Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Kütle ve Enerji Denklikleri GDM 202 4 3 + 0 3 4
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. DİLEK ANGIN YILMAZ
Dersi Verenler Prof.Dr. DİLEK ANGIN YILMAZ, Dr.Öğr.Üyesi SEMANUR YILDIZ,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Mühendisliğinin esas ilgi alanlarından biri olan enerji ve kütle ilişkileri ile enerji dönüşümlerinin fiziksel temellerini ve mühendislik uygulamalarını öğretmektir.

Dersin İçeriği

Kütle ve enerji korunumu ilkesi, Birleşik ve kısmi kütle denklikleri. Kapalı sistemlerde kütle dağılımı ve oranları. Açık sistemlerde toplam ve kısmi kütle denklikleri. Açık sistemlerde enerji denklikleri ve ısı transferi. Açık ve kapalı sistemlerde birleşik ısı ve kütle denklikleri ile çözümlemeleri.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Temel Mühendislik hesapları için gerekli kütle denkliklerini kavrar ve uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Her türlü enerji çözümlemeleri için gerekli büyüklükleri hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
3 Kısmi kütle ve enerji denkliklerini analiz eder. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Üretim sistemlerine kütle ve enerji korunumu ilkesini uygular. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
5 Birim enerji maliyetlerini hesaplar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
6 Açık sistemlerde enerji ve kütle denkliklerini kurar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Boyutlar, Ölçme Sistemleri ve Birimler
2 Gıdaların Fiziksel Özellikleri
3 Kütlenin Denkliğine İlişkin Genel İlkeler
4 Proses Akış Diyagramları
5 Toplam Kütle Denkliği
6 Bireysel Maddelere Ait Kütle Denklikleri
7 Prosesler İçin Kütle Denklikleri
8 Enerji Denkliğine İlişkin Genel İlkeler
9 Karıştırma proseslerinde kütle ve enerji denklikleri
10 Ara Sınav
11 Ayrıştırma Proseslerinde Kütle ve Enerji Denklikleri
12 Karıştırma Proseslerinde Kütle ve Enerji Denklikleri
13 Isı Değiştiricilerde Kütle ve Enerji Denklikleri
14 Kapalı sistemlerde Kütle ve Enerji Denklikleri
Kaynaklar
Ders Notu

Öğretim Üyesi Ders Notları

Ders Kaynakları

1. Gıda Mühendisliğinde Küte ve Enerji Denklikleri, M. Özkan, B. Cemeroğlu, M. Türkyılmaz, Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları, 2011.

2. Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler, Prof. Dr. Bekir S. Cemeroğlu 3. Baskı.

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 50
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 20
2. Ödev 5
3. Ödev 5
4. Ödev 5
5. Ödev 5
6. Ödev 5
Toplam 125
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 2 4
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Toplam İş Yükü 103
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,12
Dersin AKTS Kredisi 4