Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Mühendisliğine Giriş GDM 101 1 2 + 0 2 3
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe / İngilizce
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi GÜLİZ HASKARACA, Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Alanına Uygun Temel Öğretim
Dersin Amacı

Öğrencilerin genel anlamıyla Gıda Mühendisliği mesleği, etiği, eğitimi ve çalışma olanakları hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Temel gıda mühendisliği teknikleri, gıda maddelerinin yapısı ve bileşimi, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve saklama yöntemleri, temel gıda terim ve teknolojileri hakkında genel bilgi vermek.

Dersin İçeriği

Mühendislik tarihi ve mühendislik etiği, Gıda mühendisinin görev ve sorumlulukları, gıda maddelerinin yapısı ve özellikleri, gıda maddelerinin mühendislik özellikleri, gıda işleme ve muhafaza yöntemleri, temel gıda terim ve teknolojileri.

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Mühendislik kavramını tanımlar, Gıda Mühendisliği mesleği hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
2 Mezun olduktan sonra onları bekleyen iş olanaklarından ve iş koşullarından haberdar olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
3 Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olur. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav , Ödev,
4 Gıda sanayisinde kullanılan temel terimleri, temel işlemleri ve temel teknolojik adımları öğrenir. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
5 Gıdayı oluşturan bileşenler ve yapısı hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Sınav ,
6 Gıda mühendisini, gıda işletmelerinde bekleyen sorumluluklardan haberdar olur. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Sınav , Ödev,
7 Gıdaların bozulma nedenleri ve koruma yöntemleri hakkında bilgi sahibi olur. Anlatım, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Mühendislik mesleği ve gıda mühendisliğinin tanıtılması, gıda mühendislerinin görev ve sorumluluklarının anlatılması
2 Etik-Mühendislik etiği ve Gıda Mühendisliği mesleki etik kurallarının anlatımı
3 Etik dışı davranışlar ve tağşişler
4 Gıda Güvenliği
5 Gıda bileşenleri (su ve karbonhidratlar)
6 Gıda bileşenleri (proteinler ve yağlar)
7 Gıda bileşenleri (vitaminler ve mineraller)
8 Gıdalarda görülen bozulmalar
9 Gıdalarda görülen bozulmalar
10 Gıda muhafaza teknikleri
11 Gıda muhafaza teknikleri ve yeni yöntemler
12 Gıda teknolojileri
13 Gıda teknolojileri
14 Gıda teknolojileri
Kaynaklar
Ders Notu

Gıda Mühendisliğine Giriş ders notu, Sakarya Üniversitesi.

Ders Kaynakları

Kayaardı, S. 2012. Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu (5. Baskı). Yayınlayan: Sidaş Medya Ltd. Şti.  ISBN NO: 978-975-98509-0-6

Singh, R.P. and Heldman, D. R. 2015 Introduction to Food Engineering (fifth edition). Çeviri editörleri: Prof. Dr. Taner Baysal ve Doç. Dr. Filiz İçier. Gıda Mühendisliğine Giriş (5.Baskı). Yayınlayan: Nobel Akademik Yayıncılık Eğitim Danışmanlık Tic. Ltd. Şti. ISBN NO: 978-605-320-151-9

Durlu Özkaya, F., Coşansu, S. ve Ayhan, K. 2015. Her Yönüyle Gıda. Yayınlayan: Sidaş Medya Ltd. Şti.  ISBN NO: 978-605-5267-06-3

Saldamlı, İ. 2017. Gıda Kimyası (6. Basım). Yayınlayan: Hacettepe Üniversitesi Yayınları. ISBN NO: 978-975-491-385-9

 

 

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 10
1. Ödev 5
2. Ödev 5
3. Ödev 5
4. Ödev 5
5. Ödev 5
6. Ödev 15
2. Kısa Sınav 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 1 16
Ara Sınav 1 8 8
Kısa Sınav 2 5 10
Ödev 1 6 6
Final 1 14 14
Toplam İş Yükü 86
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 3,44
Dersin AKTS Kredisi 3