Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler GDM 434 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SERPİL ÖZTÜRK MUTİ
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Öğrencilere gıda endüstrisinin çeşitli kollarından elde edilen atıkların ve yan ürünlerin farklı endüstrilerde kullanılması, çevre ve insan sağlığına zararsız hale getirilmesi hakkında teorik ve uygulamaya dayalı birikim kazandırılmasıdır.
Dersin İçeriği Gıda endüstrisinin yan ürünleri ve artıklarının tanımları, sınıflandırılması, Artık ve artıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, Gıda sanayii atık-sularının karakteri ve arıtımı, Temel gıda sanayi dalları olan hububat, et, süt, meyve-sebze, yağ endüstrisi ve şeker işleme sanayilerinin atık ve yan ürünlerinin kaynakları, bileşimleri ve değerlendirilmeleri işlenmektedir
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Atık ve yan ürün temel kavramları konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Yan ürün ve atıkların çevre, ekonomi ve insan sağlığı açısından önemini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Gıda sanayinde oluşan atık ve yan ürünlerin özelliklerini kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 Atık arıtım yöntemleri konusunu kavrar Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Yan ürün ve atıklardan yararlanma yöntemlerini kavrar Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
6 Yeni gelişen biyoteknolojik yöntemleri kavrar Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Atık ve yan ürünler temel kavramları
2 Gıda endüstrisi atık ve yan ürünlerinin kaynakları ve özelikleri
3 Atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri
4 Gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu
5 Atık su arıtım yöntemleri: Fiziksel ve Kimyasal arıtım
6 Atık su arıtım yöntemleri: Biyolojik arıtım, İleri arıtım
7 Atık yönetimi ve çevre: Yasal durum ve yönetmelikler
8 Meyve-sebze endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
9 Et endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
10 Tahıl endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
11 Süt endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
12 Yağ endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
13 Özel gıdalar endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi
14 Atık ve yan ürünlerin biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi
Kaynaklar
Ders Notu Gıda Endüstrisinde Atık ve Yan Ürünler, Sakarya Üniversitesi, Ders Notu (Yrd.Doç.Dr.Serpil Öztürk)
Ders Kaynakları Utilization of By-Products and Treatment of Waste in the Food Industry edited by Vasso Oreopoulou, C.H.I.P.S, 2007, 316 pages
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. X
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. X
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. X
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
2. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 50
1. Final 50
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Kısa Sınav 2 8 16
Ödev 1 10 10
Final 1 10 10
Toplam İş Yükü 126
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,04
Dersin AKTS Kredisi 5