Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Gıda Güvenliği | GDM 441 | 7 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. SUZAN ÖZTÜRK YILMAZ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Alanına Uygun Öğretim |
Dersin Amacı | Gıdaların üretiminde ve tüketiminde; insan sağlığına zararlı olabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik etkenlerin, kontaminantların nedenlerini, kaynaklarını ve önleme yollarını öğretmek. |
Dersin İçeriği | Gıda güvenliği ile ilgili, terimler, yasalar, gıda kanunu, gıda proses aşamasında, gıda prosesinden sonra veya işlenmemiş çiğ gıdadan kaynaklanan toksik/zararlı maddelerin veya enfeksiyonların insan sağlığına vereceği zararlı etkiler ve korunma yöntemleri. Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri, gıda kökenli sağlık riskleri, gıda katkı maddeleri, gıda güvenlik programları... |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Gıda güvenliğinin önemini kavrar, ilgili temel kavramları bilir. | Anlatım, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , |
2 | Gıda kaynaklı zararlı ve toksik maddeleri, bulaşma yollarını, risklerini ve oluşum nedenlerini bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , Ödev, |
3 | Gıda kaynaklı zararlıları, korunma yöntemlerini ve alınacak önlemleri bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
4 | Bir gıda maddesi üretirken sağlık için oluşacak risklerin farkındanır ve potansiyel riskleri kavrar. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
5 | Yeni üretilecek ürüne uygulanacak HACCP sisteminin tüm aşamalarını bililir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , |
6 | Bir gıda işletmesinde uygun temizlik ve sanitasyon kurallarını ve kontaminantların bulaşma yollarını bilir. | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Örnek Olay, | Sınav , |
7 | Türkiyede ve dünyada uygulanan gıda güvenliği sistemleri ve genel prensipleri hakkında bilgi sahibi olur. | Anlatım, Soru-Cevap, | Sınav , |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Giriş, Gıda güvenliğinin önemi Türkiye´de ve dünyada gıda güvenliği | |
2 | Gıda güvenliği ile ilgili yasalar, gıda kanunu | |
3 | Gıda kontaminantları ve bozulma etkenleri | |
4 | Gıda kökenli sağlık riskleri 1 (bakteriler ve küflerden kaynaklanan riskler) | |
5 | Gıda kökenli sağlık riskleri 2 (bakteriler, parazitler, doğal gıda kontaminantları ve kimyasal kontaminantlardan kaynaklanan riskler) | |
6 | Gıda koruma teknikleri ve ürün güvenliği | |
7 | Gıdalara uygulanan temel koruma ve işleme teknikleri | |
8 | Gıda katkı maddeleri | |
9 | Endüstriyel gıda güvenliğinde hijyen ve sanitasyon | |
10 | Gıdalarda kalite güvenliği, ürün ve üretimin kontrolü | |
11 | GMP, GHP gıda güvenlik programları, | |
12 | HACCP sistemi ve gıda endüstrisindeki gelişimi | |
13 | ISO 22000 gıda güvenliği yönetim sistemi standardı | |
14 | Ödev sunumları ve yıl sonu değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Gıda güvenliği ders notları, Sakarya Üniversitesi |
Ders Kaynakları | 1.Topal Ş., Gıda Güvenliği ve Kalite Yönetim sistemleri, 1996, Tübitak. 5. Başoğlu F., Gıda Kalite Kontrolünün Esasları ve Gıda Güvenliği Yönetim sistemleri, 2013, Dora Yayınevi, Bursa.
|
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | X | |||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | ||||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | ||||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | ||||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. | X |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 10 |
2. Ödev | 10 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 50 |
1. Final | 50 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 2 | 32 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 10 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Performans Görevi (Laboratuvar) | 1 | 16 | 16 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 126 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,04 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |