Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Fonksiyonel Gıdalar | GDM 412 | 8 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OKTAY YEMİŞ, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Öğrenciler fonksiyonel gıdalar, sağlık ve yaşam stili ile ilişkilendirilerek sınıflandırılması ve üretim yöntemleri, kullanılan farklı özel ingrediyen tipleri, pazarlanma stratejileri, dünya gıda piyasalarındaki yeri ve ilgili yasal düzenlemeler gibi konularda bilgi birikimi kazanacaklardır. Okuma ödevleri öğrencilerin ilave kaynakları da incelemelerine ve konuyu farklı açılardan da yorumlayabilmelerine neden olacaktır. |
Dersin İçeriği | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması, bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikler, üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları, sağlık ve fonksiyonel gıda tüketimi arasındaki ilişki, genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar, fonksiyonel gıda üretimi ve tüketimi ile ilgili yasal düzenlemeler. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımları kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
2 | Bir fonksiyonel gıdada olması gereken özellikleri kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
3 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda gruplarını kavrar, yeni gelişmeleri takip eder | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Bireysel Çalışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Fonksiyonel gıdaların faydalarını ve sağlık ile ilişkisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
5 | Mevcut yasal düzenlemeleri kavrar ve yasal düzenlemelerdeki boşlukları analiz eder ve tartışır | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Sözlü Sınav, Ödev, |
6 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Fonksiyonel gıdaların sınıflandırılması ve ilgili tanımlar, yeni tüketici eğilimlerinin fonksiyonel gıdaların geliştirilmesindeki rolü ; | |
2 | Üretim ve kullanım amaçlarına göre fonksiyonel gıda grupları | |
3 | Üretimlerinde kullanılan ingrediyenler | |
4 | Sağlık ile ilişkilendirilebilen fonksiyonel gıdalar ; | |
5 | Yaşam stili ile ilişkilendirilmiş fonksiyonel gıdalar ; | |
6 | Genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar; | |
7 | Genetik yapısı değiştirilmiş fonksiyonel gıdalar; | |
8 | Fonksiyonel gıdalardaki besin ögelerinin biyoyararlılıkları; | |
9 | Gıda güvenliği ve toksikolojisi açılarından değerlendirmeler ; | |
10 | Mevcut yasal düzenlemeler; | |
11 | Fonksiyonel gıdalar için özel üretim teknikleri, optimum raf ömrü için uygun ambalaj materyali seçimi; | |
12 | Mevcut gıda pazarlarında fonksiyonel gıdaların yeri ve önemi; toplum sağlığı üzerine potansiyel etkileri | |
13 | Fonksiyonel gıdaların geleceği, | |
14 | Yeni ürün tasarımları ve beklenen yasal gelişmeler |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Fonksiyonel Gıdalar. Ders Notu , Demirkol O |
Ders Kaynakları | Wildman, R.C. 2000. Handbook of Nutraceuticals and Functional Foods. CRC Press, Boca Raton, USA. Labuza, T.P. ve Scmidt, M.K. 2001. Essentials of Functional Foods. Aspen Pub. New York, USA. Supplementary Reading:Shibamoto, T., Terao, J., ve Osawa, T. 1997. Functional Foods for Disease Prevention I and II. ACS Symposium Series 701 and 702. ACS, Washington, DC, USAJohns, T., and Romeo, J.T. 1997. Functionality of Food Phytochemicals. Plenum Press, USA. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | X | |||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | X | |||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | X | |||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 16 | 3 | 48 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 16 | 3 | 48 |
Ara Sınav | 1 | 3 | 3 |
Kısa Sınav | 2 | 5 | 10 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 129 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,16 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |