Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Toksikoloji | GDM 436 | 8 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU |
Dersi Verenler | Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek. |
Dersin İçeriği | Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini içeriyor. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Proje / Tasarım, |
2 | Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
3 | Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
4 | Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
5 | Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
6 | Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek | Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, Performans Görevi, |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Toksikoloji ve toksikoloji bilimi | |
2 | Organ toksitesinin mekanizması | |
3 | Gıda kaynaklı bakteriyel intoksikasyonlar | |
4 | Gıda kaynaklı bakteri enfeksiyonları | |
5 | Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması | |
6 | Gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları | |
7 | Gıda kaynaklı parazitler -hermintler ve zehirlenme mekanizması | |
8 | Gıda kaynaklı virüsler ve zehirlenme mekanizmaları | |
9 | Pestisitler ve zehirlenme mekanizması | |
10 | Ağır metaller ve zehirlenme mekanizması | |
11 | Gıda ambalajlarından bulaşan toksinler ve zehirler | |
12 | Deniz ürünlerindeki toksinler ve zehirler | |
13 | Mantar toksinleri | |
14 | Gıda prosesisinden kaynaklanan toksinler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Arzu Çağrı Mehmetoğlu, Gıda Kaynaklı hastalıklar ve toksikoloji Ders notu |
Ders Kaynakları | Foodborne Pathogens Hazards, Risk Analysis and Control Clive Blackburn, 2006, CRC press |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | X | |||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | ||||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 40 |
1. Kısa Sınav | 15 |
2. Kısa Sınav | 15 |
1. Ödev | 5 |
2. Ödev | 5 |
3. Ödev | 5 |
4. Ödev | 5 |
1. Performans Görevi (Seminer) | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 2 | 32 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 2 | 10 | 20 |
Ödev | 4 | 4 | 16 |
Performans Görevi (Seminer) | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 130 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,2 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |