Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Mühendislikte Bilgisayar Uygulamaları GDM 103 1 2 + 1 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi ADEM ZENGİN
Dersi Verenler Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı

Gıda Mühendisliği öğrencilerinin öğrenim hayatları boyunca ödev ve sunum hazırlamada kullanacakları temel Microsoft Office uygulamalarını (Word, PowerPoint, Excel) kullanabilme yetisi kazandırmak.

Dersin İçeriği

Microsoft Word, PowerPoint ve Excel'i etkin olarak kullanmak için şerit elemanları öğretmi; etkin yazı yazma, sunum yapma ve Microsoft excel ile formul ve işlem oluşturma ve temel data analizi hakkında bilgi verir. 

# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Microsoft Word, Powerpoint ve Excel Kullanabilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Sınav , Ödev,
2 Etkin sunu hazırlayabilir ve sunabilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Grup Çalışması, Ödev, Performans Görevi,
3 MS Excel'de temel formül ve mantıksal işlemleri gerçekleştirebilir Anlatım, Gösterip Yaptırma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
4 MS Excel'de verileri grafik üzerinde gösterebilir, veri dağılımını denklemleyebilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
5 MS Excel'de temel istatistiksel analizleri gerçekleştirebilir Anlatım, Alıştırma ve Uygulama, Gösterip Yaptırma, Problem Çözme, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 MS Word'e Giriş
2 MS Word'de yazı oluşturma, düzenleme, biçimlendirme
3 MS Word'de sayfa düzeni tasarımı, grafiklerle çalışmak, tablo oluşturmak ve düzenlemek
4 MS Word'de belge içeriği düzenleme ve belge üzerinde ortak çalışmak
5 MS PowerPoint'e Giriş
6 MS PowerPoint'te metin ekleme, biçimlendirme ve sunuların özelleştirilmesi
7 MS PowerPoint'te şekillerle ve nesnelerle çalışmak, nesne efekt ve animasyon ekleme
8 MS PowerPoint'te temalar, metin öğelerini özelleştirmek, sesler ve görsel öğelerle çalışmak
9 MS PowerPoint ödev sunumları ve sunum teknikleri
10 MS Excel'e Giriş
11 MS Excel'de çalışma sayfasını biçimlendirme, veri girme ve düzenleme
12 MS Excel'de formüller ve işlemlere giriş
13 MS Excel'de mantıksal ve istatistiksel işlemler
14 MS Excel'de verileri biçimlendirme, grafik, çizim ve denklem ekleme
Kaynaklar
Ders Notu
Ders Kaynakları

1. Singh, R., P.,Computer Applications in Food Technology, Elsevier (1996)

http://e-icerik.ulakbim.gov.tr/tagem/1-1/index.htm

Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 5
2. Ödev 5
3. Ödev 5
4. Ödev 5
5. Ödev 10
6. Ödev 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 6 6
Kısa Sınav 1 6 6
Ödev 2 6 12
Performans Görevi (Uygulama) 16 1 16
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 114
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 4,56
Dersin AKTS Kredisi 5