organik Kimya, Palme Yayıncılık, Ankara, 2006.

Ders Kaynakları

Solomons, G., Fryhle, C., Çev. Ed. Güral Okay, Yılmaz Yıldırır, Organik Kimya, Literatür Yayınları, İstanbul, 2002.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 60
1. Kısa Sınav 5
2. Kısa Sınav 5
1. Ödev 30
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 15 15
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 1 15 15
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 145
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,8
Dersin AKTS Kredisi 6