Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Kaynaklı Hastalıklar ve Toksikoloji GDM 436 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU
Dersi Verenler Prof.Dr. ARZU ÇAĞRI MEHMETOĞLU,
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Gıdaların tüketiminde insan sağlığına zararlı olabilecek etkenlerin nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğrencilere göstermek.
Dersin İçeriği Bu ders gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya proses edilmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksin maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemlerini içeriyor.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Gıda kaynaklı toksin etkenlerin kimyasal ve fiziksel özellikleri hakkında bilgi sahibi olmak Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Proje / Tasarım,
2 Gıda kaynaklı zararlı toksin maddelerin bulaşma ve oluşum nedenlerini kavramak Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
3 Gıda kaynaklı zararlılardan korunma yöntemlerini kavramak Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
4 Gıda toksinlerinin insan bünyesinde meydana getireceği hasarlardan haberdar olmak Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
5 Gıda kaynaklı toksinlerin gıda mevzuatındaki yasal durumundan haberdar olmak Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
6 Gıda prosesi sırasında oluşabilecek toksinleri tahmin edebilmek Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev, Performans Görevi,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Toksikoloji ve toksikoloji bilimi
2 Organ toksitesinin mekanizması
3 Gıda kaynaklı bakteriyel intoksikasyonlar
4 Gıda kaynaklı bakteri enfeksiyonları
5 Gıda kaynaklı mikotoksinler ve zehirlenme mekanizması
6 Gıda kaynaklı parazitler-protozoolar ve zehirlenme mekanizmaları
7 Gıda kaynaklı parazitler -hermintler ve zehirlenme mekanizması
8 Gıda kaynaklı virüsler ve zehirlenme mekanizmaları
9 Pestisitler ve zehirlenme mekanizması
10 Ağır metaller ve zehirlenme mekanizması
11 Gıda ambalajlarından bulaşan toksinler ve zehirler
12 Deniz ürünlerindeki toksinler ve zehirler
13 Mantar toksinleri
14 Gıda prosesisinden kaynaklanan toksinler
Kaynaklar
Ders Notu Arzu Çağrı Mehmetoğlu, Gıda Kaynaklı hastalıklar ve toksikoloji Ders notu
Ders Kaynakları Foodborne Pathogens Hazards, Risk Analysis and Control
Clive Blackburn, 2006, CRC press
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi.
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. X
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, X
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 15
2. Kısa Sınav 15
1. Ödev 5
2. Ödev 5
3. Ödev 5
4. Ödev 5
1. Performans Görevi (Seminer) 10
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 2 32
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 10 20
Ödev 4 4 16
Performans Görevi (Seminer) 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 130
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,2
Dersin AKTS Kredisi 5