Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS
Enzimoloji GDM 438 8 3 + 0 3 5
Ön Koşul Dersleri
Önerilen Seçmeli Dersler
Dersin Dili Türkçe
Dersin Seviyesi Lisans
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi MUSTAFA ÖZTÜRK
Dersi Verenler
Dersin Yardımcıları
Dersin Kategorisi Diğer
Dersin Amacı Enzimler ile ilgili temel bilgiler yanında izolasyonu, saflaştırılması ve kullanım alanları hakkında bilgilerin verilmesi
Dersin İçeriği Enzimlerle ilgili temel kavramlar, enzimlerin kimyasal, enzim-substrat ilişkileri, enzim kinetiği, enzimlerin sınıflandırılması vb konularının detaylı olarak öğretimine yöneliktir.
# Ders Öğrenme Çıktıları Öğretim Yöntemleri Ölçme Yöntemleri
1 Enzimlerle ilgili terimleri tanımlar. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
2 Enzimlerin kimyasal yapılarını ve özelliklerini anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
3 Enzimleri sınıflandırır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
4 Enzimlerin izolasyon ve saflaştırma tekniklerini anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Sınav ,
5 Enzimlerin gıda teknolojisindeki kullanım alanlarını örneklerle anlatır. Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
6 Enzimlerin gıda teknolojisi dışındaki kullanım alanlarına örnekler verir. Anlatım, Soru-Cevap, Grup Çalışması, Sınav , Ödev,
Hafta Ders Konuları Ön Hazırlık
1 Enzimolojinin Temel Kavramları, Enzimlerin Kimyasal Yapısı
2 Enzim Katalizli Tepkimelerin Mekanizması
3 Enzimlerde Aktif Merkez Tayini
4 Enzimlerin Sınıflandırılması
5 Enzim Aktifliği ve Uygulamaları
6 Enzim Aktifliğinin Düzenlenmesi
7 Enzim İzolasyonu ve Saflaştırılması
8 Enzim İzolasyonu ve Saflaştırılması
9 Serbest Radikallerin Enzimlerle Giderilmesi
10 İmmobilize Enzimler
11 Enzimlerin Gıda Sanayinde Kullanılmaları
12 Enzimlerin Tedavi ve İlaç Sanayindeki Uygulamaları
13 Enzim kinetiği
14 Organik Sentezlerde Enzimlerin Kullanılmaları
Kaynaklar
Ders Notu Enzimoloji Ders Notu, Sakarya Üniversitesi
Ders Kaynakları 1. Enzimler (Dr. Sibel YILDIZ)
2. Biyoreaksiyon Mühendisliği (Doç Drç Mustafa TÜRKER)
Sıra Program Çıktıları Katkı Düzeyi
1 2 3 4 5
1 Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. X
2 Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi.
3 Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. X
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi.
4 Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. X
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi.
5 Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. X
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
6 Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. X
7 Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi.
8 Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi,
9 Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi.
10 İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
11 Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Değerlendirme Sistemi
Yarıyıl Çalışmaları Katkı Oranı
1. Ara Sınav 40
1. Kısa Sınav 20
1. Ödev 20
2. Kısa Sınav 20
Toplam 100
1. Yıl İçinin Başarıya 60
1. Final 40
Toplam 100
AKTS - İş Yükü Etkinlik Sayı Süre (Saat) Toplam İş Yükü (Saat)
Kısa Sınav 2 6 12
Ödev 1 10 10
Final 1 15 15
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) 16 3 48
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) 16 2 32
Ara Sınav 1 10 10
Toplam İş Yükü 127
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) 5,08
Dersin AKTS Kredisi 5