Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
Beslenme İlkeleri | GDM 206 | 4 | 3 + 0 | 3 | 5 |
Ön Koşul Dersleri | Gıda Kimyası ve Biyokimyası |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL |
Dersi Verenler | Prof.Dr. OMCA DEMİRKOL, |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Kategorisi | Diğer |
Dersin Amacı | Besin öğeleri ve fonksiyonları, beslenme yetersizlikleri, yeterli ve dengeli beslenme esaslarını öğrenmek, uygulamak ve uygulatmaktır. |
Dersin İçeriği | Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler , antioksidanlar, enerji metabolizması, besin grupları, şişmanlık ve zayıflık. |
# | Ders Öğrenme Çıktıları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
---|---|---|---|
1 | Beslenmenin insan ve toplum sağlığı üzerindeki etkisini kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
2 | Doğru beslenme kurallarını kavrar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
3 | Besin bileşenlerinin eksikliğinde karşılaşılan problemleri kavrar ve çözüm yollarını tasarlar | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, | Sınav , Ödev, |
4 | Beslenme ve sağlık ilişkisi ile ilgili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri takip ve analiz eder | Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması, | Sınav , Ödev, |
5 | |||
6 |
Hafta | Ders Konuları | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Ders tanıtımı ve derse giriş | |
2 | Karbonhidratlar: Sınıflandırması, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması | |
3 | Karbonhidratlar: Görevleri, günlük karbonhidrat ihtiyacı, eksikliği, şeker dışındaki taçlandırıcılar. Gıda formları ve beslenme alışkanlıkları | |
4 | Proteinler: Sınıflandırılması, sindirimi ve emilmesi depolanması, kullanılması | |
5 | Proteinler Görevleri, günlük protein ihtiyacı, eksikliği, | |
6 | Lipidler, Sınıflandırılması, yağ ihtiyacı, yağ asitleri, yağların sindirimi, emilmesi, kanda taşınması. | |
7 | Lipidler, yağların fonksiyonları, yağ ihtiyacı, yağ asitleri. | |
8 | Vitaminler ve yağda eriyen vitaminler | |
9 | Yağda eriyen vitaminler, suda eriyen vitaminler | |
10 | Su ve mineraller | |
11 | Mineraller | |
12 | Antioksidanlari | |
13 | Enerji metabolizması | |
14 | Yıl sonu değerlendirmesi |
Kaynaklar | |
---|---|
Ders Notu | Beslenme İlkeleri Ders Notu, Demirkol, O. 2014 |
Ders Kaynakları | Beslenme, Ayşe Baysal, 2002, Hatiboğlu Yayıncılık, 9. baskı Beslenme Ergin Sencer, Yusuf Orhan, 2005, İstanbul Medikal Yayıncılık/İstanbul, 653 sayfa, Beslenme, Mehmet Demirci, 2009, Onur Grafik/İstanbul, 342 sayfa, Sağlıkta ve hastalıkta beslenme, Zeynep Oşar, Tülay Erkan (ed) 2004, İ. Ü. Cerrahpaşa Tıp Fak. Yay. Sempozyum dizisi No:41. 256 sayfa. |
Sıra | Program Çıktıları | Katkı Düzeyi | |||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | Matematik, fen bilimleri ve kendi dalları ile ilgili mühendislik konularında yeterli bilgi birikimi; bu alanlardaki kuramsal ve uygulamalı bilgilerini kullanarak karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini modelleyebilme ve çözebilme becerisi. | ||||||
2 | Karmaşık Gıda Mühendisliği problemlerini saptama, tanımlama, formüle etme ve çözme becerisi; bu amaçla uygun analitik yöntemler ile modelleme tekniklerini seçme ve uygulama becerisi. | ||||||
3 | Gıda Mühendisliği alanında karmaşık bir sistemi, sistem bileşenini süreci ya da ürünü analiz etme ve istenen gereksinimleri karşılamak üzere gerçekçi kısıtlar altında tasarlama ve bu doğrultuda modern tasarım yöntemlerini uygulama becerisi. | ||||||
4 | Gıda Mühendisliği uygulamalarında karşılaşılan karmaşık problemler için modern yöntemleri ve bilişim teknolojilerini seçme ve etkin bir şekilde kullanma becerisi. | ||||||
5 | Gıda Mühendisliğindeki karmaşık problemlerin ve araştırma konularının incelenmesi amacıyla bir deneyi tasarlama, yapma, verilerini toplama ve sonuçlarını analiz etme ve yorumlama becerisi. | ||||||
6 | Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi. | ||||||
7 | Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilgisi. | X | |||||
8 | Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisi, | X | |||||
9 | Mesleki ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma becerisi. | X | |||||
10 | İş hayatında, proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olma; girişimcilik, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık. | ||||||
11 | Gıda Mühendisliği uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konuların evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkileri hakkında bilgi; mühendislik uygulamalarının hukuksal sonuçları konusunda farkındalık. |
Değerlendirme Sistemi | |
---|---|
Yarıyıl Çalışmaları | Katkı Oranı |
1. Ara Sınav | 60 |
1. Kısa Sınav | 10 |
2. Kısa Sınav | 10 |
1. Ödev | 20 |
Toplam | 100 |
1. Yıl İçinin Başarıya | 60 |
1. Final | 40 |
Toplam | 100 |
AKTS - İş Yükü Etkinlik | Sayı | Süre (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
---|---|---|---|
Ders Süresi (Sınav haftası dahildir: 16x toplam ders saati) | 14 | 3 | 42 |
Sınıf Dışı Ders Çalışma Süresi(Ön çalışma, pekiştirme) | 14 | 3 | 42 |
Ara Sınav | 1 | 8 | 8 |
Kısa Sınav | 2 | 8 | 16 |
Ödev | 1 | 10 | 10 |
Final | 1 | 10 | 10 |
Toplam İş Yükü | 128 | ||
Toplam İş Yükü / 25 (Saat) | 5,12 | ||
Dersin AKTS Kredisi | 5 |